<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 

A rövidtávú lakáskiadással foglalkozó óriáscég dolgozói most már szinte a világon bárhonnan végezhetik a munkájukat, nem szükséges ugyanabban a városban lakniuk, sőt, bemenni az irodába sem, nyugodtan lógathatják a lábukat a tengerparton, amíg ölükben laptoppal elvégzik a munkájukat akár az óceán ellenkező partján. Az Airbnb más vállalatokat is arra buzdít, hogy ilyen mértékű szabadságot adjanak dolgozóiknak.

Brian Chesky vezérigazgató csütörtökön késő este a munkatársaknak küldött üzenetben jelentette be az új munkavégzés irányelveit. Ennek legfőbb célja, hogy a vállalatnál tartsa a tehetségeket, más vállalatokat pedig arra ösztönözzön, hogy nagyobb rugalmasságot kínáljanak alkalmazottainak - mondta egy interjúban.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint a pandémia viszonylagos megszűnése minden céget más irányelvek megfogalmazására ösztönzött. Van, amelyiknek vezetősége úgy döntött, hogy ismét minden munkavállalónak az irodában kell dolgoznia, így a Google tulajdonosa, az Alphabet Inc. és az Apple Inc. azt várja az alkalmazottaitól, hogy bizonyos napokra mindenképpen járjanak be a munkahelyükre, míg a Meta Platforms Inc., a Facebook tulajdonosa valamivel nagyobb rugalmasságot kínál. Eközben sok adózási és egyéb szabály mégiscsak arra ösztönzi a munkaadókat, hogy alkalmazottaikat legalábbis országon belül tartsák.

Bárhonnan dolgozhatnak az alkalmazottak. Fotó: Pixabay
Bárhonnan dolgozhatnak az alkalmazottak. Fotó: Pixabay

Az Airbnb úgy tűnik, tovább feszíti a határokat, és ahogy ők fogalmaznak: mindent megtesznek azért, hogy dolgozóik megválaszthassák a számukra legmegfelelőbb munkavégzési helyet és módot.

A cégnél az amerikai és kanadai alkalmazottaknak a fizetés egységes lesz, ahelyett, hogy azt a munkavégzés helyéhez igazítanák, és 6 ezer alkalmazottjuk az év három hónapjában 170 különböző országból dolgozhat. Ez persze óriási adózási és bérszámfejtési problémát jelent majd a cégnek.

A vállalatok abban is különböznek, hogy mennyiben veszik figyelembe a munkavégzés helyét, hiszen például a Facebook és más tech-cégek a pandémia alatt úgy nyilatkoztak, hogy a fizetést a munkavégzés helyszínéhez igazítják, vagyis aki olcsóbb országba költözik, ahhoz mérten kapja a pénzét. Az Okta Inc. is bejelentette, hogy az elköltöző dolgozóknak csökkenti a fizetését, majd később megváltoztatta a döntését. 

A digitális nomádoknak pedig sokat köszönhet az Airbnb

A távolról dolgozás lehetősége, a nagyvároson kívüli munkavégzés, amely egyszerűen az internettel és laptoppal lehetségessé vált, az Airbnb-t a pandémia győztesévé tette, és ezt a cég is észrevette. Míg a hotelláncok veszteséget szenvedtek, az Airbnb 2021-es bevétele meghaladta a 2019-est, köszönhetően nyilván annak, hogy a digitális nomádok éppen ezt a szolgáltatást használták: aki más országban akart dolgozni, az Airbnb segítségével biztosított magának lakhatást.

Fontos volt még, hogy a világjárvány növelte a hosszú távon egy helyet bérbevevők számát. A 28 napos vagy annál hosszabb tartózkodás a negyedik negyedévben a foglalások 22 százalékát tette ki, szemben a 2019-es év hasonló negyedévének 16 százalékával. Ráadásul az igény a hosszú távú szoba- vagy lakásfoglalásra nem csökkent az első negyedévben sem a széleskörű újranyitás ellenére sem.

A pandémia nyertesei lettek. Fotó: depositphotos
A pandémia nyertesei lettek. Fotó: depositphotos

Az Airbnb tehát a távmunkásoknak köszönhető sikerét arra is fordította, hogy a saját dolgozói számára is lehetővé tette ugyanezt. Emellett a távmunkát végzők befogadását próbálja ösztönözni különböző országokban, ezért lobbizik a kormányoknál, célja, hogy a digitális nomádok számára kedvező adózási feltételeket érjen el. Ma körülbelül 20 ország, köztük Costa Rica, Spanyolország, Portugália és Mexikó kínál úgynevezett digitális nomád vízumot, amely lehetővé teszi a külföldiek számára, hogy hosszabb ideig távolról dolgozzanak.

De kik is a digitális nomádok?

Digitális nomádok azok, akik munkájukat online végzik, és nem kötődnek helyszínhez, vagyis munkaadójuk nem követeli meg, hogy tevékenységüket egy bizonyos helyen végezzék, ehelyett a munka elvégzését várja el tőlük. Számtalan munkát lehet manapság digitális nomádként végezni, köztük elsősorban az egyéni vállalkozóknak van könnyebb dolga. Szövegírást, fordítást, asszisztensi munkát, grafikusi tevékenységet, marketing, PR-tevékenységet, webfejlesztést, adatelemzést egyre többen csinálnak távoli helyszínekről.

Bárhonnan. Fotó: Pixabay
Bárhonnan. Fotó: Pixabay

A távolról dolgozók általában online csoportokat is alapítanak gyakorlatilag minden városban, de különösen sokan működnek tengerparti, kellemes klímájú országokban. A tenerifei digitális nomádok facebook-csoportja viszonylag jelentős, de vannak Cipruson, Malagán, Törökországban vagy a Maldív-szigeteken is, csoportjaikban rendszeres kérdés, hogy hogyan és hol lehet digitális nomád-vízumhoz jutni. Bár egyelőre még sok cég számára nehézkesnek tűnik ezt a fajta alkalmazási módot megtalálni, nagyon is könnyen elképzelhető, hogy a jövő éppenséggel digitális nomád.

Címkék: Karrier Airbnb Karrier

Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG