<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

KKV
Jelentősen emelkedett idén az az összeg, amit a kormány vissza nem térítendő támogatás formájában nyújt a mikro, kis és közép-vállalkozásoknak. A keretösszeg a tavalyi 4 millió forintról 10 millióra nő. Közben egyre nehezebb a piacról szerezni hitelt az eszkalálódó európai válság következményei miatt. Mi történik, ha valaki nem jut államilag támogatott forráshoz? A teljesség igénye nélkül összeszedtük, hogy milyen feltételekkel és milyen típusú hitelekhez juthat aki mikro, vagy kisvállalkozó.

Ahogy arról a Privátbankár korábban beszámolt, jelentősen emelkedik idén az a keret, amit a kormány vissza nem térítendő támogatás formájában nyújthat a vállalkozásoknak. A „Mikrovállalkozások fejlesztése” nevű program márciusban indul és a várakozások szerint jelentősen rövidül mind az ügyintézés ideje, mind az az idő, ami a pénz megérkezéséig eltelik. Bővül a kedvezményezetti kör is. A tavalyi tapasztalatok azonban arra utalnak, hogy sokkal többen kértek hitelt, mint amennyit a döntéshozók oda tudtak ítélni. A rendelkezésre álló pénzügyi keretet is majdnem teljesen kimerítették. A gond sokszor az, hogy a hitelkérelmező valamilyen szempontból nem felel meg a feltételeknek. Előfordul, hogy a tevékenységi köre nem passzol a kiírásokhoz, vagy az üzleti terve nem elég részletes.

A magyarországi vállalkozói hitelek nyújtói, ahogy a cégtörvény is, megkülönböztetik a mikro, valamint a kisvállalkozásokat és a közepes vállalkozásokat. Mi most elsősorban az első kettőre koncentráltunk. Mikrovállalkozás az, amelyiknek kevesebb, mint 10 alkalmazottja van, kisvállalkozásban pedig nem dolgozhatnak 50-nél többen. A tevékenységi körüket tekintve a hazai „kicsik” nagyon széles skálán mozognak. Ezt a hitelnyújtók is figyelembe veszik. Van olyan hitelkiírás, amely meghatározza, hogy konkrétan milyen területre adnak pénzt és olyan is ami a területen belül is meghatározza a tevékenységet. (Pl. baromfitenyésztés – új szabványú ketrecek kialakítása)

A magyarországi vállalkozói hitelek alfája évek óta a Széchenyi-hitel, amit az állam – legtöbbször közvetítőkön keresztül – nyújt. A kondíciók nem változnak a közvetítő banktól, vagy intézménytől függően, magyarul nincs extra közvetítői díj. A hitelfelvétel járulékos költségei elenyészőek, illetve nincsenek ilyenek, a kamat fix, a támogatott tevékenységek köre nagyon széles. A magán (banki) hitelezők igényei és a cserébe nyújtott szolgáltatások spektruma már sokkal szélesebb. Ritka az a pénzintézet, amelyik most kockáztat. A elmúlt hónapokban egyre szélesebb körűvé váló hitelezési „fagyás” az európai pénzügyi szektorban természetesen nálunk is érzékelhető. Ehhez jön a sajnálatos, speciális magyar helyzet, azaz a rendkívül magas deviza-eladósodottság.

Hiba a mátrixban
Az EBRD és az IMF egybehangzó véleménye szerint nagyon komoly veszélybe kerül idén és a következő években a kelet-közép európai államokban a vállalati hitelezés. Ennek oka, hogy a térségben legaktívabb nyugat-európai bankok az európai válság és az új banki szabályozók miatt a törzstőkéjük növelésére kényszerülnek. A várakozások szerint emiatt elsősorban a mi térségünkben fogják majd vissza a hitelezési aktivitást. A nemzetközi szervezetek várakozásai szerint ez annyira széleskörű lesz, hogy a vállalati hitelezés visszaesése markánsan jelentkezik majd a GDP-ben és nagyban hozzájárul majd az országok várható recessziójához.

Az általunk vizsgált bankok és közvetítők meglehetősen széles skálán mozognak, ami az elbírálási szigort, a hitelre adott összeget és a törlesztési kondíciókat illeti. Jelzálogfedezetet jellemzően többnyire nem kérnek, viszont általános a készfizető kezesség igénye. A törlesztő részletek többnyire a projekt kockázatától függnek. Van olyan szolgáltató, amely például csak a részletes hiteligénylés után közli a feltételeit. A futamidő is nagyon változatos. A járulékos költségeket tekintve egyértelműen a Széchenyi-hitel a nyerő, itt ugyanis gyakorlatilag alig kell valami fizetni a tranzakcióért. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül tesszük közzé néhány haza bank és hitelintézet kisvállalkozásoknak nyújtott hitelei feltételeit és az, hogy cserébe mit adnak.

 A rovat támogatója a 4iG

KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG