<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

KKV
Enyhén emelkedett a fejlesztésben gondolkodó hazai nagyvállalatok aránya.

A K&H nagyvállalati növekedési index felmérése szerint kismértékben növekedett a nagyvállalatok beruházási hajlandósága, 31 százalékról 33 százalékra emelkedett a növekvő beruházási értékkel számoló vállalatok aránya.

Ugyanakkor a nagyvállalatok többsége (60%) ismételten nem tervez változtatást beruházásainak értékében, így nem várható a beruházások ugrásszerű bővülése.

Nagyvállalatok által tervezett beruházások (%). Forrás: K&H

Fejlesztenének, de mit?

„A cégek legnagyobb arányban technológiafejlesztésben gondolkodnak (29%). Ezt követően a kapacitásbővítésre (18%) és az értékesítés fejlesztésére (8%) koncentrálnak a vállalatok” – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H Vállalati üzletágának vezetője.

Országrészenként eltérő

A cégek földrajzi elhelyezkedése nagymértékben befolyásolja a beruházási hajlandóságot. A legnagyobb fejlesztési kedv egyértelműen a nyugat-magyarországi cégeknél figyelhető meg, náluk 37 százalékról 44 százalékra ugrott a nagyobb beruházási értékkel számoló vállalatok aránya.

A keleti régióban szintén 7 százalékponttal 39 százalékra emelkedett ezen cégek aránya. Ezzel szemben a budapesti vállalatok kevésbé optimisták, és náluk 28 százalékról 26 százalékra csökkent a növekvő beruházással tervező cégek aránya.

Várhatóan hogyan változik a vállalat összes beruházásának értéke a következő 12 hónapban (%)

A vállalati hitelezés nagyarányú élénkülése egyelőre még várat magára. „A kutatásban megkérdezett vállalatok nyilatkozatai szerint a fejlesztések finanszírozását elsősorban belső forrásból tervezik megoldani a cégek, de a hosszú lejáratú hitel és a lízing iránt enyhén növekvő keresletet prognosztizál a vállalati szektor. Előbbit a cégek 9 százaléka, utóbbit pedig a cégek 7 százaléka tervezi igénybe venni a következő 12 hónapban. Emellett a várhatóan szeptember második felében megjelenő uniós pályázatok is fontos forrást jelenthetnek, mivel előre láthatóan az első kiírások témája éppen az eszközbeszerzés és telephelyfejlesztés lesz„ – mondta el Peter Roebben.

A rovat támogatója a 4iG

KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG