Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Az OTP felmérése szerint fél év alatt 27 százalékról 33 százalékra nőtt azoknak a KKV-knak az aránya, amelyek a következő 6 hónapban esélyt látnak tevékenységük bővítésére. A cégek negyede kifejezetten technológiai jellegű fejlesztést tervez, amelyben kulcskérdésnek számít a bankhitel. Sokan ugyanakkor ajánlatot sem kérnek a bankoktól, mert úgy vélik, hogy egyre nehezebb hitelhez jutni, holott az adatok mást mutatnak.

A kedvezőtlen makrokörnyezet ellenére egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy most kell új beruházásokat, fejlesztéseket megvalósítani, ha jobban ki akarják használni a gazdasági helyzet javulásában rejlő lehetőségeket. Az OTP KKV Konjunktúra Index legutóbbi adatai szerint a cégvezetők 33 százaléka lát esélyt vállalkozása bővítésére a következő fél évben, 26 százalékuk kimondottan technológiai fejlesztést tervez.

A beruházásokat a legjobban a bizonytalan jövő hátráltatja

A magyar gazdaság növekedése szempontjából is kulcskérdés, hogy ezek a vállalkozások hitelhez jussanak, hiszen a technológiai fejlesztést tervező cégek több mint fele (54%-a) ezt bankhitelből szeretné majd megvalósítani. A hitellehetőségek jelentőségét mutatja az is, hogy a válaszadók értékelése szerint a beruházásokat ma közepes mértékben hátráltatják a finanszírozási nehézségek, ugyanakkor legnagyobb mértékben a bizonytalan jövőt jelölték meg a válaszadók.

A cégvezetők számára kiszámíthatatlan makrogazdasági folyamatokat jól illusztrálja, hogy jelentősek a félelmek az euró-forint árfolyamának alakulásától. A válaszadók relatív többsége, 44 százaléka, 300-319 forintos átlagos euróárfolyamot valószínűsít a következő félévre, 22 százalékuk számít 320-339 forintos, további 7 százalékuk pedig ennél is magasabb euróárfolyamot vár. Ezzel szemben 24 százalék szerint az eurózóna közös fizetőeszközének ára 280-299 forint lesz, míg 3 százalék ennél is nagyobb mértékű forinterősödésre számít. A forint árfolyamának változása a vizsgált vállalatok négyötödét érinti.

Az első negyedévben nőtt a hitelszerződések száma

A kutatás eredményeivel kapcsolatban Csonka Tibor ügyvezető igazgató  hangsúlyozta: a mérések is jól mutatják a bankok hitelezési tevékenységének jelentőségét. A szakértő kiemelte, hogy nem csak forrás, hanem szándék is van a vállalkozások működési nehézségeinek áthidalására, de az új beruházások finanszírozására is, melyet jól mutat, hogy 2012 első negyedévében közel másfélszer nagyobb összértékben kötöttek a vállalkozásokkal új hitelszerződést, mint az előző év azonos időszakában.

Csonka Tibor ezzel cáfolta azokat a híreket is, amelyek szerint a bankoknál általában nehézséget okoz a kis-és középvállalkozások finanszírozása. A szakértő hangsúlyozta, hogy sokan már ajánlatot sem kérnek bankjuktól, mert azt olvassák a hírekben, vagy egyes pénzintézeteknél néha személyesen is azt tapasztalhatják, hogy a válság miatt bonyolultabb hitelhez jutni. Az ügyvezető igazgató arra biztatja a cégvezetőket, hogy ne  legyenek lemondóak a külső források bevonását illetően.

Egyszerűbb ügyintézéssel könnyebb hitelhez jutni

A hitelintézet tavaly őszi programjában 20 ezernél  is több vállalkozást keresett meg indikatív hitelajánlattal, amely pontos tájékoztatást adott a cégvezetőknek a cégük által elérhető források nagyságáról. Részletek>>

Az OTP Bank fontosnak tarja a vállalkozások tájékoztatását. Az ügyvezető igazgató elmondta: tavasszal és nyár elején az elmúlt őszhöz hasonlóan, az OTP Bank 13 ezer vállalkozást keres meg ajánlataival. A 3 és 25 millió forint közötti, konkrét összeget is megjelölő folyószámlahitel-ajánlat révén a vállalkozások pontos képet kaphatnak a hitellehetőségeikről.

A szakértő hozzátette: a vállalkozások hitelhez jutását segíti az is, hogy az ügyintézés egyszerűsítésével egy hiánytalanul benyújtott hitelkérelmet az OTP Bank ma már átlagosan 5 munkanap alatt bírál el. Csonka Tibor további segítségként említette, hogy most költséget is megtakaríthatnak azok a cégek, amelyek  június 30-ig új számlacsomagot nyitnak (kivéve Gold számlacsomag), hiszen nekik a számlavezetési havidíjat fél éven keresztül nem számítja fel a pénzintézet.

Az OTP Bank a díjelengedés mellett olyan speciális csomagokkal is (Patika, Könyvelői, vagy éppen Jog-Ász számlacsomag) próbálja számlanyitásra ösztönözni a vállalkozásokat, amelyek  tevékenységükhöz  és  pénzkezelési szokásaikhoz is igazodnak - hangsúlyozta Csonka Tibor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
Friss
hírlevél
depositphotos