<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Sokat elárul a magyar közállapotokról a képen látható hirdetés. Egy cég azzal próbál lelkes munkatársakat toborozni, hogy hivatalosan bejelenti a fizetésüket, és megígéri, hogy nem veri át őket. Nyilván sokaknak rossz a tapasztalatuk, főleg a kisebb hazai vállalatokkal. Ez is magyarázza, miért van az, hogy a legtöbben multiknál szeretnének dolgozni.

„Versenyképes fizetés – bejelentett!” – írja egy álláshirdetés valahol a magyar interneten, mintha az, hogy a dolgozó teljes bérét hivatalosan kapja, valami hatalmas extra lenne. (Képünk lejjebb.) Dél-dunántúli, kelet-alföldi, észak-magyarországi kistelepülések vállalkozásainál biztosan a legtöbbször az, de ez egy budapesti cég. Törvények ide, törvények oda, az is luxus ma már Magyarországon, hogy valakinek valóban kiadják a szabadságát? Sok helyen igen.

Ha olyan céget keresel, amely nem húz le, nem ver át...” – folytatják. Mivel lehet egy munkavállalót lehúzni, átverni? Főként azzal, ha nem fizetik ki a munkája ellenértékét vagy annak egy részét. Ha máshonnét nem, az újságból biztosan mindenki hallott olyan eseteket, amikor dolgozók bér nélkül maradtak, vagy késve kapták a bérüket. (Vagy alvállalkozókat hagytak kifizetetlenül.) Vagy az eredeti megállapodásnál sokkal többet dolgoztatták ugyanannyiért, és ha meg mert szólalni, azt mondták, el lehet menni, van hat másik a pályázó a helyedre.

A „ha csak be akarsz menni valahova lerobotolni 8 órát” kezdetű mondat viszont arra enged következtetni: valószínűleg a túlóra itt is a normál üzletmenet része, nemigen lehet majd kibújni alóla.

Talán a kisebb magyar vállalkozások tőkehiánya, kiszámíthatatlansága, megbízhatatlansága, a munkavállalók gyakori kiszolgáltatottsága miatt is lehet, hogy miközben a politikusok egy része előszeretettel gerjeszti a hangulatot a multinacionális nagyvállalatok ellen, a legtöbben náluk szeretnek dolgozni. Ezt nem egy, nem két felmérés tanúsítja, hanem sok.

Az egyik ilyen például az Y generációs fiatalokról szóló cikkünk volt, ahol a saját vállalat vezetése utáni második legnépszerűbb státusz multi alkalmazottjának lenni. „A két legnépszerűbb pozíció a saját cég vezetőjeként dolgozni, illetve egy multinacionális cégnél alkalmazottként tevékenykedni” - írtuk.

Az is nagyon árulkodó, hogy a tíz legnépszerűbb munkahely listájára 2015-ben, majd 2016-ban is csak egy-egy magyar cég fért fel (2015-ben a Richter, az is csak a nyolcadik helyre, 2016-ban a Szerencsejáték Zrt. a harmadikra). Erre a listára kis cégek aligha kerülhettek rá, de valami azt súgja, ez sem a magyar kisvállalkozások mellett szól.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG