<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az ILO legfrissebb prognózisa szerint idén is folytatódik a kedvezőtlen trend és világszinten egyre több fiatal munkanélküli lesz. A kedvezőtlen folyamatok eddig sem az uniót, sem pedig Magyarországot nem kerülték el és a jövőben sem fogják. A legrosszabb helyzetben a magyar pályakezdők közül a diplomások és az alacsony képzettségűek vannak.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb felmérése szerint a fiatalok munkanélküliségi rátája az idén sem fog javulni, továbbra is kiugróan magas marad, és 2016-ig nem várható érdemi javulás. AZ ILO felmérése szerint világszinten 75 millió 15-24 év közötti fiatalnak nem lesz majd idén munkája.

A spanyol fiatalok helyzete a legkilátástalanabb

A fiatalok drámai helyzete nem csak világszinten elkeserítő, az Európai Unióban sem fényesebb a kép. A fiatalok elhelyezkedési esélyei már 2000 óta folyamatosan romlanak az unió tagországaiban, a legfrissebb adatok szerint 5,5 millió fiatalkorú munkanélküli van a tagországokban. Európán belül a legrosszabb helyzetben a spanyol fiatalok vannak, a 25 év alatti munkavállalók 46,4 százaléka munkanélküliként végzi. Portugáliában és Görögországban sem sokkal jobb a helyzet, ahol az arány 30,5 illetve 32,8 százalék.

A tagországok mellett a csatlakozni vágyók sem mutatnak fel jobb eredményeket, a horvát fiatalok elhelyezkedési lehetőségei is igen korlátozottak, esetükben a munkanélküliségi ráta 35,8 százalék. A fiatalok jövője Hollandiában a legbiztosabb, ahol a munkanélküliségi ráta csupán 7,6 százalék. Magyarország az ifjúsági munkanélküliség területén az erős középmezőnyben végzett tavaly a korcsoportra jellemző 25,9 százalékos munkanélküliségi rátával.

A KSH legfrissebb adatai szerint továbbra sem látszódik javulás a fiatalok munkanélküliségét illetően. Idén február-áprilisban a 15-24 éves korcsoport munkanélküliségi rátája 27,3 százalék volt, 1,4 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. Részletek>>

Annak ellenére, hogy a tagországokon belül a középmezőnyben foglalunk helyet, a fiatalok helyzete igen kritikus. A regisztrált munkanélküliek száma az utóbbi években folyamatosan emelkedett a 25 évnél fiatalabb munkavállalók esetében. Míg 2006-ban közel 65 ezer fiatal volt munkanélküli, addig az eddigi adatok alapján idén átlagban már súroljuk a 90 ezres határt. Az adatok jól mutatják, hogy a hazai fiatalok helyzete nem javult az utóbbi években, a válság pedig csak tovább rontott az elhelyezkedési lehetőségeken.

A TÁRKI adatai alapján a fiatalok pontosan érzik, hogy egyre rosszabb helyzetbe kerülnek, mivel 2010 óta másfélszeresére nőtt a külföldi kivándorlást tervezők aránya a korcsoport körében. Jelenleg minden második fiatal gondolkodik azon, hogy rövid-, illetve hosszútávon külföldön vállal majd munkát.

Pályakezdő állástalanokból is bőven akad

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a pályakezdő álláskeresők száma is folyamatos emelkedést mutatott az utóbbi években. Míg 2006-ban közel 40 ezer volt azoknak a száma, akik az iskolapadból frissen kikerülve munkanélkülivé váltak, mára a számuk 55 ezerre gyarapodott. A magyar fiatalok munkanélküliségi rátája is drámai ugráson ment keresztül. 2002-ben a 25 év alatti korcsoportra még „csak” 12,6 százalékos munkanélküliségi ráta volt jellemző, tavaly azonban már 25,9-es értéket regisztráltak.

Az uniós átlagon felüli emelkedésben nagy szerepe volt a 2008-2009-es válságnak is, ugyanis a vállalatok elsősorban a fiatal, kevés  tapasztalattal rendelkező munkavállalóiktól igyekeztek megválni. Mindezek mellett a cégek elhalasztották az új munkavállalók felvételeit, így a pályakezdő fiatalok esetében jócskán megnőtt annak az esélye, hogy az iskolából kikerülve nem találnak maguknak állást.


Munkanélküli pályakezdő fiatalok számának alakulása (szezonálisan kiigazítva)

 

A pályakezdő állástalan fiatalok számának alakulását a szezonális hatásoktól megtisztítva célszerű ábrázolni, mivel az iskolaév befejeztével a pályakezdő állástalanok száma rendszerint jelentősen megemelkedik. Így ahhoz, hogy a valós trendet kapjuk meg ezeket az egyszeri jellemzően nyári, illetve őszi megugrásokat ki kell szűrni az idősorból.

 

Sajátos hazai jelenség mindezek mellett az a 90-es évek óta megfigyelhető tendencia, hogy a fiatalok az őket érintő nagyobb munkanélküliségi rátát az oktatási rendszerben eltöltött idejük meghosszabbításával igyekeznek kompenzálni, amely az alacsony munkaerőpiaci aktivitáshoz is hozzájárul. A fiatalok többsége igyekszik minél több időt kihúzni az oktatási rendszer keretein belül, párhuzamos képzésben vesznek részt annak érdekében, hogy később, vélhetően egy kedvezőbb gazdasági környezetben kezdjenek el keresgélni, mikor nagyobb eséllyel találnak maguknak állást. (Az iskolaévek számát folyamatos bukdácsolással duplázó hallgatókat most nem soroljuk ide.)


A pályakezdő álláskeresők száma az utóbbi több mint 10 évben folyamatos emelkedést mutatott. Iskolai végzettség szerinti csoportosításban az álláskeresők száma minden csoportban emelkedett, ugyanakkor az álláskeresők számának növekedési üteme a diplomások és az alacsony végzettséggel rendelkezők körében mutatott átlagon felüli növekedést. Az adatok alapján a pályakezdők között a két véglet, a diplomások és a legfeljebb 8 általánost elvégzettek vannak a legrosszabb helyzetben, irántuk csökkent a legnagyobb mértékben a munkaerőpaci igény.

 

A nők és a férfiak esélyei is eltérőek

A diplomások és az alacsony végzettségűeknél eltérő a nők és a férfiak esélye. A diplomás végzettségűek esetében a nők körében nagyobb a munkanélküliség, vagyis a diplomás nőknek több kevésbé keresett képesítése van. Az alacsony végzettségűeknél fordított helyzet van érvényben, esetükben a férfiak találnak nehezebben munkát. Ennek oka, hogy az alacsony végzettségű nők könnyen tudnak maguknak más elfoglaltságot találni, a háztartás illetve a gyermeknevelés felé fordulnak.

A diplomások pályakezdő álláskeresők közötti aránya a START kártya bevezetését követően folyamatosan csökkenni kezdett és 2009-ben érte el legalacsonyabb értékét, 6,6 százalékot. A válság kedvezőtlen hatása azonban ezen a területen is éreztette hatását, a diplomások aránya az álláskeresők között ismét emelkedni kezdett. A diplomások helyzetét ugyanakkor tovább árnyalja, hogy gyakran nem a képzettségi szintjüknek megfelelő pozícióban tudnak maguknak a fiatalok állást találni, így kiszorítják a munkaerőpiacról az alacsonyabb végzettségűeket.

A diplomás pályakezdőkhöz képest ebben az időszakban éppen ellentétes folyamatok érvényesültek a legfeljebb 8 általánost elvégzett csoport esetében. A kifejezetten alacsony végzettségűeknek az állást keresőkön belül csökkent az arányuk a válságot követően, amely azt mutatja, hogy újra megnőtt az olcsó munkaerő iránti igény.

Összességében elmondható, hogy amíg nem változik a globális hangulat, amíg a vállalatoknak igen bizonytalan gazdasági környezetben kell tervezniük, addig érdemi foglalkoztatásbővülésre nem lehet számítani. Ez különösen igaz a fiatalokra, azon belül is a pályakezdőkre, hiszen a vállalat a létszámbővítés elhalasztásával és a fiatal munkavállalóinak elbocsátásával tudja viszonylag fájdalommentesen csökkenteni költségeit.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG