5p
KKV
Tovább dübörög Amszterdamban Európa legnagyobb fintech rendezvénye, a Money20/20: az Amazon szerint a jövő médiuma az emberi hang, a Klarna mindent megtesz, hogy vásárlás mellett az életet is élvezhessük, ezért pedig létrehozták az egyik legkifinomultabb digitális asszisztenst. Míg hétfőn a nyitott bankolás, a pénzügyi cégek megreformálása volt terítéken, kedden inkább a vásárlók, az ügyfelek kerültek középpontba.

A legizgalmasabb témákkal folytatták a pénzügytechnológia nagyágyúi kedden a Money20/20 konferencián Amszterdamban. A közönség szerint eddig legégetőbb kérdéseket és legjobb előadásokat az open banking témakörben hallhatták a résztvevők, erről itt írtunk bővebben.

Neked milyen szupererőd lenne?

Melyik lenne az a szupererő, amelyet az ügyfeleink kérnének tőlünk? – tette fel korábban a kérdést munkatársainak a Klarna ügyvezető igazgatója és alapítója, Sebastian Siemiatkowski, aki a keddi nap csúcselőadója volt. Az előadásából kiderült, hogy nem hiába próbálkoztak: ezzel a gondolkodással a dolgozók megtalálták azokat a fejlesztendő értékeket, amelyekkel még elégedettebb ügyfeleik lehetnek. Siemiatkowski úgy véli, ezzel a módszerrel sikerült a technológiától és az üzlettől elvonatkoztatva a gondolkozni az ügyfélértékről.

Az alapító szerint egy komoly problémája van a mai embernek, még pedig az, hogy az egyszerűnek tűnő döntéseket is lebontjuk minifeladatokká: ha kinézünk egy pólót, nem csak egyszerűen megvesszük, egyből felmerül bennünk a kérdés, hogy máshol milyen színben van, mennyibe kerül és van-e más dizájnnal. Ez rengeteg elfoglaltságot jelent agynak, így nem csoda, ha teljesen fáradtnak érezzük magunkat és már nem jut idő másra.

Ezt a problémát szeretné megoldani a vásárlás területén a Klarna. Szerintük a megoldás a vásárláshoz használható online asszisztens. A digitális asszisztens a költéseinket figyelve tesz ajánlatokat a jövőbeli vásárlásokra, vagy éppen ad kiegészítő információt, tippeket, hogy nekünk ne kelljen már ezeken a kérdéseken gondolkozni. Ha például többször veszünk 30 darabos jegycsomagot tömegközlekedéshez, a sokadik alkalommal az asszisztens egy kis ablakban jelzi, hogy mennyit spórolnánk a bérletekkel.

A Klarna nem csak vásárlóknak, kereskedőknek is kínál fizetési rendszert, mindezt azért, hogy a vásárló a legelégedettebb legyen a fizetés élményével. A cég vezetője szerint erről a lehetőségről mondanak le a hagyományos bankok, amelyek nem használják ki az ügyféladatokat arra, hogy egy még jobb terméket állítsanak elő ügyfeleiknek.

Siemiatkowskit arról is kérdezték, hogy a 2005-ben alakult céget kiviszi-e végre a tőzsdére. „És ez mégis milyen módon segítene abban, hogy még több értéket adjak a vásárlóimnak? – válaszolta a tulajdonos.

A hang a jövő médiuma

Hasonló módon az ügyfélértékről, az értékteremtésről beszélt Kelly Wenzel is, az Amazon Pay globális marketingigazgatója.

Az Amazon szerint bőven van még növekedési potenciál a digitális értékesítésben, szerintük 2021-ben a retail 51 százalékát adják majd az online vásárlások az EU-ban. Az online shopping megjelenése új igényeket ébresztett a felhasználókba: lehessen ezeket a felületeket egyszerűen és gyorsan használni, legyen konzisztens.

Wenzel szerint a Vásárlók Korszakában vagyunk, a legnagyobb előnyt pedig az szerzi, aki a legjobb értéket tudja nyújtani. Sajnos az iparban még bőven van mit tanulni, ugyanis egy Wenzel által idézett felmérés szerint tavaly 756 milliárd dolláros forgalomkiesést okozott a cégeknek az, hogy nem voltak megfelelően felkészülve a vásárlókra.

A marketingvezető szerint a vásárlók számára ma a megbízhatóság az egyik legfontosabb szempont. Az Amazon szerint a következő mindent meghatározó médium a hang lesz, mivel így a legkönnyebb és legszemélyesebb a vásárlás.

Ki kicsoda?

A fintech és banking nagyágyú Dr. Leda Glyptis nem fogta vissza magát keynote-beszédében és az éppen békülni látszó bankokat és fintech-eket állította szembe. Szerinte a mai partnerkapcsolatokban ezeknek a szereplőknek őszintébbnek kell lenniük. Az első kérdések között kellene lennie annak, hogy „ti mivel keresitek pénzt és mivel fogjátok 10 év múlva?” Glyptis azt tanácsolja, mindkét fél számoljon le az illúziókkal: ez egy verseny, ahol a pénz a tét. A bankoknak azt kell kideríteniük, hogy a hozzájuk beszerződő fintech nem fogja-e 10 év múlva éppen tőlük elvenni a piacot. A startupoknak ugyanígy kell belemenniük egy partnerkapcsolatba. Ha hajlandók a bank szabályai szerint játszani, csak egyszerű beszállítókká válnak. Akinek viszont van jövőképe és úgy gondolja, hogy addig a cége is formálja majd a jövőt, azok eleve úgy mennek bele az együttműködésekbe, hogy tudják, pár éven belül felfalhatják a korábbi piacvezetőt.

Együtt mégis könnyebb

Előadásával Glyptis szavaira cáfolt rá Amy Neale a Mastercard alelnöke, aki egy nagyon is sikeres együttműködési programról számolt be. A Star Path keretein belül világszerte keresi a kártyakibocsátó a legjobb startupokat, akikkel együtt lehet működni. A Mastercard eddig 150 ilyen céggel fűzte szorosabbra a kapcsolatát, amelyek kéthetes intenzív személyes oktatáson és fél év virtuális képzésben is részt vehetnek. A Mastercard természetesen összeköti azokat a cégeket, amelyek egymással közösen növekedhetnek, emellett pedig a vállalat ügyfelein keresztül juthatnak el valódi közönséghez a startupok, amelyek közül már több mint 100 készült el valamilyen termékkel.

A cikk megjelenését a Mastercard támogatta

Címkék: KKV Money 20/20
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG