6p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Sorozatunkban félévvel ezelőtt foglalkoztunk legutoljára a dél-balatoni ingatlanárakkal. Azóta nőtt a kínálat, csökkent a kereslet és stagnálásba fordultak az árak. Most kiemelten a siófoki viszonyokat mutatjuk be, az adatok és az árakat befolyásoló hírek és szempontok hasznosak lehetnek eladónak és vevőnek egyaránt.

A Balaton déli partján található településeken összesen 16 százalékkal több lakóingatlan vár eladásra mint tavaly ilyenkor. A déli oldalon az átlagos négyzetméterár meghaladja az 1 millió forintot, ami 4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Siófoké az elsőség, ott 1,1 millió forintot is túllépte az átlagár, Fonyód a maga kicsit több mint 800 ezer forintos árával dobogós lett, Zamárdiban is közel ehhez van az átlagos érték. 

Egymást érik az apartmanházak Siófokon, közel a Balatonhoz. De itt kevesebb az eladó, mint távolabb a tótól. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor
Egymást érik az apartmanházak Siófokon, közel a Balatonhoz. De itt kevesebb az eladó, mint távolabb a tótól. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

A tó fővárosának is hívott Siófokon a teljes kínálat most mintegy 1500 lakóingatlan, ebből közel 400 az új társasházi lakás. Utóbbiak 1,2-2,5 millió forintos négyzetméteráron kelletik magukat többnyire az Ezüstparton. Új, felkapott környék lett az úgynevezett Fokihegy, ahol egymás után épülnek ikerházak vagy önálló kisebb társasházak és családi házak is. 

A használt önálló családi házaknál 700-950 ezer forint közötti jellemző négyzetméterárakat látni, de van jó pár, amelyik meghaladja az 1,1-1,2 millió forintot is. Ha valakinek megfelelő a városhoz tartozó Kiliti, ott akár 15-30 százalékkal is kisebb árakkal találkozhat, mint az Aranyparton vagy az Ezüstparton.

Továbbra is érvényes, hogy a tóparti sáv már szinte telített, ezért a vásárlók csak egyre kijjebb tudnak ingatlant venni. Többen már eleve nem is akarnak a sűrű beépítettségű és nagyon drága partközeli sávban nézelődni, hanem a tótól akár 5-10 kilométerre is elmennek felderíteni a terepet. Ott akár 5-10 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak és kisebb lehet a beépítési sűrűség is - egy ideig.

Értékbefolyásoló tényezők Siófokon

 • a Balatontól való távolság
 • új vagy használt 
 • új esetén a part menti társasház lakásainak a száma
 • lakás vagy ház
 • családi házas övezet vagy belváros
 • méret
 • beosztás
 • terasz
 • panoráma
 • gépkocsibeálló van-e
 • más társasházaktól való szeparáltság foka
 • saját partszakasz
 • kültéri medence

A vásárlói igények változását jelzi, hogy manapság egyre inkább elvárás a Balatonnál, hogy legyen saját medence is a családi házhoz. Nem feltétlenül nagy méretre kell gondolni, lényeg, hogy legyen.  Egyébként ma már vannak előre gyártott elemekből összeállítható medencék is, ezek a kert teljes átalakítása nélkül, részben a földbe süllyesztve telepíthetők. A közvetítők szerint a medencés házakat 7-10 százalékkal drágábban lehet eladni, mint az e nélkül kínáltakat.

Rosszabb eséllyel indulnak azok az eladók, akik gyorsan akarnak megszabadulni ingatlanuktól. A kereslet ugyanis annyira bezuhant, hogy nagyon nehéz értékesíteni a nyaralót vagy házat a kívánt áron. Arra kell felkészülnie az eladóknak, hogy a folyamatosan növekvő kínálat láttán még tovább kivárnak azok, akik nyaralót vennének, ez akár 2024 nyárig vagy 2025 elejéig is eltarthat, ismerve az ingatlanpiacra jellemző fáziskésések hosszát. 

Főleg olyan vevőjelöltek érkezhetnek meg majd akkor, akik tartós ottlétre akarnak berendezkedni és viszonylag nyomott árakra várnak. Ez annyit tesz, hogy 2020-2021-es árszinteken már esetleg vásárolnának. Zömük készpénzes vevő, aki saját, többnyire nagyvárosi (sokszor budapesti) ingatlana eladásából teremti elő a pénz nagy részét, és most a mélypont közelében nem akarja eladni azt. 

Közvetve kihat a siófoki ingatlanok megítélésére az épített környezetben végrehajtott fejlesztés-sorozat. Ennek első elemeként a nyár elején elkészült a vízparti sétány a hosszú évek során elhanyagolt Rózsakertben. Ősszel kezdik a Nagystrandig tartó rész megújítását, jövő nyárra lehet kész. A következő nagy siófoki projekt a Krúdy sétány megújítása lesz, ugyancsak ebben a turisztikailag legfrekventáltabb övezetben. Az új „látványzsilip” melletti területet ily módon összekapcsolják a Rózsakerttel. Szabadifürdőn és az Ezüstparton járdaépítés zajlik.

A környezetterhelés csökkenne, ha megépülne végre a várost elkerülő út, elkészülne az új Sió híd és a tervezett vasúti felüljáró. Egy 3,5 km-es szakaszon egy 2×1 sávos, új nyomvonalon vezetett útról van szó, valamint egy külön szintű vasúti átvezetésről a Siófok-Kaposvár vasútvonal felett. Az út főleg a belvárosi ingatlan tulajdonosoknak lenne hasznos, ott ugyanis hatalmas az átmenő forgalom, ami csökkenti a lakások értékét.

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok lezárult tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is, ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat 

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét. 

A Mennyit ér az ingatlanom? sorozat összes részét itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új és használt lakások Szombathelyen
Mester Nándor | 2023. szeptember 20. 18:34
A nyugati határszél sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, Szombathely mégis azzal küzd, hogy kicsi az új társasházi lakások kínálata. Az eladó családi házak állapota vegyes, csak a műszakilag a top kategóriába tartozók tudták megtartani árukat, a nem korszerűek eladói kénytelenek voltak nagyobbat engedni az árból, mint gondolták – derül ki sorozatunk mostani részéből.  
Ingatlan Három új irodaközpontot nyit nálunk az IWG
Mester Nándor | 2023. szeptember 19. 13:48
Budapest mellett Debrecenben és Szentendrén is megjelenik a Regus márkájú szolgáltatott irodakoncepciójával.
Ingatlan Ikonikus irodaházat vett az Erste
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 08:47
A Váci út és a Dózsa György út sarkán.
Ingatlan Elszabadultak a lakásárak: Kolozsvár már nyugat-európai városokkal is felveszi a versenyt
Buksza blog | 2023. szeptember 15. 15:49
A kolozsvári lakások négyzetméterára elszállt, magasabbak a bukarestieknél, de a debereceni, győri, de még a torinói szintet is meghaladják egy friss elemzés szerint. Az ottani fizetések azonban alacsonyak. 
Ingatlan Ingatlanfelújítás uniós pénzből? Ilyen programokról maradnak le a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 10:13
Spanyolország 140 milliárd eurót kap az EU Helyreállítási Alapjából, ebből jónéhány milliárdot városrészek átfogó felújítására és az épületek – otthonok, irodák és közintézmények – energiahatékonyságának javítására fordítanak.
Ingatlan Nézze meg, milyen lakást keresnek most a csokosok!
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 10. 08:59
Alig négy hónapja marad a csokra jogosult családoknak arra, hogy nagyvárosi lakóingatlanba költözzenek a támogatás segítségével. Az ingatlan.com oldalán elérhető Hitelintéző adatai alapján idén a csokos érdeklődéseken belül 50 százalék jutott a lakásokra és ugyanennyi a házakra, míg tavaly a lakások aránya még csak 35 százalékos volt. A legnépszerűbb célpont Budapest a csokos vevők körében, az érdeklődések 44 százaléka fővárosi lakásra irányul. Utána következik Pest és Hajdú-Bihar vármegye 17 és 11 százalékkal. A csokos érdeklődések 94 százalékánál hitelre is szükség van a tervezett költözéshez.
Ingatlan Sztárok birtokai: templomtól a 27 szintes toronyházig
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 18:10
Ha valaki milliárdos, nyilvánvalóan nem egy kunyhóban lakik, lásd hazai példáinkat. Amerikában már az ötvenes évek Hollywoodjában kötelező volt a medencés luxuspalota, és nemcsak az Oscar szobrocska tulajdonosai számára. A sztárság kötelező velejárója ma is a hatalmas birtok.
Ingatlan Helsinkiben venne lakást vagy inkább Vaunatun?
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 15:10
Ha elege van Novoszibirszkból, Szentpétervárból, vagy éppen a moszkvai felhőkarcolók látványából, elköltözhet külföldre. Óriási lehetőségekkel kecsegtetnek ugyanis az orosz ingatlanügynökök és útlevél kereskedők.
Ingatlan Az ingatlanvásárlás plusz költségei 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 9. 10:01
Az ingatlanvásárlásnak - tetszik vagy sem - vannak plusz költségei. Olyan kiadások, amelyekkel neked is célszerű kalkulálni, pláne, ha eleve szűkösek a lehetőségeid. Miért? Mert így elkerülheted a likviditási gondokkal járó kellemetlen helyzeteket.
Ingatlan Mutatjuk, mennyiért vehet most lakást Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 7. 11:03
A fővárosban a kertes házak átlagos négyzetméterára 818 ezer forint volt szeptember elején, a paneleké 780 ezer forintnál járt, a téglaépítésűeket pedig 1,03 millió forint jellemezte.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG