BUX
34 407.20
-0.62%
-213.00
OTP
10 200.00
-0.58%
-60.00
MOL
1 707.00
-0.87%
-15.00
RICHTER
6 770.00
-0.95%
-65.00
MTELEKOM
370.00
+0.68%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
KKV
2014. február 8. 10:05

A kiberbűnözők egyre gyakrabban vesznek célba magyar vállalatokat. Egy jelentős részük megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkezik, egyre kifinomultabb eszközöket alkalmaznak, és a végrehajtott támadások jóval tervezettebbek. Bár a visszaélések világszerte problémát jelentenek, a hazai cégeket sokkal nagyobb veszély fenyegeti.

A hazai és a nemzetközi trendek is azt mutatják, hogy 2014-ben egyre több IT-biztonsági kockázattal kell számolnia a vállalatoknak. Gyakoribbá válhatnak idén azok a kifinomult, komplex támadások, amelyek kifejezetten pénzbeli haszonszerzés miatt támadják célpontjaikat – hívja fel a figyelmet Antal Lajos, a Deloitte Zrt. Informatikai biztonság és adatvédelem üzletágának vezetője.

Cél: kárt okozni

Ma Magyarországon kiemelt figyelmet érdemelnek az ún. malware-ek (vírusok, férgek, kémprogramok), amelyeket kifejezetten a károkozásra fejlesztettek a támadók. Mivel a vírusirtók nem tudnak teljes mértékben lépést tartani a fertőző szoftverekkel – rendkívül gyakran jelenik meg egy új variáns – a szignatúra alapú vírusdetektálás értelemszerűen korlátokba ütközik. A malware-ek után komoly veszélyt jelentenek még hazánkban a webes felületek elleni támadások, illetve a phising, azaz az adathalászat is. Mindezek nem csak közvetlen módon (pl. a megszerzett adatok, vagy a megrongált eszközök révén) okoznak jelentős károkat, de közvetetten is – például a cégnek okozott reputációs veszteség miatt.

Fizess azért, ami a tiéd!

Jelentős fenyegetést jelent a malware-ek egy speciális fajtája, az ún. ransomware, amelyek rendszerint titkosítják a felhasználók adatait és „váltságdíjért” cserébe engedik csak, hogy ahhoz újra hozzáférhessenek. Ha nem fizetnek, elveszítik adataikat, ha viszont eleget tesznek a támadóik követelésének, zsarolhatóvá válnak, ráadásul a tranzakcióval újabb kockázatoknak tehetik ki magukat (pl. hitelkártya adataik megadása miatt).

A korábban leginkább orosz nyelvterületen honos támadások ma már nemzetközi szinten elterjedtek és növekvő mértékben vannak jelen az üzleti környezetben, ahol jelentősebb károkat okozhatnak. Az ilyen típusú támadások 2014-ben várhatóan még gyakoribbá válnak.

Növekvő kockázatot jelent a spear phising, a célzott adathalászat is, amely a tömeges támadás helyett egy felhasználóra irányul, kihasználva annak személyes számítógép-használati szokásait – így szinte lehetetlen elkerülni, hogy támadás áldozatává váljon. Különös veszélyt hordoz, hogy a rosszindulatú szoftverek növekvő mértékben tartalmaznak olyan destruktív kódokat, amelyek akár használhatatlanná is tehetik a számítógépes rendszereket. Mindezek mellett a hacktivista csoportok támadásai is egyre gyakrabban célozzák majd az üzleti élet szereplőit 2014-ben.

A felhőket is lövik

A kiberbűnözők tevékenységének ugyanakkor a vállalatok nem megfelelő informatikai biztonsága is motivációt ad, így még továbbra is sokszor fordul elő, hogy kifinomult támadások nélkül, a biztonsági rendszerek hiányosságait kihasználva okoznak kárt a cégeknek. A biztonsági kockázatokat tovább szaporítják a felhő alapú megoldások és a mobiltechnológiák alkalmazása, amelyek egyre több támadási pontot teremtenek a céges hálózatok ellen.

Bár hazánkban ugyanazokkal a támadásokkal kell szembenézni, mint nemzetközi szinten, az IT-biztonságban több területen is elmaradásban vagyunk. Az infrastruktúrában ez már kevéssé érzékelhető, de az alkalmazások fejlesztésében, a folyamatok összehangolásában még gyakoriak a biztonsági hiányosságok. Ez elsősorban a nem megfelelő szaktudásból, a felkészült szakemberállomány hiányából fakad.

Problémát jelent az is, hogy hazánkban ritkának számítanak az olyan incidensgyakorlatok, amellyel a szervezetek elsajátíthatják a támadások esetén alkalmazandó eljárást, és amellyel minimalizálhatják a támadás által okozott kárt. Az ilyen gyakorlatok nem csupán az IT, hanem más szervezeti egységek, többek között kommunikációs, marketing-, HR-területek közös felkészülését is segíti a cégek számára reputációs kockázattal járó helyzetek kezelésére.

A legjobb rendszerek sincsenek biztonságban

Antal Lajos elmondta, a legfontosabb lépés a hazai cégek számára ma még a tudatos gondolkodás erősítése, annak megértése, hogy a gyenge informatikai biztonságnak a vállalat adataira, működésére és pénzügyeire nézve is komoly következményei lehetnek. Fontos, hogy a cégek több figyelmet és erőforrást biztosítsanak szakembereikre, beleértve a továbbképzésüket is.

Nem elég ugyanakkor csak a megelőzésre figyelni, hiszen még a legbiztonságosabb rendszereket és a legéberebb vállalatokat is érheti támadás. Éppen ezért jó előre ki kell dolgozni a támadások esetén követendő eljárásrendet – jogi, műszaki, üzleti, szervezeti és marketingterületen egyaránt. Ahhoz pedig, hogy ezek a rendszerek támadások estén is olajozottan működjenek, incidensgyakorlatokra is szüksége van a hazai vállalatoknak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
KKV Optimistábbak a cégvezetők, mint amire bárki számított
Privátbankár.hu | 2020. július 22. 12:24
A vírusjárvány meglepő módon mérsékelten hatott a cégvezetők várakozásaira: nem sokkal maradnak el a hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel- és nyereségvárakozásai az előző év azonos időszakához képest – derült ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb kutatásából.  
KKV Hány milliárdot hagy a cégeknél a kormány?
Privátbankár.hu | 2020. július 19. 17:01
A hangzatosan csak a gazdaságvédelem költségvetésének keresztelt jövő évi tervben a kormány egyebek mellett arról is bemutatta egy mellékletben, hogy 2021-ben mennyi pénzt hagynak a vállalkozásoknál a társasági adónál érvényesíthető kedvezmények formájában.
KKV Az online jelenlét fontossága minden vállalati szektorban
Márkázott tartalom | 2020. július 5. 19:26
20 évvel ezelőtt, ha valaki nem szerepelt a telefonkönyvben, akkor őt nem lehetett megkeresni, elérhetetlennek számított. Ahogy a 21. század telefonkönyve egyre inkább az internet lett, úgy tolódott át a fókusz a telefonkönyvről (és úgy általánosságban véve a nyomtatott megjelenésről) az online jelenlét felé.  
KKV Adószám keresés egyszerűen!
Márkázott tartalom | 2020. június 26. 10:09
Nem tudja a partnere adószámát? Az alábbiakban 3+1 lehetőséget ismertetünk, amellyel gyorsan és egyszerűen hozzájuthat a megfelelő információkhoz.
KKV Nincs mese, a kkv-knak fel kell gyorsítaniuk a digitális átállást
Csabai Károly | 2020. június 18. 19:31
A március közepe előtt digitális eszközöket nem használt, vagy ilyen irányú fejlesztésekbe nem fogott kis- és középvállalkozások 40 százaléka szüneteltette vagy korlátozta jelentősen a tevékenységét. Ez is kiderült a Magyar Telekom megbízásából az eNET által végzett felmérésből.
KKV A koronavírus felforgatta a cégek életét
Kollár Dóra | 2020. június 11. 17:48
Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológia Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a Piac & Profit „Pénz a túléléshez” videókonferenciáján beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány után mire készülhetnek a magyar cégek. 
KKV Szuperkedvezményes reklámfelületekkel támogatják a kkv-kat
PR | 2020. június 11. 10:18
Közösen, egymást segítve törhetnek ki a járvány-krízisből a vállalkozások a Ringier Axel Springer Magyarország kiadó üzletélénkítő akciójával. A koncepció társadalmi és iparági összefogáson alapszik: segíts magadon vállalkozóként és tedd ugyanezt egy másik vállalkozással is! Ehhez a kiadó óriási elérésű reklámfelületekkel járul hozzá.
KKV 500 milliárd forintot fordítanának beruházásra a versenyszférában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 5. 07:51
Átlag feletti az aktivitás az autóiparban.
KKV Jócskán több hitelt adott a CIB a kkv-knak
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 15:43
Húsz százalékkal növelte a kis- és közepes vállalkozások részére folyósított hiteleinek összegét a CIB Bank 2019 és 2020 márciusa között. A pénzintézet adatai szerint az első negyedév végén közel 13 százalékkal több kkv-t finanszírozott, mint az előző év azonos időszakában. 
Friss
hírlevél