<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A Nemzeti Külgazdasági Hivatal azért jött létre, hogy a magyar cégeket segítse a külpiacra való kilépésben, a kapcsolatépítésben és partnerek felkutatásában. Emellett olyan külföldi beruházásokat támogatnak Magyarországon, amelyekkel a magyar cégek gyümölcsöző kapcsolatot építhetnek ki. De hogyan csinálja ezt a HITA?

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) tevékenysége két részből áll: egyrészt olyan befektetőket igyekszik Magyarországra vonzani, amelyek termelnek, ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak, export fókuszúak; másrészt pedig olyan magyar cégeknek segít a külpiacon, amelyek versenyképes termékkel és szolgáltatással képesek megjelenni az EU-ban vagy vagy más országokban.

Ha speciális szőlőkaró kell, keresnek céget, aki letudja legyártani

Mi a HITA?

A HITA 2011. január 1-vel kezdte meg működését, jelenleg 150 munkatárs dolgozik a külföldi befektetők magyarországi beruházásainak előkészítésén, illetve a hazai kkv-k exporttevékenységének fejlesztésén. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal a miniszterelnök irányítása alatt álló központi hivatal.
Idén 22 projektet zárt le a HITA, 121 folyamatban van – ha ez mind lezárulna, nagyjából 3 milliárd euró érkezne közvetlen tőkebefektetés formájában, és 15-17 ezer új munkahely jönne létre - mondta Kerekes György elnökhelyettes a Privátbankár konferenciáján.
A központi hivatal mellett hat vidéki kirendeltséget is létrehozott a HITA, továbbá belföldi regionális hálózatuk keretében minden megyében van egy-egy munkatárs, akihez fordulhatnak mind a befektetni szándékozók, mind a külpiacra törekvő cégek, mind pedig a befektetéseket vonzani kívánó helyi önkormányzatok, ipari parkok, klaszterek.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy segítik a kereslet és kínálat találkozását, akár konkrét üzleti ajánlatokkal is. Ha például egy külföldi vállalat speciális szőlőkarót keres, akkor erre felhívják azon magyar gyártók figyelmét, amelyek képesek a gyártására - mondta a Privátbankárnak Kerekes György, a HITA elnökhelyettes egy korábbi interjúban.

Fontos feladatunk a tudatformálás: képzéseket tartunk cégeknek, roadshow-kat, kiállításokat szervezünk, ahol a cégek megmutathatják magukat, partnereket szerezhetnek, sőt ha igény van rá akár a tárgyalásban is segítünk - tette hozzá.

Matchmaker, matchmaker, make me a match

A HITA szakemberei egyedi tanácsadásokat is tartanak a kis- és középvállalatoknak arról, hogyan tudnának terjeszkedni, milyen kitörési pontjaik vannak, mire van kereslet külföldön és pontosan hol. A HITA találkozókat is szervez az üzletembereknek, vállalkozóknak, ahol partnereket szerezhetnek, kapcsolatot építhetnek, és bemutathatják saját tevékenységüket.

Erre további kiváló lehetőség nyílik a külföldi kiállításokon, szakvásárokon, amelyekre a HITA  kedvezményes bemutatkozási lehetőségeket nyújt. A kiállítók jelképes részvételi díj ellenében vehetnek részt a rendezvényeken, ahol a megjelenés szervezését, a standok tervezését, kivitelezését, üzemeltetését a HITA vállalja. A résztvevő magyar cégek a külföldi szakvásárokon  a HITA információs standján árumintákat, prospektusokat helyezhetnek el.

Kerekes György a Privátbankár Növekedés 2013 konferenciáján

A hivatal közvetlenül, és célzottan is segít a partnerek összehozásában: azok a cégek tehát, amelyek a HITA látókörében vannak, személyesen is kaphatnak olyan ajánlatokat, megkereséseket, amelyekről másképp nem értesülnének.

KKV Akadémia és pályázatok

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal külpiaci jelenlétet fejlesztő tanfolyamokat szervez, KKV Akadémia néven. Az őszi kurzusra már minden hely betelt, de tavasszal is indul KKV Akadémia. A KKV Akakdémia tulajdonképpen egy több napos átfogó vállalkozásfejlesztési, menedzsment- és export tréning, amely felkészíti az exportban még nem, vagy kevéssé járatos cégeket a külpiacra lépés során felmerülő helyzetekre, és a vállalkozás további fejlesztéséhez szükséges ismeretekre.

A HITA pályázatokat is szokott kiírni, ilyen volt például minden évben a Kereskedelemfejlesztési pályázat, amelyet tavaly óta már a Nemzetgazdasági Minisztérium ír ki és az Év Exportőre díj pályázat, amelyet a HITA alapított és most írták ki másodszor. Idén október 28-ig lehet jelentkezni a pályázatra több kategóriában. Részletek >>>

Ösztönzik a beruházásokat

A befektetésösztönzési tevékenység során a HITA munkatársai felkutatják a potenciális külföldi befektetőket, kapcsolatot tartanak velük és segítik azok befektetési döntéseinek meghozatalát, illetve ösztönzik újra-befektetési szándékaikat. Tevékenységük keretében cégre szabott tanácsadást nyújtanak, szakmai rendezvényeken vesznek részt, helyszíneket ajánlanak és telephely látogatásokat szerveznek.

Külön alosztály foglalkozik a hivatalnál azzal, hogy a nagyvállalatok és a hazai cégek közötti beszállítói kapcsolatok elősegítse: beszállítói képzéseket szerveznek nagyvállalatok bevonásával, különös tekintettel a jármű-és az elektronikai iparágakban.  Legfontosabb törekvésük az, hogy a hazai kkv-k minél nagyobb szerepet kapjanak a Magyarországon letelepedett cégek beszállítói láncában.

Ez azért fontos, mert az export egyre nagyobb része úgynevezett közvetett kivitel, például a Magyarországon gyártott autóalkatrészt nem önmagában exportálják, hanem már az autókba beépítve. Ezért fontos, hogy a Magyarországon tevékenykedő multik magyar cégektől szerezzék be a gyártáshoz szükséges termékeket és szolgáltatásokat. A magyar export 81 százalékát ugyanis multinacionális cégek adják, a hazai kkv-k adják a maradék 19 százalékot, ebből 6 százalékpont az indirekt export.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos