TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A Nemzeti Külgazdasági Hivatal azért jött létre, hogy a magyar cégeket segítse a külpiacra való kilépésben, a kapcsolatépítésben és partnerek felkutatásában. Emellett olyan külföldi beruházásokat támogatnak Magyarországon, amelyekkel a magyar cégek gyümölcsöző kapcsolatot építhetnek ki. De hogyan csinálja ezt a HITA?

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) tevékenysége két részből áll: egyrészt olyan befektetőket igyekszik Magyarországra vonzani, amelyek termelnek, ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak, export fókuszúak; másrészt pedig olyan magyar cégeknek segít a külpiacon, amelyek versenyképes termékkel és szolgáltatással képesek megjelenni az EU-ban vagy vagy más országokban.

Ha speciális szőlőkaró kell, keresnek céget, aki letudja legyártani

Mi a HITA?

A HITA 2011. január 1-vel kezdte meg működését, jelenleg 150 munkatárs dolgozik a külföldi befektetők magyarországi beruházásainak előkészítésén, illetve a hazai kkv-k exporttevékenységének fejlesztésén. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal a miniszterelnök irányítása alatt álló központi hivatal.
Idén 22 projektet zárt le a HITA, 121 folyamatban van – ha ez mind lezárulna, nagyjából 3 milliárd euró érkezne közvetlen tőkebefektetés formájában, és 15-17 ezer új munkahely jönne létre - mondta Kerekes György elnökhelyettes a Privátbankár konferenciáján.
A központi hivatal mellett hat vidéki kirendeltséget is létrehozott a HITA, továbbá belföldi regionális hálózatuk keretében minden megyében van egy-egy munkatárs, akihez fordulhatnak mind a befektetni szándékozók, mind a külpiacra törekvő cégek, mind pedig a befektetéseket vonzani kívánó helyi önkormányzatok, ipari parkok, klaszterek.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy segítik a kereslet és kínálat találkozását, akár konkrét üzleti ajánlatokkal is. Ha például egy külföldi vállalat speciális szőlőkarót keres, akkor erre felhívják azon magyar gyártók figyelmét, amelyek képesek a gyártására - mondta a Privátbankárnak Kerekes György, a HITA elnökhelyettes egy korábbi interjúban.

Fontos feladatunk a tudatformálás: képzéseket tartunk cégeknek, roadshow-kat, kiállításokat szervezünk, ahol a cégek megmutathatják magukat, partnereket szerezhetnek, sőt ha igény van rá akár a tárgyalásban is segítünk - tette hozzá.

Matchmaker, matchmaker, make me a match

A HITA szakemberei egyedi tanácsadásokat is tartanak a kis- és középvállalatoknak arról, hogyan tudnának terjeszkedni, milyen kitörési pontjaik vannak, mire van kereslet külföldön és pontosan hol. A HITA találkozókat is szervez az üzletembereknek, vállalkozóknak, ahol partnereket szerezhetnek, kapcsolatot építhetnek, és bemutathatják saját tevékenységüket.

Erre további kiváló lehetőség nyílik a külföldi kiállításokon, szakvásárokon, amelyekre a HITA  kedvezményes bemutatkozási lehetőségeket nyújt. A kiállítók jelképes részvételi díj ellenében vehetnek részt a rendezvényeken, ahol a megjelenés szervezését, a standok tervezését, kivitelezését, üzemeltetését a HITA vállalja. A résztvevő magyar cégek a külföldi szakvásárokon  a HITA információs standján árumintákat, prospektusokat helyezhetnek el.

Kerekes György a Privátbankár Növekedés 2013 konferenciáján

A hivatal közvetlenül, és célzottan is segít a partnerek összehozásában: azok a cégek tehát, amelyek a HITA látókörében vannak, személyesen is kaphatnak olyan ajánlatokat, megkereséseket, amelyekről másképp nem értesülnének.

KKV Akadémia és pályázatok

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal külpiaci jelenlétet fejlesztő tanfolyamokat szervez, KKV Akadémia néven. Az őszi kurzusra már minden hely betelt, de tavasszal is indul KKV Akadémia. A KKV Akakdémia tulajdonképpen egy több napos átfogó vállalkozásfejlesztési, menedzsment- és export tréning, amely felkészíti az exportban még nem, vagy kevéssé járatos cégeket a külpiacra lépés során felmerülő helyzetekre, és a vállalkozás további fejlesztéséhez szükséges ismeretekre.

A HITA pályázatokat is szokott kiírni, ilyen volt például minden évben a Kereskedelemfejlesztési pályázat, amelyet tavaly óta már a Nemzetgazdasági Minisztérium ír ki és az Év Exportőre díj pályázat, amelyet a HITA alapított és most írták ki másodszor. Idén október 28-ig lehet jelentkezni a pályázatra több kategóriában. Részletek >>>

Ösztönzik a beruházásokat

A befektetésösztönzési tevékenység során a HITA munkatársai felkutatják a potenciális külföldi befektetőket, kapcsolatot tartanak velük és segítik azok befektetési döntéseinek meghozatalát, illetve ösztönzik újra-befektetési szándékaikat. Tevékenységük keretében cégre szabott tanácsadást nyújtanak, szakmai rendezvényeken vesznek részt, helyszíneket ajánlanak és telephely látogatásokat szerveznek.

Külön alosztály foglalkozik a hivatalnál azzal, hogy a nagyvállalatok és a hazai cégek közötti beszállítói kapcsolatok elősegítse: beszállítói képzéseket szerveznek nagyvállalatok bevonásával, különös tekintettel a jármű-és az elektronikai iparágakban.  Legfontosabb törekvésük az, hogy a hazai kkv-k minél nagyobb szerepet kapjanak a Magyarországon letelepedett cégek beszállítói láncában.

Ez azért fontos, mert az export egyre nagyobb része úgynevezett közvetett kivitel, például a Magyarországon gyártott autóalkatrészt nem önmagában exportálják, hanem már az autókba beépítve. Ezért fontos, hogy a Magyarországon tevékenykedő multik magyar cégektől szerezzék be a gyártáshoz szükséges termékeket és szolgáltatásokat. A magyar export 81 százalékát ugyanis multinacionális cégek adják, a hazai kkv-k adják a maradék 19 százalékot, ebből 6 százalékpont az indirekt export.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
Friss
hírlevél