<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

KKV
Egyre kevesebb hazai nagyvállalat látja úgy, hogy idén növekedni fognak árbevételeik, ráadásul ők is csak szerényebb árbevétel-növekedéssel számolnak. A K&H nagyvállalati növekedési index kutatás legfrissebb adataiból kiderült, visszafogottabb várakozások mögött az áll, hogy a belföldi árbevételre vonatkozóan mérsékeltebb növekedést prognosztizálnak. Az idei évre átlagosan 2,75%-os bevétel-növekedést és 2,2%-os profit bővülést várnak a nagyvállalatok.

A hazai nagyvállalatok körében negyedévente végzett K&H nagyvállalati növekedési index felmérés eredményei alapján tovább mérséklődtek a hazai nagyvállalatok árbevétel-várakozásai. „A megkérdezett vállalati döntéshozók elmondása szerint az elmúlt egy évben fokozatosan csökkent azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek a következő egy év során árbevétel-növekedésre számítanak. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy míg 2014 elején a nagyvállalatok túlnyomó része (52%) bevétel-növekedést várt, addig ez az arány év végére lecsökkent 39%-ra, és a stagnálást várók kerültek többségbe (56%). Ezzel a nagyvállalatok jelenleg átlagosan 2,75%-os árbevétel-növekedéssel terveznek” – tájékoztatott Peter Roebben, a K&H Vállalati üzletágának vezetője.

K&H nagyvállalati növekedési index

A számok mögötti okok

A visszafogott várakozások hátterében az áll, hogy a cégek egyelőre nem bíznak belföldi értékesítésük élénkülésében. Az év során 41-ről 32%-ra csökkent a belföldi piacon árbevétel-növekedésre számító cégek aránya, ezzel párhuzamosan pedig az átlagos várt bevétel-növekedés 3,3-ról 2,5%-ra zsugorodott. Az exportértékesítéssel kapcsolatban azonban javuló tendencia figyelhető meg: az előző negyedévhez képest 28-ról 33%-ra emelkedett a nagyobb exportárbevételre számító vállalatok aránya, miközben 63% stagnálást vár. Összességében a külpiaci értékesítésből átlagosan 3,2%-os árbevétel-növekedést terveznek, ami komoly ugrás az elmúlt negyedév 2,4%-os várakozásához képest. „A kedvezőbb exportbevétel várakozások hátterében vélhetően az állhat, hogy a nagyvállalatok bíznak az unió gazdaságának élénkülésében, és ezzel az exportértékesítés növekedésében” – mondta el Peter Roebben.

A profitvárakozásokat illetően kedvezőbb a kép, hiszen az előző negyedévi 1,8%-hoz képest most 2,2%-os eredménynövekedésre számítanak a cégvezetők. Igaz, ez még mindig elmarad a tavaly év elején várt 2,4%-os növekedéstől. A tavalyi évhez képest nagyobb profitra főként a 10 milliárd forint éves árbevételt meghaladó cégek számítanak, mintegy 42%-uk vár jobb eredményeket, míg a 10 milliárd alatti cégek esetében ez az arány jóval kisebb (32%).

A rovat támogatója a 4iG

KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG