Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Magyarországon jelenleg több mint 9 millió bankkártya van forgalomban, a kártyás vásárlások növekedése pedig töretlen. Berkes Tiborral, a Mastercard üzletfejlesztési és értékesítési vezetőjével beszélgettünk arról, mi a helyzet a vállalati bankkártyákkal - milyen plusz szolgáltatásokat nyújtanak ezek a plasztikok, és hogyan tudják segíteni a cégek hatékony működését.

Miért érheti meg egy kkv-nak vagy egy egyéni vállalkozónak hogy kártyával költsön készpénz vagy átutalás helyett? Hiszen a bankkártyának is vannak költségei.

Az üzleti bankszámlák, bankkártyák nagyon sokat tudnak javítani egy cég hatékonyságán – különösen a készpénzhasználathoz viszonyítva. A készpénz használata a legköltségesebb: ki kell venni a bankból, kezelni kell, szállítani kell – ez egy drága folyamat. Emellett, a kisvállalkozások esetében is egyre tipikusabb, hogy valamilyen terméket az interneten - akár külföldről - szereznek be, vagy egy üzleti utazáshoz szállást, repülőjegyet foglalnak. Ezeket a legegyszerűbben bankkártyával lehet megoldani. A vállalkozás méretétől függően az is fontos szempont lehet, hogy több kolléga is kártyához juthat: ha ők a vállalkozás számára fontos termékeket és szolgáltatásokat szereznek be így, az nagyon egyszerűvé és hatékonnyá teheti a kisvállalkozás életét.

Berkes Tibor, a Mastercard üzletfejlesztési és értékesítési vezetője.
Fotó: Izsó Márton / Privátbankár.hu

A vállalati, vállalkozói bankszámla sok esetben kötelező, de akinek nem kötelező, az is gyakran választja, hogy elkülönítse vállalkozói pénzügyeit a magánszámlájától. Üzleti bankkártyát viszont nem kötelező kiváltani – vannak arról adataik, hogy milyen arányban használnak kártyát a céges ügyfelek?

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint 2018 harmadik negyedévében az üzleti bankkártyák száma meghaladta a 600 ezret – ez a szektor nagyon dinamikusan fejlődik. A teljes hazai kártyapiacon 1,4 százalékos növekedést mértek az előző év azonos időszakához képest, az üzleti bankkártyáknál viszont 5,8 százalék fölötti ez a növekedés.  Egyre több vállalkozás látja tehát azt, hogy a bankkártya üzleti előnyt jelent számára.

A másik oldalról nézve nagyon sok jövedéki termék van ma már, amit kifejezetten elektronikus úton lehet kifizetni. Bár ez megoldható hagyományos átutalás segítségével is, sok esetben egy helyszíni vásárlásnál a bankkártya az igazán alkalmas eszköz az ilyen jellegű beszerzéseknél.

Nyilván egészen más jellegű pénzügyi szolgáltatásokra van szüksége egy nemzetközi nagyvállalatnak és egy katás kisvállalkozónak. A bankkártyáknál hogyan jelenik meg ez az eltérés a termékkínálatban?

A kártyákhoz a vállalkozások a bankjukon keresztül juthatnak hozzá, amelyek számos csomagot hoznak létre a cégek számára, teljes mértékben az igényeikhez igazítva. Míg egy kisvállalkozásnál az a fontos, hogy legyen egy olyan bankkártya, amivel vásárolni tudnak akár fiziaki, akár online környezetben illetve készpénzt tudjanak felvenni, a nagyobbaknál más szempontok is előkerülnek. Fontos lehet, hogy több kollégának is tudjanak kártyát biztosítani, ezek költéseit nyomon tudják követni, a közép- és felsővezetők pedig presztízs-szolgáltatásokat is igénybe tudjanak venni.

Ez lehet például utasbiztosítás, 24 órán belüli sürgősségi kártyapótlás, vagy akár az, hogy a bankkártya elvesztése esetén egy adott bankfiókban készpénzhez juthasson a kártyabirtokos.

A bankkártya technológiáját ugyan a Mastercard adja, de a kártya mögött álló bankszámla vagy hitelkártya-számla a bankok feltételei, kondíciói alapján működik – mit tud a Mastercard hozzátenni a szolgáltatáshoz, hogy vonzó legyen az ügyfeleknek?

Számos innovatív szolgáltatást fejlesztünk, amelyekkel a vállalkozásokat tudjuk segíteni. Az egyik ilyen a Mastercard Üzleti Concierge – ez tulajdonképpen egy saját személyi asszisztenst biztosít, akit felhívhat a vállalkozó, és a vállalkozással kapcsolatos ügyintézésben kérhet segítséget például szállás- és repülőjegyfoglalással vagy eseményszervezéssel kapcsolatban.

A másik ilyen szolgáltatásunk a Mastercard Premium kártyákkal elérhető Mastercard LoungeKey, ami lehetővé teszi, hogy több mint 1,000 reptéri váróban, lounge-ban helyet foglalhassanak a bankkártya-birtokosok, és kényelmesebben tölthessék el a reptéri várakozás idejét. Ez a szolgáltatás a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is elérhető.

Kifejezetten a vállalkozások számára kifejlesztett szolgáltatásunk a Mastercard Spend Alerts and Controls, aminek segítségével a vállalkozás tulajdonosa kontrollálni tudja, hogy az alkalmazottaknak adott kártyák hol, mikor és hogyan használhatók. Például lehetőségük van megadni, hogy egy adott kártya hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között, Magyarországon, POS terminálon történő fizetésre legyen használható. Természetesen az is megadható, hogy milyen összegű költéseknél fizethet bankkártyával az alkalmazott – ez biztonságot teremt a vállalkozások számára.

Ide kapcsolódik a virtuális bankkártya-számok elérhetősége is: ezeket a céges bankkártyához lehet kapcsolni és online vásárlásokhoz használhatók. Ha a cégnek van külön beszerzési részlege vagy beszerzéssel foglalkozó delegált kollégája, ők ennek segítségével bonyolíthatják jól ellenőrizhető és áttekinthető módon az internetes beszerzéseket – de a szállás- vagy repülőjegy-foglaláshoz, autóbérlés ügyintézéséhez is használható.

Ezek a szolgáltatások bankfüggetlenek, azaz a Mastercard nyújtja őket?

A szolgáltatásokat a bankok nyújtják, de a Mastercard technológiáján alapulnak. Számos magyarországi bankkal dolgozunk együtt, így ezek a szolgáltatások hamarosan Magyarországon is teljeskörűen elérhetők lesznek.

Messze túl vagyunk már azon, hogy a bankkártyára csak fizetési eszközként tekintsünk – de tényleg olyan sokat tud javítani a hatékonyságon a használata?

Itt fontos megemlíteni a Smart Data nevű szolgáltatásunkat is, ami a Mastercard online menedzsment-döntéstámogató rendszere. Ez a vállalkozásoknak lehetőséget teremt arra, hogy a kártyás tranzakciókon részletes adatelemzést végezzenek el. Egy kisvállalkozásnál is nagyon egyszerűvé teszi annak megállapítását, hogy különböző beszerzéseknél mire mennyit költöttünk kártyával. Egy online felületen bejelentkezve riportok, grafikonok formájában érhetőek el az adatok. Láthatóvá válik, hogyan oszlottak meg a kártyás költések az egyes szolgáltatások között az adott időszakban vagy akár az egyes vezetői szintek, alkalmazottak között. Láthatjuk, mennyit költöttünk kártyáinkkal tankolásra, de akár azt is, hogy a céges kártyákkal melyik üzemanyagforgalmazónál költöttünk a legtöbbet.

Ez a felület abban is segít, hogy az alkalmazottak költségelszámolását egyszerűen és hatékonyan el lehessen végezni, akár különböző jóváhagyási szintekkel is.

A bankkártyának ma már egyre kevésbé szinonimája a sajtóban gyakran használt „plasztik” kifejezés – hódít a digitalizáció, a kártyák beköltöznek az okostelefonokba is. Milyen digitális innovációkat használhatnak a cégek?

A cégek számára ezen a területen ugyanazok a lehetőségek állnak rendelkezésre, mint a lakossági ügyfelek esetében – legyen szó akár a mobilfizetésről is. A technológia adott, a bankok jellemzően a céges ügyfeleknek is elérhetővé teszik a digitalizáció vívmányait.

A bankkártyákhoz kapcsolódó számos újdonságot Magyarországon vezettek be az elsők között, az érintőkártyák elterjedtsége például kiemelkedő – valóban szerencsés helyzetben vagyunk?

Igen, Magyarország nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő piac ebben a tekintetben. Innovatívak a bankok, szeretnék minél jobban kiszolgálni az ügyfeleket. Sok esetben egy-egy új szolgáltatás bevezetése lehetővé teszi számukra, hogy megkülönböztessék magukat a piac többi szereplőjétől, a versenytársaktól.

A vállalkozásoknak mindenképp érdemes elgondolkodniuk azon, hogy a készpénzhasználatot csökkentsék, fizetéseiket elektronikus csatornákra vigyék át – ezzel valóban nagyon sokat lehet javítani az üzleti hatékonyságon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.