5p

Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 

A rövidtávú lakáskiadással foglalkozó óriáscég dolgozói most már szinte a világon bárhonnan végezhetik a munkájukat, nem szükséges ugyanabban a városban lakniuk, sőt, bemenni az irodába sem, nyugodtan lógathatják a lábukat a tengerparton, amíg ölükben laptoppal elvégzik a munkájukat akár az óceán ellenkező partján. Az Airbnb más vállalatokat is arra buzdít, hogy ilyen mértékű szabadságot adjanak dolgozóiknak.

Brian Chesky vezérigazgató csütörtökön késő este a munkatársaknak küldött üzenetben jelentette be az új munkavégzés irányelveit. Ennek legfőbb célja, hogy a vállalatnál tartsa a tehetségeket, más vállalatokat pedig arra ösztönözzön, hogy nagyobb rugalmasságot kínáljanak alkalmazottainak - mondta egy interjúban.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint a pandémia viszonylagos megszűnése minden céget más irányelvek megfogalmazására ösztönzött. Van, amelyiknek vezetősége úgy döntött, hogy ismét minden munkavállalónak az irodában kell dolgoznia, így a Google tulajdonosa, az Alphabet Inc. és az Apple Inc. azt várja az alkalmazottaitól, hogy bizonyos napokra mindenképpen járjanak be a munkahelyükre, míg a Meta Platforms Inc., a Facebook tulajdonosa valamivel nagyobb rugalmasságot kínál. Eközben sok adózási és egyéb szabály mégiscsak arra ösztönzi a munkaadókat, hogy alkalmazottaikat legalábbis országon belül tartsák.

Bárhonnan dolgozhatnak az alkalmazottak. Fotó: Pixabay
Bárhonnan dolgozhatnak az alkalmazottak. Fotó: Pixabay

Az Airbnb úgy tűnik, tovább feszíti a határokat, és ahogy ők fogalmaznak: mindent megtesznek azért, hogy dolgozóik megválaszthassák a számukra legmegfelelőbb munkavégzési helyet és módot.

A cégnél az amerikai és kanadai alkalmazottaknak a fizetés egységes lesz, ahelyett, hogy azt a munkavégzés helyéhez igazítanák, és 6 ezer alkalmazottjuk az év három hónapjában 170 különböző országból dolgozhat. Ez persze óriási adózási és bérszámfejtési problémát jelent majd a cégnek.

A vállalatok abban is különböznek, hogy mennyiben veszik figyelembe a munkavégzés helyét, hiszen például a Facebook és más tech-cégek a pandémia alatt úgy nyilatkoztak, hogy a fizetést a munkavégzés helyszínéhez igazítják, vagyis aki olcsóbb országba költözik, ahhoz mérten kapja a pénzét. Az Okta Inc. is bejelentette, hogy az elköltöző dolgozóknak csökkenti a fizetését, majd később megváltoztatta a döntését. 

A digitális nomádoknak pedig sokat köszönhet az Airbnb

A távolról dolgozás lehetősége, a nagyvároson kívüli munkavégzés, amely egyszerűen az internettel és laptoppal lehetségessé vált, az Airbnb-t a pandémia győztesévé tette, és ezt a cég is észrevette. Míg a hotelláncok veszteséget szenvedtek, az Airbnb 2021-es bevétele meghaladta a 2019-est, köszönhetően nyilván annak, hogy a digitális nomádok éppen ezt a szolgáltatást használták: aki más országban akart dolgozni, az Airbnb segítségével biztosított magának lakhatást.

Fontos volt még, hogy a világjárvány növelte a hosszú távon egy helyet bérbevevők számát. A 28 napos vagy annál hosszabb tartózkodás a negyedik negyedévben a foglalások 22 százalékát tette ki, szemben a 2019-es év hasonló negyedévének 16 százalékával. Ráadásul az igény a hosszú távú szoba- vagy lakásfoglalásra nem csökkent az első negyedévben sem a széleskörű újranyitás ellenére sem.

A pandémia nyertesei lettek. Fotó: depositphotos
A pandémia nyertesei lettek. Fotó: depositphotos

Az Airbnb tehát a távmunkásoknak köszönhető sikerét arra is fordította, hogy a saját dolgozói számára is lehetővé tette ugyanezt. Emellett a távmunkát végzők befogadását próbálja ösztönözni különböző országokban, ezért lobbizik a kormányoknál, célja, hogy a digitális nomádok számára kedvező adózási feltételeket érjen el. Ma körülbelül 20 ország, köztük Costa Rica, Spanyolország, Portugália és Mexikó kínál úgynevezett digitális nomád vízumot, amely lehetővé teszi a külföldiek számára, hogy hosszabb ideig távolról dolgozzanak.

De kik is a digitális nomádok?

Digitális nomádok azok, akik munkájukat online végzik, és nem kötődnek helyszínhez, vagyis munkaadójuk nem követeli meg, hogy tevékenységüket egy bizonyos helyen végezzék, ehelyett a munka elvégzését várja el tőlük. Számtalan munkát lehet manapság digitális nomádként végezni, köztük elsősorban az egyéni vállalkozóknak van könnyebb dolga. Szövegírást, fordítást, asszisztensi munkát, grafikusi tevékenységet, marketing, PR-tevékenységet, webfejlesztést, adatelemzést egyre többen csinálnak távoli helyszínekről.

Bárhonnan. Fotó: Pixabay
Bárhonnan. Fotó: Pixabay

A távolról dolgozók általában online csoportokat is alapítanak gyakorlatilag minden városban, de különösen sokan működnek tengerparti, kellemes klímájú országokban. A tenerifei digitális nomádok facebook-csoportja viszonylag jelentős, de vannak Cipruson, Malagán, Törökországban vagy a Maldív-szigeteken is, csoportjaikban rendszeres kérdés, hogy hogyan és hol lehet digitális nomád-vízumhoz jutni. Bár egyelőre még sok cég számára nehézkesnek tűnik ezt a fajta alkalmazási módot megtalálni, nagyon is könnyen elképzelhető, hogy a jövő éppenséggel digitális nomád.

Címkék: Karrier Airbnb Karrier

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG