<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Sokat elárul a magyar közállapotokról a képen látható hirdetés. Egy cég azzal próbál lelkes munkatársakat toborozni, hogy hivatalosan bejelenti a fizetésüket, és megígéri, hogy nem veri át őket. Nyilván sokaknak rossz a tapasztalatuk, főleg a kisebb hazai vállalatokkal. Ez is magyarázza, miért van az, hogy a legtöbben multiknál szeretnének dolgozni.

„Versenyképes fizetés – bejelentett!” – írja egy álláshirdetés valahol a magyar interneten, mintha az, hogy a dolgozó teljes bérét hivatalosan kapja, valami hatalmas extra lenne. (Képünk lejjebb.) Dél-dunántúli, kelet-alföldi, észak-magyarországi kistelepülések vállalkozásainál biztosan a legtöbbször az, de ez egy budapesti cég. Törvények ide, törvények oda, az is luxus ma már Magyarországon, hogy valakinek valóban kiadják a szabadságát? Sok helyen igen.

Ha olyan céget keresel, amely nem húz le, nem ver át...” – folytatják. Mivel lehet egy munkavállalót lehúzni, átverni? Főként azzal, ha nem fizetik ki a munkája ellenértékét vagy annak egy részét. Ha máshonnét nem, az újságból biztosan mindenki hallott olyan eseteket, amikor dolgozók bér nélkül maradtak, vagy késve kapták a bérüket. (Vagy alvállalkozókat hagytak kifizetetlenül.) Vagy az eredeti megállapodásnál sokkal többet dolgoztatták ugyanannyiért, és ha meg mert szólalni, azt mondták, el lehet menni, van hat másik a pályázó a helyedre.

A „ha csak be akarsz menni valahova lerobotolni 8 órát” kezdetű mondat viszont arra enged következtetni: valószínűleg a túlóra itt is a normál üzletmenet része, nemigen lehet majd kibújni alóla.

Talán a kisebb magyar vállalkozások tőkehiánya, kiszámíthatatlansága, megbízhatatlansága, a munkavállalók gyakori kiszolgáltatottsága miatt is lehet, hogy miközben a politikusok egy része előszeretettel gerjeszti a hangulatot a multinacionális nagyvállalatok ellen, a legtöbben náluk szeretnek dolgozni. Ezt nem egy, nem két felmérés tanúsítja, hanem sok.

Az egyik ilyen például az Y generációs fiatalokról szóló cikkünk volt, ahol a saját vállalat vezetése utáni második legnépszerűbb státusz multi alkalmazottjának lenni. „A két legnépszerűbb pozíció a saját cég vezetőjeként dolgozni, illetve egy multinacionális cégnél alkalmazottként tevékenykedni” - írtuk.

Az is nagyon árulkodó, hogy a tíz legnépszerűbb munkahely listájára 2015-ben, majd 2016-ban is csak egy-egy magyar cég fért fel (2015-ben a Richter, az is csak a nyolcadik helyre, 2016-ban a Szerencsejáték Zrt. a harmadikra). Erre a listára kis cégek aligha kerülhettek rá, de valami azt súgja, ez sem a magyar kisvállalkozások mellett szól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos