Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A Nemzeti Külgazdasági Hivatal azért jött létre, hogy a magyar cégeket segítse a külpiacra való kilépésben, a kapcsolatépítésben és partnerek felkutatásában. Emellett olyan külföldi beruházásokat támogatnak Magyarországon, amelyekkel a magyar cégek gyümölcsöző kapcsolatot építhetnek ki. De hogyan csinálja ezt a HITA?

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) tevékenysége két részből áll: egyrészt olyan befektetőket igyekszik Magyarországra vonzani, amelyek termelnek, ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak, export fókuszúak; másrészt pedig olyan magyar cégeknek segít a külpiacon, amelyek versenyképes termékkel és szolgáltatással képesek megjelenni az EU-ban vagy vagy más országokban.

Ha speciális szőlőkaró kell, keresnek céget, aki letudja legyártani

Mi a HITA?

A HITA 2011. január 1-vel kezdte meg működését, jelenleg 150 munkatárs dolgozik a külföldi befektetők magyarországi beruházásainak előkészítésén, illetve a hazai kkv-k exporttevékenységének fejlesztésén. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal a miniszterelnök irányítása alatt álló központi hivatal.
Idén 22 projektet zárt le a HITA, 121 folyamatban van – ha ez mind lezárulna, nagyjából 3 milliárd euró érkezne közvetlen tőkebefektetés formájában, és 15-17 ezer új munkahely jönne létre - mondta Kerekes György elnökhelyettes a Privátbankár konferenciáján.
A központi hivatal mellett hat vidéki kirendeltséget is létrehozott a HITA, továbbá belföldi regionális hálózatuk keretében minden megyében van egy-egy munkatárs, akihez fordulhatnak mind a befektetni szándékozók, mind a külpiacra törekvő cégek, mind pedig a befektetéseket vonzani kívánó helyi önkormányzatok, ipari parkok, klaszterek.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy segítik a kereslet és kínálat találkozását, akár konkrét üzleti ajánlatokkal is. Ha például egy külföldi vállalat speciális szőlőkarót keres, akkor erre felhívják azon magyar gyártók figyelmét, amelyek képesek a gyártására - mondta a Privátbankárnak Kerekes György, a HITA elnökhelyettes egy korábbi interjúban.

Fontos feladatunk a tudatformálás: képzéseket tartunk cégeknek, roadshow-kat, kiállításokat szervezünk, ahol a cégek megmutathatják magukat, partnereket szerezhetnek, sőt ha igény van rá akár a tárgyalásban is segítünk - tette hozzá.

Matchmaker, matchmaker, make me a match

A HITA szakemberei egyedi tanácsadásokat is tartanak a kis- és középvállalatoknak arról, hogyan tudnának terjeszkedni, milyen kitörési pontjaik vannak, mire van kereslet külföldön és pontosan hol. A HITA találkozókat is szervez az üzletembereknek, vállalkozóknak, ahol partnereket szerezhetnek, kapcsolatot építhetnek, és bemutathatják saját tevékenységüket.

Erre további kiváló lehetőség nyílik a külföldi kiállításokon, szakvásárokon, amelyekre a HITA  kedvezményes bemutatkozási lehetőségeket nyújt. A kiállítók jelképes részvételi díj ellenében vehetnek részt a rendezvényeken, ahol a megjelenés szervezését, a standok tervezését, kivitelezését, üzemeltetését a HITA vállalja. A résztvevő magyar cégek a külföldi szakvásárokon  a HITA információs standján árumintákat, prospektusokat helyezhetnek el.

Kerekes György a Privátbankár Növekedés 2013 konferenciáján

A hivatal közvetlenül, és célzottan is segít a partnerek összehozásában: azok a cégek tehát, amelyek a HITA látókörében vannak, személyesen is kaphatnak olyan ajánlatokat, megkereséseket, amelyekről másképp nem értesülnének.

KKV Akadémia és pályázatok

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal külpiaci jelenlétet fejlesztő tanfolyamokat szervez, KKV Akadémia néven. Az őszi kurzusra már minden hely betelt, de tavasszal is indul KKV Akadémia. A KKV Akakdémia tulajdonképpen egy több napos átfogó vállalkozásfejlesztési, menedzsment- és export tréning, amely felkészíti az exportban még nem, vagy kevéssé járatos cégeket a külpiacra lépés során felmerülő helyzetekre, és a vállalkozás további fejlesztéséhez szükséges ismeretekre.

A HITA pályázatokat is szokott kiírni, ilyen volt például minden évben a Kereskedelemfejlesztési pályázat, amelyet tavaly óta már a Nemzetgazdasági Minisztérium ír ki és az Év Exportőre díj pályázat, amelyet a HITA alapított és most írták ki másodszor. Idén október 28-ig lehet jelentkezni a pályázatra több kategóriában. Részletek >>>

Ösztönzik a beruházásokat

A befektetésösztönzési tevékenység során a HITA munkatársai felkutatják a potenciális külföldi befektetőket, kapcsolatot tartanak velük és segítik azok befektetési döntéseinek meghozatalát, illetve ösztönzik újra-befektetési szándékaikat. Tevékenységük keretében cégre szabott tanácsadást nyújtanak, szakmai rendezvényeken vesznek részt, helyszíneket ajánlanak és telephely látogatásokat szerveznek.

Külön alosztály foglalkozik a hivatalnál azzal, hogy a nagyvállalatok és a hazai cégek közötti beszállítói kapcsolatok elősegítse: beszállítói képzéseket szerveznek nagyvállalatok bevonásával, különös tekintettel a jármű-és az elektronikai iparágakban.  Legfontosabb törekvésük az, hogy a hazai kkv-k minél nagyobb szerepet kapjanak a Magyarországon letelepedett cégek beszállítói láncában.

Ez azért fontos, mert az export egyre nagyobb része úgynevezett közvetett kivitel, például a Magyarországon gyártott autóalkatrészt nem önmagában exportálják, hanem már az autókba beépítve. Ezért fontos, hogy a Magyarországon tevékenykedő multik magyar cégektől szerezzék be a gyártáshoz szükséges termékeket és szolgáltatásokat. A magyar export 81 százalékát ugyanis multinacionális cégek adják, a hazai kkv-k adják a maradék 19 százalékot, ebből 6 százalékpont az indirekt export.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
hírlevél