<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
KKV
Annak ellenére, hogy Oroszország nemzetközi reputációjának enyhén szólva sokat árt az ukrajnai válság, a Rosznyefty közel húsz százalékát még az idén privatizálni akarják. Eközben Oroszországban idén stagnál a gáztermelés, és valamivel nő az olajtermelés, de később az is visszaesik. Lehet, hogy addig akarnak kiszállni, amíg még lehet?

Oroszország a tervezettnél korábban, még az idén értékesít állami részesedést a Rosznyefty (Rosneft) orosz cégből, amely a világ legnagyobb, tőzsdén jegyzett olajvállalata. Erről Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter beszélt azután, hogy pénteken a Vedomosztyi orosz lap kormányzati forrásokra hivatkozva közölte: az állam eredetileg 2016-ban tervezte csökkenteni részesedését a cégben, amire azonban valószínűleg még az idén, de legkésőbb jövőre sor kerül.

Érdeklődés, az mindig szokott lenni

Az államnak jelenleg 69,5 százalékos a részesedése a Rosznyeftyben, aminek 19,5 százalékát akarja értékesíteni, 50 százalék plusz egy részvény megtartásával. A 19,5 százaléknyi tulajdonhányad értéke jelenlegi részvényáron számolva 13,5 milliárd dollár. A gazdaságfejlesztési tárca vezetője azt mondta, hogy bár korábban valóban 2016-ban tervezték az állami tulajdonhányad mintegy 20 százalékának az eladását, semmi sem indokolja, hogy erre ne idén kerüljön sor. A kormány felkészült a privatizációra, és komoly érdeklődés van a befektetők részéről belföldről és külföldről egyaránt – jegyezte meg az orosz gazdaságfejlesztési miniszter az MTI szerint.

(Fotó: 123rf.com)

Bármit mondott is a miniszter, mivel az ukrán válság miatt az országnak nemzetközi szankciókkal kell szembenéznie, a részvényárak sokat estek és a rubel gyengült, sokan új hidegháborúról beszélnek, nem éppen ez tűnik a legideálisabb pillanatnak – teheti hozzá bárki. Ha lesz is vételi érdeklődés a külföldi befektetők oldaláról, biztosan jóval alacsonyabb áron, mint fél évvel vagy egy évvel korábban. Eközben Oroszországban recesszió alakul ki, lehet, hogy a döntést pénzhiány, gazdasági nehézségek magyarázzák.

Így esik vissza a termelés

Vagy egy másik hír magyarázza. Eszerint az orosz kormány ülésére előkészített és az ITAR-TASZSZ által megszerzett dokumentum szerint az idei gáztermelés 668 milliárd köbméter lesz, a kőolajé pedig 524,8 millió tonna. A gáztermelés 2015-ben 674 milliárd köbméterre, 2016-ban 676 milliárd köbméterre, 2017-ben 690 milliárd köbméterre bővül. A gazdaságfejlesztési minisztérium szerint ugyanakkor csökken az olajtermelés a következő három évben: 2015-ben 524 millió tonna, 2016-ban 522 millió tonna, 2017-ben 520 millió tonna lesz.

Érdemes olcsóbban adni, ha tovább esik

A minisztérium előrejelzése szerint az idei gázexport 192 milliárd köbméterre zsugorodik a tavalyi 196,4 milliárd köbméterről. A jövő évtől alig érezhető növekedés várható. Az idei olajkivitel várhatóan 230 millió tonnára esik a tavalyi 236,6 millió tonnáról. A következő két évben tovább mérséklődik a kivitel – fejezi be az MTI.

Logikus, hogy ha sok évig csökken majd az olajtermelés, akkor az olajkitermelő vállalatok részvényei a jövőben leértékelődhetnek. Így az is lehet, hogy a Rosznyeftyből még a jelenlegi helyzetben is jobban megéri kiszállni, mint 1-2 év múlva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
KKV Ez az a hét döntés, amitől most bedörrenhet a magyar gazdaság
MTI | 2021. július 8. 14:08
Szijjártó Péter Belgrádban beszélt bővebben azokról a kilábalást segítő jogszabályokról, melyeket most fogadott el a kormány.
KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos