3p
KKV
A német RWE AG energiaipari konszern a brit kormány nemtetszése ellenére is eladja olaj- és gázipari leányvállalatát, a hamburgi RWE Dea AG céget Mihail Fridman orosz üzletember L1 Energy befektető társaságának.

A brit kormány a Dea nagy-britanniai érdekeltségei, összesen tizenkét olaj- és gázmező orosz tulajdonba kerülése miatt emelt kifogást. A Dea mintegy 190 olaj- és földgáz kitermelési koncesszióval rendelkezik a világ 14 országában és föld alatti gáztározókat üzemeltet Németországban.

Bekavarhatnak a szankciók

A brit energiaipari minisztérium a Dea brit aktíváinak leválasztását és külön értékesítését kérte az RWE-től. London attól tart, hogy esetleges újabb Oroszország elleni szankciók az érintett brit olaj- és gázmezőkön folyó kitermelést is érinthetik, aminek hátrányos biztonsági, környezetvédelmi és egészségügyi következményei lehetnek.

Annak, hogy a britek nem nézik jó szemmel, semmiféle hatása nem lesz az üzlet hétfői lezárására - közölte vasárnap az esseni RWE konszern. Az adásvételi szerződésben a Dea osztatlan egységként szerepel, beleértve a brit aktívákat is. A szerződés értelmében az RWE csak abban az esetben lesz köteles visszavásárolni a Dea brit aktíváit, ha az EU vagy az Egyesült Államok az adásvételt követő egy évben szankciókat rendel el a luxemburgi LetterOne Group (a holding, amihez az L1 Energy tartozik) vagy annak tulajdonosai ellen.

Négyen is indultak

Az RWE még 2013-ban hirdette meg értékesítésre a Dea (eredetileg Deutsche Erdöl-Aktiengesellschaft) vállalatot. Vásárlóként a Wintershall mellett a KKR & Co. és a Kufpec konzorciuma, valamint az L1 Energy jelentkezett. Győztesként az L1 Energy került ki a tenderből 5,1 milliárd eurós vételi ajánlattal 2014 márciusában. A német gazdasági minisztérium 2014 augusztusában engedélyezte a vállalat eladását az orosz befektetési társaságnak.

A britek közbeavatkoznak

A The Sunday Times közben azt írta, a brit energiaügyi miniszter nem fogja megengedni, hogy egy orosz milliárdos ellenőrizte befektetési társaság megtarthassa a német érdekeltség északi-tengeri olajkitermelési koncesszióit.

A tranzakció várhatóan a hét elején lezárul. A The Sunday Times értesülése szerint azonban Ed Davey brit energiaügyi miniszter közölte a LetterOne Energy-vel, hogy London az északi-tengeri kitermelési tevékenység feladására fogja kényszeríteni a vállalatot, ha az ügylet végbemegy. Davey arra hivatkozott, hogy a céget érinthetik az Oroszország elleni szankciók, ami komoly egészségvédelmi, biztonsági és környezeti kockázatokat jelenthet a cég működésére.

A LetterOne-ról

Az alapot Fridman annak a 14 milliárd dolláros bevételnek a befektetésére hozta létre, amely az orosz TNK-BP olajtermelő vegyesvállalatban tartott egykori részesedésének értékesítéséből folyt be. Az orosz milliárdos iparági tanácsadói körének tagja mások mellett Lord Browne, a BP olajcég volt vezérigazgatója is, aki a minap a LetterOne elnök-vezérigazgatójává lépett elő.

Nincs is ellenük szankció

A The Sunday Times hangsúlyozza, hogy sem a LetterOne-t, sem Fridmant, sem befektetőtársait nem sújtják az európai és az amerikai szankciók, és a cég felajánlotta egy olyan jogi struktúra kiépítését, amely körülbástyázná az északi-tengeri kitermelést, ha a nyugati ellenlépések mégis kiterjednének a vállalat tevékenységére.

A brit energiaügyi és környezetvédelmi minisztérium azonban közölte: a tárca vezetője, Ed Davey alapos megfontolás után arra a következtetésre jutott, hogy ez a javaslat sem oszlatja el az esetleges szankciók hatásaival kapcsolatos aggályokat.


A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG