<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
GPS-alapú forgalomszervezés, elektronikus jegyrendszer, beengedőkapuk a metróban, fix kamerák és dugódíj - mindezek 4 éven belül valósággá válhatnak Budapesten Vitézy Dávid szerint. Miközben a BKK vezetője ultramodern fővárost álmodott meg, Tarlós István megint a kormányhoz fordult segítségért, mert a BKV az összeomlás szélén van, "gyakorlatilag csődbe ment".

Két év múlva indul az elektronikus jegyrendszer a fővárosban 2014-ben már így bocsátaná ki az éves bérleteket a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) - jelentette be az Infotér 2011 konferencián Vitézy Dávid, a társaság vezérigazgatója. A fővárosban jön a GPS alapú forgalomtervezés, és a fix kamerákkal megvalósítják a teherautók belépési díjfizetését is. Négy éven belül a budapesti forgalomirányítás olyan lehet, mint amilyen ma Londonban.


Újra lesznek beengedőkapuk a metróban

A BKK saját munkacsoportot alakított az elektronikus jegyrendszer előkészítésére, a jelenleg készülő megvalósíthatósági tanulmány 2012 elején kerül a fővárosi közgyűlés elé, így jövőre már sor kerülhet a rendszerszállító kiválasztását célzó tender kiírására. A központi rendszer fejlesztése 2013-ig megvalósulhat, az első elektronikus bérletet így már 2014 kibocsáthatja a főváros közlekedés-szervezéséért felelős BKK – jelentette ki Vitézy Dávid. A jelenlegi tervek szerint 2014-ben szerelhetik fel a fővárosi járműveket a fedélzeti jegyérvényesítő egységekkel, 2016-ig pedig megvalósulhat a teljes budapesti metrórendszer bekapuzása is.

A londonihoz hasonló rendszer lesz Budapesten is

A budapesti elektronikus jegyrendszerben érintésmentes kártyákat használnak majd az utasok a mai papírjegyek és -bérletek helyett. Az utasmédia lehet egy harmadik fél által kibocsátott kártya is, így bankkártyák, vagy bankkártyát emuláló mobiltelefonok, illetve NFC-képes mobileszközök is használhatók lesznek majd "jegyként" a fővárosi közösségi közlekedésben. Vitézy Dávid hangsúlyozta: a világtrendeknek megfelelően nyílt rendszerben valósítanák meg a budapesti elektronikus jegyrendszert: a rendszerelemek önmagukban lehetnek zártak, de nyílt protokoll alapján kell kommunikálniuk.

A BKK elektronikus rendszere a tervek szerint kapcsolódik majd a Nemzeti Egységes Kártyarendszerhez is, így lényegesen könnyebb lesz a nyugdíjas és diákjegyek ellenőrzése. Az utasok közvetlen az interneten is válthatnak majd jegyet, a londoni Oyster (pay-as-you-go) kártyarendszerhez hasonlóan pedig teljesen szerveralapú lesz a budapesti rendszer, tehát a kártyákra semmilyen adatot nem írnak majd.

Gyakorlatilag csődben van a BKV
"A BKV, a minden szempontból eladósodott, gyakorlatilag teljesen tönkrement óriási cég soha nem tudott állami segítség nélkül létezni. A BKV olyan grandiózus probléma, amelyet nagyságrendje miatt az új városvezetés nem oldhat meg egyedül" - írta két nappal ezelőtt keltezett, a Budapest Portálon közzétett levelében a budapesti főpolgármester Orbán Viktornak.
„Csak annak van értelme, ha az alábbi összefoglaló pontjait tárgyilagosan végiggondoljuk, és racionálisan értelmezzük” – írja a főpolgármester, 12 pontban összefoglalva a főváros észrevételeit. Ezek között szerepel, hogy a metrókocsik zöme, a HÉV szerelvények és sok villamos is elmúlt 30-45 éves.

A BKV-t tavaly októberben 78 milliárd forint közvetlen banki adósságállománnyal vették át, a bankok állami garancia híján nem adnak hitelt a BKV-nak, az állam pedig nem tudja sem konszolidálni, sem mérsékelni a cég adósságállományát. A BKV-nak december végén 6,2, jövő január végén 9, 2012 áprilisában pedig 30 milliárd forint hitele jár le, további pénzügyi mozgástér nincs.

A fővárosi önkormányzat saját működése biztosítható, de a város már 2010-ig is kimerítette hitelképességét. A tételek nagyságrendje miatt elméletileg kizárt, hogy a BKV forráshiányát és adósságállományát a fővárosi önkormányzat egyedül kezelni tudja. „Kérjük, hogy a BKV helyzetének kiegyensúlyozásához a rendkívüli sürgősségű segítséget megkaphassuk. Ennek hiányában a BKV egészen rövid időn belül működés- és fizetésképtelenné válik – zárul a levél


Elbánnak a hamisítókkal

Az elektronikus rendszer további előnye a BKK szempontjából a hamisítás megszüntetése lesz, ami jelenleg milliárdos nagyságrendű kárt okoz a társaságnak évente. Vitézy a konferencián kiemelte: regionális tarifaközösségre van szükség a BKK, a MÁV-Start és a Volánbusz között, tarthatatlan ugyanis, hogy például annak a 15 ezer embernek, akik az érdi kertvárosból rendszeresen utaznak Budapestre, három külön bérletet kelljen megvenniük.

Lekövetés: GPS-alapú forgalomszervezés

Jövő ősszel lezárulhat a BKK FUTÁR-projektje (Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer) is. A projekt keretében 2300 járművet szerelnek fel műholdas követésre alkalmas berendezéssel, 250 utcai kijelzőt szerelnek, megteremtik a GPS-alapú forgalomirányítás lehetőségét. A főváros 30 csomópontjában olyan közlekedés szervező rendszert alakítanak ki, amelyben a közösségi közlekedés járművei befolyásolhatják a jelzőlámpák működését. A hétmilliárdos beruházáshoz az Európai Unió négymilliárd forint támogatást biztosít.

Széttartó fejlesztési irányok?
A kerekasztal-beszélgetésen Mészáros László, a Volánbusz Zrt. vezérigazgatója elmondta: 12 milliárd forintból fejlesztik a Volán-társaságok saját e-ticket rendszerét, amelyet azonban integráltan kellene kezelni BKK-val, mert az elektronikus jegyrendszerek párhuzamosan fejlesztése nem csak széttartó, de pazarló is.
A Metalcom Zrt. üzletfejlesztési igazgatója ugyan üdvözölte, hogy a közlekedés-szervezés az elmúlt időszakban elmozdult a kapacitás-alapú tervezéstől a minőségalapú megközelítés felé, de Fábián Attila gondot lát abban, hogy a magyarországi közlekedés-szervezés nem egységes és integrált.
A szakértő az intermodalitás fontosságát hangsúlyozta: olyan moduláris rendszereket kell létrehozni a magyarországi közösségi közlekedésben, amelyek egységesíthetik például a tarifakezelést. Fábián szerint a fejlesztések összehangolása már önmagában is megtakarítást tesz lehetővé.


Dugódíj lesz, szerelik hamarosan a kamerákat is

A konferencián jelentette be Vitézy azt is, hogy a BKK-nál - mint a főváros közútjainak üzemeltetéséért felelős szervezetnél - jövőre elindulnak a teherforgalmi behajtási díjhoz kapcsolódó fejlesztések, így 2012-ben már online díjfizetésre is lehetőségük lesz a szállítmányozóknak. A fővárosba behajtó teherautókat fix telepítésű kamerákkal tervezik ellenőrizni. Az Európai Unió a 4-es metró támogatásához kapcsolódóan kötelezően előírta a dugódíj bevezetését a fővárosban. A dugódíj esetében a BKK azt tervezi, hogy a fix kamerás rendszert automatikus fizetéssel kombinálják, így nem lesz szükség arra, hogy az autósok külön fedélzeti egységet szereljenek fel járművükben.

Megújítja a jegyértékesítés teljes folyamatát a MÁV is - közölte Dékány Béla, a társaság infokommunikációs igazgatója a kerekasztal-beszélgetésen. Mint mondta, a MÁV hosszú távú célja, hogy fizikai kapcsolat nélkül tegye lehetővé a jegyvásárlást. A társaság tervezett fejlesztéseinek része az internetes jegyvásárlási rendszer, és az elektronikus jegyvásárlás bővítése, valamint az online fedélzeti ellenőrzés kialakítása.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Folytatódik a Széchenyi Hitelkártya Program
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 11:51
Július elsejétől december 31-ig meghosszabbították a Széchenyi Hitelkártya Programot, a hazai kkv-szektor számára kedvezményes finanszírozási források elérhetőségét biztosító feltételekkel.
KKV Gulyás Gergely újabb részletek árult el a kata átalakításáról
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 10:31
Január 1-jéig marad a kata, csak utána változik - megemelik a keretösszeget.
KKV A családi vállalkozások is elég sötéten látják a jövőt, de hosszú távra terveznek
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 10:58
Sújtja őket az infláció és az anyaghiány, de igyekeznek hosszú távra tervezni a családi vállalkozások.
KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
KKV Mit tegyenek azok, akiket kihagytak a kamatstopból?
Csabai Károly | 2022. március 15. 12:16
A gyorsuló infláció miatt tavaly november óta drasztikusan emelkednek a kamatok. Utánajártunk, hogy ebben a helyzetben milyen ajánlatokkal várják a cégeket a bankok, milyen kedvezményes és milyen piaci kamatozású forrásokat kínálnak, milyen célra és kinek. S megnéztük azt is, mit tehet az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely a kamatemelkedések miatt nehéz helyzetbe került, illetve kerülhet.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG