<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szezonális munkák kifutásával az év hátralévő részében kissé emelkedhet, de várhatóan 8 százalék alatt marad a munkanélküliségi ráta Magyarországon - mondta a Buda-Cash és a Raiffeisen elemzője.

Idén nyáron 4 millió 158 ezerre emelkedett a dolgozó száma, ez 177 ezerrel több, mint egy éve. A munkanélküliek száma pedig 99 ezer fővel, 341 ezerre csökkent, így a munkanélküliségi ráta 2,3 százalékponttal, 7,6 százalékra mérséklődött - közölte a KSH.

Már nem a közmunka húzza a foglalkoztatást?

Török Bálint

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője az MTI-nek elmondta, hogy a következő hónapokban nem várható a foglalkoztatás további bővülése, a munkanélküliségi ráta pedig az év végéhez közeledve a szezonális munkák kifutásával ismét emelkedhet kissé.

A szakértő kifejtette: a munkanélküliségi ráta 7,6 százalékra esett vissza, így az egy évvel korábbinál 2,4 százalékponttal kisebb és természetesen hosszú évek óta a legalacsonyabb érték.

Más becslés szerint a közfoglalkoztatottak száma körülbelül 30 ezerrel nőtt júliusban éves összevetésben, a foglalkoztatás 177 ezres javulásának zöme így vélhetően nem ezen állami programnak köszönhető - mondta Török Bálint. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy sok valójában külföldön dolgozó marad benne a hazai statisztikákban, de még így is a munkaerőpiac "tényleges" javulásának jeleit mutathatják a KSH friss adatai, a sokéves csúcson lévő mutatók - vélekedett.

Török Zoltán

A foglalkoztatás javulása az egyik fontos feltétele annak, hogy a háztartások fogyasztása tartósan bővülhessen. Emellett lényeges még a jövedelmek alakulása, a hiteltörlesztésre fordítandó összegek alakulása, és fontos a kilátások megítélése is - fűzte hozzá. 

A nyári hónapokban jobb a helyzet

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője is azt emelte ki: várható volt, hogy a nyári szezonban, főleg a turizmus és a mezőgazdaság miatt javulni fog a munkanélküliségi ráta. A téli hónapokban újra emelkedhet a munkanélküliség, de az év hátralévő részében marad a 7,5 és 8 százalék közötti munkanélküliségi ráta - mondta a szakértő.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a közmunkaprogramok időzítése még nem ismert, ami bizonytalanságot visz a rendszerbe. Kitért arra, hogy az eredmény európai összehasonlításban jónak számít, az Európai Unióban a legutóbbi, júliusi adat szerint szezonálisan kiigazítva 10,2 százalék volt a munkanélküliség. A régión belül vegyes a kép, a magyar adat a középmezőnynél jobb - mondta Török Zoltán.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Kiderült, hogyan érzik magukat a fiatalok a munkahelyükön
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 10:56
Kevésbé érzik jól magukat a munkahelyükön a fiatalok. Legalábbis az idei második negyedévben 39 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik megbecsültnek érzik magukat - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. 
Karrier Új értékesítési igazgatósági tanácsadó erősíti a Diófa Alapkezelőt
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:47
A Diófa Alapkezelő Pozsgai Gábort nevezte ki a vállalat új értékesítési igazgatósági tanácsadójának.
Karrier Minimálbér-tárgyalás: lezajlott egy újabb forduló
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:23
Újabb tárgyalási fordulóval folytatódtak a kötelező legkisebb bérekkel kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.  
Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos