1p
KKV
A gépjárműflottát fenntartó vállalatok profitjuk egyre nagyobb részét kénytelenek elégetni a motortérben - ez a folyamat ráadásul soha nem is fog visszafordulni. Komoly jelentősége lehet az ésszerű és szervezett közlekedésnek - akár 20 százalékos megtakarítás is elérhető néhány szempont figyelembevételével.

"Ha az üzleti tevékenység része a gépjárműflotta működtetése, az egyik legjelentősebb költségelemen érezhetik a vállalatok az emelkedő üzemanyagár profitégető hatását. Mindez arra készteti a vállalatokat, hogy a korábbinál ésszerűbben és szervezettebben közlekedjenek: a járművek fogyasztását mérsékeljék, az azzal ellátott feladatokat, a fuvarkapacitásokat optimalizálják” - írja összeállításában Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország üzletágvezetője.

Az alábbi 8 tipp segítségével a szakemberek szerint akár 20 százalékos megtakarítást érhetnek el a közúti fuvarozási feladatokat is ellátó vállalatok.

1. Üzemanyag-felhasználás mérése

Ajánlott rendszeresen mérni a felhasznált üzemanyag mennyiségét, illetve a tankolás helyét és pontos idejét. Ezzel megállapíthatóvá válik az átlagfogyasztás, és az üzemanyag-tároló rendszerben végbemenő tendenciák. Ha azonos feladatokat két autó eltérő üzemanyag-mennyiséggel lát el, az valamilyen hibára hívja fel a figyelmet, amelyet kiküszöbölve megszüntethető az üzemanyag pazarlása. Az adatok továbbá alkalmasak az esetleges üzemanyaglopás kiszűrésére is.

2. Töltőállomások rögzítése

Nem árt feltérképezni és rögzíteni a megbízható és megfelelő árfekvésű töltőállomásokat. Ha a fuvarútvonalon csak ezeken a helyeken tankolunk, máris kedvezőbb költségtétellel számolhatunk.

3. Gyorshajtások ellenőrzése

A rendkívül nagy fogyasztást eredményező gyorshajtások amellett, hogy közlekedési bírságokat vonhatnak maguk után, az üzemanyagot is feleslegesen égetik. A megfelelő sebességválasztás tehát kulcsfontosságú szempont.

4. Optimális fuvarszervezés

A fuvarfeladatok előzetes tervezésével könnyedén elkerülhetőek a felesleges kerülőutak és üres járatok, amelyek az üzemanyag-felhasználást is jelentősen növelik. Két fuvar összevonásával azonos költségtétel mellett nagyobb bevételt realizálhatunk.

5. Dugókerülés

Érdemes a fuvarozási szempontoknál lehetőség szerint számolni azzal is, hogy akkor induljon a fuvar, amikor kisebb a forgalom. Azt is tanácsos felmérnünk továbbá, hogy a célhely elérésének mely a legoptimálisabb útvonala, hiszen nem biztos, hogy a kilométerben rövidebb útvonalon kevesebb üzemanyagot használunk, ha például az odavezető úton zsúfolt a forgalom.

6. Megfelelő járműválasztás

Nagyobb flották esetében lehetősége van a vállalatoknak a járművek között választani.  Ajánlott figyelembe venni, melyik a legalkalmasabb jármű a fuvarfeladatra, mekkora kapacitást használunk az aktuális fuvar esetében. Ezzel elkerülhetjük, hogy félig üres rakodótérrel induljunk el. Ha egy adott fuvarra egy kisebb jármű is elérhető, sokkal kisebb fogyasztással számolhatunk.

7. Folyamatos karbantartás

A jól karbantartott, műszakilag hibátlan járműflotta kevesebb üzemanyagot fogyaszt, és az élettartama is hosszabb. Érdemes rendszeresen mérni a járműdiagnosztikai adatokat, amelyek segítségével hatékonyabban és precízebben hajthatóak végre a szervizmunkálatok.

8. Fogyasztásbarát vezetési stílus

Sok múlik a sofőrön is. A defenzív vezetési gyakorlat, azaz a forgalommal haladó, a forgalomból kikövetkeztethető helyzetekre adott felkészült reagálás tovább növelheti a vezetés biztonságát. Így csökkentjük a felesleges fékezéseket, gyorsításokat és az ebből adódó megnövekedett fogyasztást. Továbbá fontos az útviszonyoknak megfelelő vezetés, hiszen más módszert kíván egy egyenes autópálya, és egy kanyarokkal teli, kevésbé forgalmas útszakasz. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a vezetés kényelmét szolgáló eszközök is üzemanyagot fogyasztanak. Érdemes megtalálni az arany középutat, és ezeket a kényelmi funkciókat nem automatikusan használni, hanem csak ha valóban szükség van rájuk. A továbbképzések is sokat segíthetnek a megfelelő vezetői gyakorlat elsajátításában.

A WebEye szakemberei ezek mellett a járműkövető szolgáltatások igénybevételét javasolják a cégeknek, melyekkel pontosan nyomonkövethetővé és elemezhetővé válik a gépjárművek helyzete, mozgása, fogyasztása és műszaki állapota.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG