3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Annak ellenére, hogy Oroszország nemzetközi reputációjának enyhén szólva sokat árt az ukrajnai válság, a Rosznyefty közel húsz százalékát még az idén privatizálni akarják. Eközben Oroszországban idén stagnál a gáztermelés, és valamivel nő az olajtermelés, de később az is visszaesik. Lehet, hogy addig akarnak kiszállni, amíg még lehet?

Oroszország a tervezettnél korábban, még az idén értékesít állami részesedést a Rosznyefty (Rosneft) orosz cégből, amely a világ legnagyobb, tőzsdén jegyzett olajvállalata. Erről Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter beszélt azután, hogy pénteken a Vedomosztyi orosz lap kormányzati forrásokra hivatkozva közölte: az állam eredetileg 2016-ban tervezte csökkenteni részesedését a cégben, amire azonban valószínűleg még az idén, de legkésőbb jövőre sor kerül.

Érdeklődés, az mindig szokott lenni

Az államnak jelenleg 69,5 százalékos a részesedése a Rosznyeftyben, aminek 19,5 százalékát akarja értékesíteni, 50 százalék plusz egy részvény megtartásával. A 19,5 százaléknyi tulajdonhányad értéke jelenlegi részvényáron számolva 13,5 milliárd dollár. A gazdaságfejlesztési tárca vezetője azt mondta, hogy bár korábban valóban 2016-ban tervezték az állami tulajdonhányad mintegy 20 százalékának az eladását, semmi sem indokolja, hogy erre ne idén kerüljön sor. A kormány felkészült a privatizációra, és komoly érdeklődés van a befektetők részéről belföldről és külföldről egyaránt – jegyezte meg az orosz gazdaságfejlesztési miniszter az MTI szerint.

(Fotó: 123rf.com)

Bármit mondott is a miniszter, mivel az ukrán válság miatt az országnak nemzetközi szankciókkal kell szembenéznie, a részvényárak sokat estek és a rubel gyengült, sokan új hidegháborúról beszélnek, nem éppen ez tűnik a legideálisabb pillanatnak – teheti hozzá bárki. Ha lesz is vételi érdeklődés a külföldi befektetők oldaláról, biztosan jóval alacsonyabb áron, mint fél évvel vagy egy évvel korábban. Eközben Oroszországban recesszió alakul ki, lehet, hogy a döntést pénzhiány, gazdasági nehézségek magyarázzák.

Így esik vissza a termelés

Vagy egy másik hír magyarázza. Eszerint az orosz kormány ülésére előkészített és az ITAR-TASZSZ által megszerzett dokumentum szerint az idei gáztermelés 668 milliárd köbméter lesz, a kőolajé pedig 524,8 millió tonna. A gáztermelés 2015-ben 674 milliárd köbméterre, 2016-ban 676 milliárd köbméterre, 2017-ben 690 milliárd köbméterre bővül. A gazdaságfejlesztési minisztérium szerint ugyanakkor csökken az olajtermelés a következő három évben: 2015-ben 524 millió tonna, 2016-ban 522 millió tonna, 2017-ben 520 millió tonna lesz.

Érdemes olcsóbban adni, ha tovább esik

A minisztérium előrejelzése szerint az idei gázexport 192 milliárd köbméterre zsugorodik a tavalyi 196,4 milliárd köbméterről. A jövő évtől alig érezhető növekedés várható. Az idei olajkivitel várhatóan 230 millió tonnára esik a tavalyi 236,6 millió tonnáról. A következő két évben tovább mérséklődik a kivitel – fejezi be az MTI.

Logikus, hogy ha sok évig csökken majd az olajtermelés, akkor az olajkitermelő vállalatok részvényei a jövőben leértékelődhetnek. Így az is lehet, hogy a Rosznyeftyből még a jelenlegi helyzetben is jobban megéri kiszállni, mint 1-2 év múlva.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG