<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 

A rövidtávú lakáskiadással foglalkozó óriáscég dolgozói most már szinte a világon bárhonnan végezhetik a munkájukat, nem szükséges ugyanabban a városban lakniuk, sőt, bemenni az irodába sem, nyugodtan lógathatják a lábukat a tengerparton, amíg ölükben laptoppal elvégzik a munkájukat akár az óceán ellenkező partján. Az Airbnb más vállalatokat is arra buzdít, hogy ilyen mértékű szabadságot adjanak dolgozóiknak.

Brian Chesky vezérigazgató csütörtökön késő este a munkatársaknak küldött üzenetben jelentette be az új munkavégzés irányelveit. Ennek legfőbb célja, hogy a vállalatnál tartsa a tehetségeket, más vállalatokat pedig arra ösztönözzön, hogy nagyobb rugalmasságot kínáljanak alkalmazottainak - mondta egy interjúban.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint a pandémia viszonylagos megszűnése minden céget más irányelvek megfogalmazására ösztönzött. Van, amelyiknek vezetősége úgy döntött, hogy ismét minden munkavállalónak az irodában kell dolgoznia, így a Google tulajdonosa, az Alphabet Inc. és az Apple Inc. azt várja az alkalmazottaitól, hogy bizonyos napokra mindenképpen járjanak be a munkahelyükre, míg a Meta Platforms Inc., a Facebook tulajdonosa valamivel nagyobb rugalmasságot kínál. Eközben sok adózási és egyéb szabály mégiscsak arra ösztönzi a munkaadókat, hogy alkalmazottaikat legalábbis országon belül tartsák.

Bárhonnan dolgozhatnak az alkalmazottak. Fotó: PixabayBárhonnan dolgozhatnak az alkalmazottak. Fotó: Pixabay

Az Airbnb úgy tűnik, tovább feszíti a határokat, és ahogy ők fogalmaznak: mindent megtesznek azért, hogy dolgozóik megválaszthassák a számukra legmegfelelőbb munkavégzési helyet és módot.

A cégnél az amerikai és kanadai alkalmazottaknak a fizetés egységes lesz, ahelyett, hogy azt a munkavégzés helyéhez igazítanák, és 6 ezer alkalmazottjuk az év három hónapjában 170 különböző országból dolgozhat. Ez persze óriási adózási és bérszámfejtési problémát jelent majd a cégnek.

A vállalatok abban is különböznek, hogy mennyiben veszik figyelembe a munkavégzés helyét, hiszen például a Facebook és más tech-cégek a pandémia alatt úgy nyilatkoztak, hogy a fizetést a munkavégzés helyszínéhez igazítják, vagyis aki olcsóbb országba költözik, ahhoz mérten kapja a pénzét. Az Okta Inc. is bejelentette, hogy az elköltöző dolgozóknak csökkenti a fizetését, majd később megváltoztatta a döntését. 

A digitális nomádoknak pedig sokat köszönhet az Airbnb

A távolról dolgozás lehetősége, a nagyvároson kívüli munkavégzés, amely egyszerűen az internettel és laptoppal lehetségessé vált, az Airbnb-t a pandémia győztesévé tette, és ezt a cég is észrevette. Míg a hotelláncok veszteséget szenvedtek, az Airbnb 2021-es bevétele meghaladta a 2019-est, köszönhetően nyilván annak, hogy a digitális nomádok éppen ezt a szolgáltatást használták: aki más országban akart dolgozni, az Airbnb segítségével biztosított magának lakhatást.

Fontos volt még, hogy a világjárvány növelte a hosszú távon egy helyet bérbevevők számát. A 28 napos vagy annál hosszabb tartózkodás a negyedik negyedévben a foglalások 22 százalékát tette ki, szemben a 2019-es év hasonló negyedévének 16 százalékával. Ráadásul az igény a hosszú távú szoba- vagy lakásfoglalásra nem csökkent az első negyedévben sem a széleskörű újranyitás ellenére sem.

A pandémia nyertesei lettek. Fotó: depositphotosA pandémia nyertesei lettek. Fotó: depositphotos

Az Airbnb tehát a távmunkásoknak köszönhető sikerét arra is fordította, hogy a saját dolgozói számára is lehetővé tette ugyanezt. Emellett a távmunkát végzők befogadását próbálja ösztönözni különböző országokban, ezért lobbizik a kormányoknál, célja, hogy a digitális nomádok számára kedvező adózási feltételeket érjen el. Ma körülbelül 20 ország, köztük Costa Rica, Spanyolország, Portugália és Mexikó kínál úgynevezett digitális nomád vízumot, amely lehetővé teszi a külföldiek számára, hogy hosszabb ideig távolról dolgozzanak.

De kik is a digitális nomádok?

Digitális nomádok azok, akik munkájukat online végzik, és nem kötődnek helyszínhez, vagyis munkaadójuk nem követeli meg, hogy tevékenységüket egy bizonyos helyen végezzék, ehelyett a munka elvégzését várja el tőlük. Számtalan munkát lehet manapság digitális nomádként végezni, köztük elsősorban az egyéni vállalkozóknak van könnyebb dolga. Szövegírást, fordítást, asszisztensi munkát, grafikusi tevékenységet, marketing, PR-tevékenységet, webfejlesztést, adatelemzést egyre többen csinálnak távoli helyszínekről.

Bárhonnan. Fotó: PixabayBárhonnan. Fotó: Pixabay

A távolról dolgozók általában online csoportokat is alapítanak gyakorlatilag minden városban, de különösen sokan működnek tengerparti, kellemes klímájú országokban. A tenerifei digitális nomádok facebook-csoportja viszonylag jelentős, de vannak Cipruson, Malagán, Törökországban vagy a Maldív-szigeteken is, csoportjaikban rendszeres kérdés, hogy hogyan és hol lehet digitális nomád-vízumhoz jutni. Bár egyelőre még sok cég számára nehézkesnek tűnik ezt a fajta alkalmazási módot megtalálni, nagyon is könnyen elképzelhető, hogy a jövő éppenséggel digitális nomád.

Címkék: Karrier Airbnb Karrier

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Karrier "Tanárnak lenni egzisztenciálisan az öngyilkosságot közelíti" – A hét videója
Bíró Vilma - Izsó Márton Artúr | 2022. március 18. 16:31
Nem csak bérprobléma, hanem strukturális probléma van az oktatásban, és legjobban a diákok látják, hogy baj van. 
Karrier 5 kérdés, amelyet minden főnöknek meg kell kérdeznie, mielőtt túl késő
Kollár Dóra | 2022. február 20. 15:21
Abban a világban, ahol továbbra is nagyon sokan döntenek a felmondás mellett, gyakran felmerül a kérdés: mégis hogyan lehetne mindezt megelőzni? Ez lehet az egyik válasz.
Karrier Sztrájkolnának a mozdonyvezetők – a MÁV szerint jogszerűtlenül
Privátbankár.hu | 2022. február 2. 18:49
Március tizedikére hirdettek munkabeszüntetést. 
Karrier Több mint 400 új munkahelyet hozott létre a Lidl Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 28. 10:22
A Lidl 36 milliárd forintos projekt keretében nyitott új logisztikai központot Ecseren, a Budapesten és környékén lévő áruházai kiszolgálására.
Karrier Újabb rangos díjat vehet át Karikó Katalin
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 14:24
Ezúttal egy spanyol tudományos díjjal ismerik el Karikó Katalin és kutatótársai munkáját.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG