1p
Kormánydöntés alapján az alpesi ország fenntartja a munkavállalási korlátozásokat a kelet-európai munkavállalókkal szemben a következő egy évre is, 2180 fő lesz a kvóta. A jobboldal követelésére most először korlátozásokat vezetnek be a korábbi EU-tagok munkavállalóira is, ők viszont 53 700-an jöhetnek.

„Svájc életbe léptette a szelepklauzulát” címmel jelent meg ma a zürichi Blick vezércikke, így hívják az országban az EU-állampolgárok munkavállalásának szabályozását lehetővé tevő rendelkezést. Az ország szövetségi tanácsa (Bundesrat) szerdán úgy döntött, életbe lépteti ezt a szabályt az EU-17 országokra és az EU-8-akra egyaránt. Az EU-17 lényegében a korábban csatlakozott EU-tagokat jelenti, plusz Ciprust és Máltát, az EU-8 tagjai pedig a 2004-es csatlakozási körben hozzájuk jött Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és természetesen Magyarország.

Nyolc országból csak 180 fővel többen mehetnek

Amint arról számos német, osztrák és svájci lap beszámolt, a korlátozás május 1-től egy éven keresztül él majd, és a hosszú távú, öt éves munkavállalási engedélyek kiadására vonatkozik, a rövid távú munkavállalási engedélyekre nem. Az EU-17 országok polgárainak ez alatt az egy év alatt maximum 53 700 hosszú távú munkavállalási engedélyt adnak majd ki, a hivatalos indoklás szerint azért, hogy a bevándorlást „gazdaságilag és társadalmilag elviselhető szinten” tartsák – írja a Süddeutsche Zeitung online verziója.

Chur (Fotó: Wikimedia Commons)

Az EU-8 államokra, amint korábban írtuk, 2012 május 1-től már létezett korlátozás, egy éven keresztül 2000 főben limitálták az engedélyeket. Ez a korlátozás most meghosszabbodik újabb egy évvel, és kilenc százalékkal, 2180 főre emelkedik. Összehasonlításképpen, Ausztriában például egy év alatt, márciustól márciusig 11 050 fővel nőtt csak a magyar munkavállalók száma, és akkor még nem is beszéltünk a többi EU-8 országról.

Így is állniuk kell majd a rohamot

A szelepklauzula része a nem EU-tag, de a szervezettel szoros együttműködésben élő Svájc különmegállapodásainak, amely lehetővé teszi, hogy a bevándorlást korlátozza. A szelepklauzula életbe léptetésének feltétele az EU-val kötött megállapodás szerint, hogy egy év alatt az új tartózkodásiengedély-kérelmek száma tíz százalékkal meghaladja az előző három év átlagát. Az utóbbi években 60-80 ezer fő költözött az EU-ból Svájcba, így ez a feltétel a svájci Igazságügyi Minisztérium szerint teljesült.

Simonetta Sommaruga igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy ez nem az EU-val szembeni barátságtalan lépés, és Bern továbbra is a személyek szabad mozgásának híve. Szerinte azonban a klauzula sem oldja meg a bevándorlással kapcsolatos problémákat, Svájc a szociális egyenlőtlenségek miatt így is fontos vonzási pont marad.

A legalacsonyabb bér is egy álomnak hangzik

Az országban a legalacsonyabb bérek is 3000 frank, azaz több mint 730 ezer forint körül vannak, igaz, az árak is nagyon magasak – számolt be róla tavaly a Profession.hu. Ugyanakkor nagyon alacsony a munkanélküliség, alig több, mint három százalék. Sok svájci viszont az ország egyes problémáit – túlzsúfolt utak, emelkedő lakásbérleti díjak – a bevándorlókkal hozza összefüggésbe. A jobboldali konzervatív Svájci Néppárt (SVP) néhány hónap alatt 140 ezer aláírást gyűjtött a „tömeges bevándorlás” ellen – írja a Süddeutsche Zeitung.

Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a német lap szerint csalódottan reagált a svájci kormány lépésére. Az EU szerint a klauzula jogilag kétséges, mert a tagállamok különböző csoportjai között hátrányos megkülönböztetést alkalmaz. A rendelkezés azonban az eredeti társulási szerződések szerint már nem él sokáig, 2014. május 31-étől a svájciak nem alkalmazhatják tovább.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG