1p
KKV
Jelentősen emelkedett idén az az összeg, amit a kormány vissza nem térítendő támogatás formájában nyújt a mikro, kis és közép-vállalkozásoknak. A keretösszeg a tavalyi 4 millió forintról 10 millióra nő. Közben egyre nehezebb a piacról szerezni hitelt az eszkalálódó európai válság következményei miatt. Mi történik, ha valaki nem jut államilag támogatott forráshoz? A teljesség igénye nélkül összeszedtük, hogy milyen feltételekkel és milyen típusú hitelekhez juthat aki mikro, vagy kisvállalkozó.

Ahogy arról a Privátbankár korábban beszámolt, jelentősen emelkedik idén az a keret, amit a kormány vissza nem térítendő támogatás formájában nyújthat a vállalkozásoknak. A „Mikrovállalkozások fejlesztése” nevű program márciusban indul és a várakozások szerint jelentősen rövidül mind az ügyintézés ideje, mind az az idő, ami a pénz megérkezéséig eltelik. Bővül a kedvezményezetti kör is. A tavalyi tapasztalatok azonban arra utalnak, hogy sokkal többen kértek hitelt, mint amennyit a döntéshozók oda tudtak ítélni. A rendelkezésre álló pénzügyi keretet is majdnem teljesen kimerítették. A gond sokszor az, hogy a hitelkérelmező valamilyen szempontból nem felel meg a feltételeknek. Előfordul, hogy a tevékenységi köre nem passzol a kiírásokhoz, vagy az üzleti terve nem elég részletes.

A magyarországi vállalkozói hitelek nyújtói, ahogy a cégtörvény is, megkülönböztetik a mikro, valamint a kisvállalkozásokat és a közepes vállalkozásokat. Mi most elsősorban az első kettőre koncentráltunk. Mikrovállalkozás az, amelyiknek kevesebb, mint 10 alkalmazottja van, kisvállalkozásban pedig nem dolgozhatnak 50-nél többen. A tevékenységi körüket tekintve a hazai „kicsik” nagyon széles skálán mozognak. Ezt a hitelnyújtók is figyelembe veszik. Van olyan hitelkiírás, amely meghatározza, hogy konkrétan milyen területre adnak pénzt és olyan is ami a területen belül is meghatározza a tevékenységet. (Pl. baromfitenyésztés – új szabványú ketrecek kialakítása)

A magyarországi vállalkozói hitelek alfája évek óta a Széchenyi-hitel, amit az állam – legtöbbször közvetítőkön keresztül – nyújt. A kondíciók nem változnak a közvetítő banktól, vagy intézménytől függően, magyarul nincs extra közvetítői díj. A hitelfelvétel járulékos költségei elenyészőek, illetve nincsenek ilyenek, a kamat fix, a támogatott tevékenységek köre nagyon széles. A magán (banki) hitelezők igényei és a cserébe nyújtott szolgáltatások spektruma már sokkal szélesebb. Ritka az a pénzintézet, amelyik most kockáztat. A elmúlt hónapokban egyre szélesebb körűvé váló hitelezési „fagyás” az európai pénzügyi szektorban természetesen nálunk is érzékelhető. Ehhez jön a sajnálatos, speciális magyar helyzet, azaz a rendkívül magas deviza-eladósodottság.

Hiba a mátrixban
Az EBRD és az IMF egybehangzó véleménye szerint nagyon komoly veszélybe kerül idén és a következő években a kelet-közép európai államokban a vállalati hitelezés. Ennek oka, hogy a térségben legaktívabb nyugat-európai bankok az európai válság és az új banki szabályozók miatt a törzstőkéjük növelésére kényszerülnek. A várakozások szerint emiatt elsősorban a mi térségünkben fogják majd vissza a hitelezési aktivitást. A nemzetközi szervezetek várakozásai szerint ez annyira széleskörű lesz, hogy a vállalati hitelezés visszaesése markánsan jelentkezik majd a GDP-ben és nagyban hozzájárul majd az országok várható recessziójához.

Az általunk vizsgált bankok és közvetítők meglehetősen széles skálán mozognak, ami az elbírálási szigort, a hitelre adott összeget és a törlesztési kondíciókat illeti. Jelzálogfedezetet jellemzően többnyire nem kérnek, viszont általános a készfizető kezesség igénye. A törlesztő részletek többnyire a projekt kockázatától függnek. Van olyan szolgáltató, amely például csak a részletes hiteligénylés után közli a feltételeit. A futamidő is nagyon változatos. A járulékos költségeket tekintve egyértelműen a Széchenyi-hitel a nyerő, itt ugyanis gyakorlatilag alig kell valami fizetni a tranzakcióért. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül tesszük közzé néhány haza bank és hitelintézet kisvállalkozásoknak nyújtott hitelei feltételeit és az, hogy cserébe mit adnak.

 A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG