7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A válság rosszul hatott a nemek egyenlőségére a magánéletben és a munkaerőpiacon egyaránt. Általában elmondható, hogy igazán az alacsonyan képzettek, a kisebbségek, így a nők is rosszul jártak, és a válságkezelés során ezek az érzékenyebb rétegek nemhogy plusz figyelmet nem kaptak, de az intézkedések még tovább rontották a helyzetüket. Amikor nagyobb szükség volt a szociális juttatásokra, mint bármikor, éppen akkor vágtak ezen a területen.

A nemek közötti egyenlőtlenség a munkaerőpiacon kétféleképpen jelenik meg: horizontális és vertikális szegregáció formájában. A horizontális munkaerő-piaci szegregáció azt jelenti, hogy más szakmákban, a munkaerő-piac más szegmenseiben dolgoznak férfiak (pénzügy, ipar, építőipar) és nők (szociális területek),  és ennek következménye hogy a keresetek között is különbség van, mert a nőket rendere alulfizetett szektorokban foglalkoztatják. A vertikális szegregáció az előrejutási lehetőségeket jelenti, pontosabban azok hiányát. Azt a jelenséget, hogy a beosztási szinteken egyre magasabb pozíció felé haladva, jelentősen csökken a nők aránya, még ha rendelkeznek is megfelelő képzettséggel és tapasztalattal. Tehát azt az "üvegplafont" jelenti, ami láthatatlanul van a nők feje felett, és nem engedi őket a ranglétrán előbbre lépni egy bizonyos határ után.

Nagyobb lett a szakadék

A bérkülönbség szempontjából a visegrádi országokat vizsgáló kutatók azt találták, hogy a férfiak és a nők közötti különbség csökkent. Sajnos azonban nem a nők helyzete lett jobb, hanem a férfiaké rosszabb - mondta Maria Skóra, lengyel kutató a Lengyelországi helyzetről a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) „Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában” című regionális programjának előadásán. A helyzet Csehországban és Szlovákiában is hasonló, de Magyarországon nem volt megfigyelhető ilyen változás, sőt még nagyobb lett a különbség.

A KSH adatai szerint a nők nettó keresete 2008-ban a férfiak keresetének 89,5 százalékát, 2011-ben pedig a 86,1 százalékát tette ki, mégpedig részben a közszféra bérbefagyasztása miatt, részben a részmunkaidős foglalkoztatás miatt. A válság során a nemek közötti bérszakadék kiszélesedett.

A közszférában jobban fájt

A versenyszférában továbbra is a férfiak vannak túlsúlyban, a közszférában pedig a nők, és a két terület eltérő módokon felelt a válságra: míg a vállalatok elbocsátásokkal reagáltak, addig a közszféra a bérek befagyasztásával illetve csökkentésével valamint az alkalmazotti állomány létszámstopjával. Ez azt jelenti, hogy a nőknek inkább a munkabércsökkenéssel, a férfiaknak pedig inkább az elbocsátással kellett szembenézniük, legalábbis a válság első két évében - mondta Szikra Dorottya előadásában, megjegyezve, hogy ez egész Európára jellemző. A válság második szakaszában, az elbocsátások és a létszámstopok a közszférában is jellemzővé váltak, így a foglalkoztatottság mértéke itt is lecsökkent.

Szikra Dorottya
Fotó: Friedrich Ebert Alapítvány

Összességében elmondható, hogy az egész régióban hasonló folyamat zajlott le: először azokat a szektorokat támadta meg a válság, ahol férfiak dolgoznak nagyobb számban, így a válság első időszakában a férfiak húzták a rövidebbet, gyakoriak voltak az elbocsátások, leépítések.

A válságkezelés során azonban a munkahelyvédelmi programok többnyire az ipari, pénzügyi, tehát alapvetően olyan szektorokat érintette, ahol nagyobb számban dolgoznak a férfiak. Mindeközben azonban olyan területeken vágtak, ahol nők dolgoztak túlnyomó részt, ezek a szociális területek: az oktatás, a gyermek- és idősgondozás, és az egészségügy.

Szociális területeken vágtak

Magyarországot súlyosan érintette a gazdasági válság: a GDP 6,8 százalékkal esett vissza 2008-ban és azóta is igen törékeny a növekedés. A megszorításokat részben a kormány azon szándéka motiválta, hogy az EU túlzottdeficit-eljárása alól kikerüljön Magyarország. E cél elérése érdekében számos megszorító csomagot szavaztak meg, melyek érintik a szociális segélyezési rendszer, az egészségügy, a köz- és felsőoktatás valamint a teljes társadalombiztosítás minden területét.

2008 és 2010 között a szociális kiadásokat reálértéken 9 százalékponttal csökkentették, 2010 és 2012 között pedig újabb 4 százalékponttal, amely a 2008-as szinthez képest egy összesen 13 százalékpontos csökkentés – ami a görögországi megszorításokhoz hasonló mértékű - írta Szikra Dorottya Megszorító intézkedések és ezek hatása a nemek társadalmi egyenlőségére Magyarországon című tanulmányában.

Duplán rosszul jártak a nők

A szociális területeken történő forráscsökkentés duplán rosszul érintette a nők foglalkoztatását és a nemek közötti egyenlőséget, mert a területen dolgozó nőknek alacsonyabb óra számba kellett visszamenniük, vagy ugyanolyan beosztásban maradtak kevesebb pénzért. A munka ugyanannyi maradt, mint korábban csak kevesebb volt rá a forrás. A nők ezeken a területeken nem csak kevesebbet kerestek, de ahol a forrás elvonások miatt nem tudták elégségesen ellátni a feladatokat, ott a családokra terhelték át ezeket a teendőket, és ezt leggyakrabban a nőkre hárul, mint nem fizetett, a GDP által nem mért, háztartásbeli munka - mondta Olga Pietruchová, a Szlovák Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium „Nemek társadalmi egyenlősége és Esélyegyenlőség” osztályának a vezetője a FES beszélgetésén.

Akik előtte is rosszul éltek

A válság nem csak a nők helyzetére és a nemek egyenlőségére hatott rosszul, hanem általában az alacsony végzettségűekére, kisebbségekére, a szegényekére, a legrosszabb helyzetben lévőkre és a válságkezelés során ezek a legérzékenyebb rétegek nem hogy nem kaptak kiemelt figyelmet, de még rosszabb helyzetbe is kerültek, a válságkezelés és a különböző kormányzati intézkedések által - mondta a Magyarországi helyzetről Szikra Dorottya.

Általánosságban is elmondható, hogy a válság a rosszabb helyzetben lévőket érinti jobban, de volt, ahol ez ellen közpolitikai intézkedésekkel tettek, de Magyarországon nem így történt, sőt a különböző intézkedések éppen a rosszabb helyzetben lévők életét nehezítette meg jobban - tette hozzá a kutató. Ha megvizsgáljuk a közpolitikai lépéseket, amik 2008 óta történtek, akkor láthatóvá válik, hogy hogyan kerültek a kiszolgáltatottabb rétegek egyre rosszabb helyzetbe.

Segély helyett közmunka

A válság kitörése után fokozatosan csökkentették a foglalkoztatási szolgáltatásokra szánt pénzforrásokat csakúgy, mint az alkalmazotti állomány létszámát, a képzési programokat pedig leállították. 2010-ben a biztosítási alapú munkanélküli segélyre való jogosultság időtartamát kilenc hónapról három hónapra csökkentették, mely időtartam jelenleg a legrövidebb az EU-n belül.

Mindeközben a gazdaságtalanul működő közmunkaprogram egyre nagyobb teret nyert, ezzel a statisztikák javultak, hiszen a közmunkások nem „munkanélkülieknek” hanem „közalkalmazottak” számítanak, de a valós helyzet sokkal rosszabb lett: egyfelől a közmunka leszorította a munkabéreket, másrészt egy másodlagos munkaerőpiacot hozott létre, amely legtöbbször nem segíti vissza a résztvevőket a munkaerőpiacra.

Szikra Dorottya szerint az új Munka Törvénykönyve megkönnyítették a munkáltatók számára, hogy a fizetett szülői szabadságról visszatérő nőket elbocsájtsák és a Start programok sem működnek rendeltetésszerűen, mert gyakran a kedvezmény lejárta után elküldik a nőket, és újabb Start programost alkalmaznak. Ez a bizonytalanság meglátszik a statisztikákon és a demográfiai mutatókon.

A gyermekvállalási hajlandóságról Maria Skóra, lengyel előadó elmondta, hogy Lengyelországban a gyermekvállalás a válság kezdetén olyan biztonságos volt, hogy sokaknak egy menekülő útvonallá vált. A válság mostani szakaszában azonban félnek a lengyel családok gyermeket vállalni, mert annyira bizonytalanná vált a helyzetük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG