7p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre alacsonyabb hozamok, jó értékesítési adatok, sikeres aukciók, simuló hozamgörbe – nagyon jó éve volt tavaly is a magyar állampapíroknak. Aki kitartott magyar kötvényei mellett, tavaly is évi tíz százalék feletti hozamot tudott elérni. A csökkenő hozamok, hozamfelárak ellenére nem fordultak el a magyar állampapír-piactól a külföldiek sem.

Külföldön viszonylagos nyugalom honolt, a német és más európai állampapírok hozamai az év nagy részében lefelé csorogtak – az árfolyamok emelkedtek – és egyes sorozatok új történelmi rekordokat értek el. Itthon is egyre alacsonyabb volt a hozam- és kamatszint, a minimális banki kamatok már nem jelentettek vonzó alternatívát. A külföldiek legalábbis tartották a magyar állampapírokat, a lakosság és a hazai intézmények tovább vásároltak belőle. Minden adott volt egy jó évhez.

1. Az aukciók 95 százaléka sikeres volt

Az elmúlt évben megrendezett államkötvény aukciókon 102 esetből mindössze ötször fordult elő, hogy a benyújtott ajánlatok összege nem érte el a meghirdetett mennyiséget, akkor is csak kis különbség volt – derül ki az ÁKK (Államadósság Kezelő Központ) Karácsony előtt publikált anyagából. Az úgynevezett átlagos lefedettség, tehát hogy hányszorosa volt a benyújtott mennyiség a meghirdetettnek, 2,8 lett. Tehát átlagosan majdnem háromszor annyi állampapírt is megvettek volna, mint amennyit az adósságkezelő megvételre felajánlott..

Bár nagyon valószínű, hogy itt jelentős halmozódás van, vagyis ha az egyik aukción nem jutott állampapírhoz valaki, ugyanazzal a tőkével egy-két hét múlva újra sorba állt. Így 2,8-szor ennyi papírt nem lehetett volna eladni. Az ajánlatok egy része pedig árfüggő lehetett – például „ha kapok olcsón kötvényt, veszek, ha nem, maradok a rövid kincstárjegyemnél”.

Az azonban látszik az eladási számokból és a csökkenő hozamokból, hogy a vevők álltak sorba a magyar állampapírokért. Az államadósság finanszírozásában semmiféle fennakadás, döccenő nem volt, a kérdés inkább az lehetett: mikor milyen hozam mellett lehet eladni az állampapírokat?

2. A devizaadósság aránya jócskán csökkent

Fontos gazdaságpolitikai cél, hogy a devizaadósság aránya csökkenjen. Így is történt, a 2013. decemberi 40,7 százalékról 38,0 százalékra ment le. A lejáró devizaadósságot is forintban igyekszünk megújítani. Ezzel csökken a viszonylag gyenge forint hatása az államadósságra.

3. Hatalmasat estek a hozamok

Az intézményi állampapírok hozama sokat csökkent tavaly, sokkal nagyobb mértékben, mint a jegybanki alapkamat. A jegybank az év eleji három százalékról 2,1 százalékig, tehát 0,9 százalékponttal mérsékelte az alapkamatot az év közepéig, a három hónapos referenciahozam pedig 2,86 százalékról 1,43 százalékra esett december végéig, azaz pontosan a felére. (Azóta, 2015-ben további zuhanás következett be.) A hosszabb lejáratoknál még nagyobb volt az esés. Ez olcsóbbá teszi az államadósság finanszírozását.

4. A lakosság kezében levő állampapírok állománya nőtt

Tavaly év végéig mintegy 346 milliárd forinttal nőtt a lakosság kezében levő állampapírok állománya, túlnyomó részt új vásárlásoknak köszönhetően. A lakosság növekvő súlya az államadósság finanszírozásában örvendetes, pozitív hatásai vannak és célja a kormányzatnak, hogy arányukat növelje. Nemzetközi példák is mutatják, hogy a lakosság aktív részvételével könnyebb az államadósság finanszírozása.

5. Laposodott a hozamgörbe, ami jó

A hozamgörbe laposodott, azaz a hosszabb futamidejű papírok hozama jobban esett, mint a rövidebbeké. Amellett, hogy ez jelentős kamatmegtakarítást jelent majd, biztató, hogy a hosszabb futamidőktől kisebb hozamfelárat várnak el a piaci szereplők. Lényegében ugyanis kisebbre árazzák vele a hazai államkötvények kockázatát.

A rövid futamidejű papírok hozama a jegybaki alapkamat alá esett, amire korábba ritkán volt példa. (Ez annak is köszönhető, hogy sok intézményi befektető befektetési szabályai miatt mindenképpen meg kellett ezeket vegye.) A három hónapos referenciahozam 1,41, a tíz éves 2,01 százalékponttal ment lejjebb az év során.

6. Válság előtti szinten a hozamfelár, de azért van

Az állampapírok komoly hányada még mindig külföldiek kezében van, ha eltűnnének, az nagy bajt okozna. A lakosság és a hazai intézmények ugyanis jelenleg nem képesek a teljes államadósságot finanszírozni. Ahhoz pedig, hogy a külföldiek magyar állampapírokat vegyenek, magasabb hozamot – hozamfelárat – kell nekik kínálnunk, mint amit otthon vagy egyes fejlett országokban kapnak.

A nagy dilemma, hogy ha túl magas a hozamfelár a külföldi államkötvények hozama felett, akkor túl magas lesz a magyar államadósság finanszírozásának terhe is, pénzt vesztegetünk el. Ha alacsony, akkor lehet, hogy nem jönnek ide befektetők. A múltban ráadásul előfordult, hogy hirtelen, valamilyen válság, piaci turbulencia miatt döntöttek így egyik napról a másikra.

A német és magyar tíz éves államkötvények referenciahozamának különbségéből az látszik, hogy tavaly a német „Bund” kötvényekhez képest vett hozamfelár jelentősen csökkent, 3,69-ről 3,04 százalékra. (A tíz éves német államkötvények éves szintű piaci hozama ugyanis már 0,5 százalék alatt van.) A hosszú távú grafikonon az is látszik, hogy ez a felár 2008 első felében volt utoljára ilyen alacsony, tehát elmondhatjuk, hogy ebben a mutatóban a válság előtti szintre érkeztünk vissza.

Ugyanakkor az állampapír-eladási adatok jók, amint az első pontban is írtuk, a hozamok is csökkentek, semmi jele annak, hogy a külföldiek kicsit is elfordulnának a piacról. A külföldiek kezében levő forintban kibocsátott állampapírok állománya csak minimális mértékben csökkent tavaly.

7. Boldogok a kötvénytulajdonosok

Ami az államnak jó, tudniillik hogy egyre olcsóbban tudja finanszírozni az állampapírokkal adósságát, jó-e vajon az állampapír-tulajdonosoknak? Annak fényében, hogy tavaly negatív volt az infláció Magyarországon, és a banki kamatok sok esetben az évi egy százalékot sem érik el, tőlünk nyugatabbra sem, a hazai állampapír-hozam jó volt. Minden állampapíron jelentős, legalább 2-3, de inkább még több százalékos pozitív reálkamatot lehetett elérni tavaly. (Sajnos a lakosság hajlamos nem a reálkamatot, hanem a kamatok abszolút szintjét figyelembe venni.)

Sőt, a hosszabb futamidejű állampapírok kitartó tulajdonosai szép árfolyamnyereséget érhettek el. A MAX Composite állampapír-index, amely nagyjából minden, a piacon levő, intézményeknek kibocsátott állampapírt tartalmaz, december 30-án 10,83 százalékkal volt az egy évvel korábbi szint felett. Átlagosan ennyit nyertek tehát tavaly a piaci szereplők magyar állampapírokkal. A csak egy az évnél hosszabb papírokat tartalmazó MAX index pedig 12,58 százalékos hozamot ért el.

Azt azért tegyük hozzá, semmi garancia nincsen arra, hogy ez az idén is így lesz. A tíz éves kötvényeink hozama tavaly 2,01 százalékponttal 3,60-ra esett, egy további ekkora mértékű esés valószínűtlennek látszik. Igaz, sokan már egy évvel ezelőtt is hasonlókat gondoltak, nem várták tovább lefelé a hozamokat.

Az is elképzelhető, hogy a hozamok, legalább a hosszú futamidejű papíroknál, felfelé indulnak el, ami veszteséget is okozhat a tulajdonosaiknak.

-1: Mi volt, ami nem volt olyan jó?

Ennyi kedvező folyamat mellett nehéz olyasmit találni, amit negatívnak lehetne értékelni. Felmerülhet, hogy lakossági állampapírokra pár éve jóval többet fizet az állam, mint az intézményeknek szóló kötvényekre, kincstárjegyekre, tehát ezek az állam számára drágábbak, mint az intézményiek. A forgalmazás, értékesítés költségei is magasabbak lehetnek. Ezek mértékét azonban mérsékli a magánszemélyeket által fizetendő kamatadó.

Ugyanakkor, ha drágább is, komoly érvek szólnak mellette. Jelentős előnyök származhatnak abból, ha a lakosság vásárol, egyrészt nem „forró pénzről” van szó, a lakosság nem távozik gyorsan a piacról. Másrészt pedig a lejáratkor kapott kamat és tőke nagyobb valószínűséggel marad Magyarországon, és fordítják fogyasztásra, vagy más állampapírok, hazai befektetések vásárlására.

Viszont intézmények is százmilliárdos nagyságrendű összegért vettek tavaly lakossági állampapírokat, például a PEMÁK inflációkövető kötvény túlnyomó része hozzájuk került, de a Bónusz államkötvények nagy pakettje is. Ez vélhetően eredetileg nem volt cél, a Bónusznál hamar módosították is az eredeti feltételeket, kizárva az intézményi befektetőket a másodlagos piacról is.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17960 17860 18210 -0,25% 0 0 8 091 594 405 HUF 2024-05-21 17:10:25
MOL 3036 3036 3086 +0,33% 0 0 3 718 028 356 HUF 2024-05-21 17:07:13
MTELEKOM 960 949 960 +1,16% 0 0 816 663 582 HUF 2024-05-21 17:05:02
RICHTER 9110 9110 9360 -1,88% 0 0 2 822 873 265 HUF 2024-05-21 17:11:56
OPUS 378 376 393 -2,83% 0 0 145 406 324 HUF 2024-05-21 17:09:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Állampapír helyett ETF-et is lehet vásárolni
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 17:05
A hagyományos állampapírok és befektetési alapok egyik alternatívája lehet a tőzsdén kereskedett alap, amelyekből hatalmas választék áll rendelkezésre Nyugat-Európában, köztük alacsony kockázatú kötvényalapokból is. Ha valaki nem mer nagyot kockáztatni a kriptovalutapiacon, de mégis érdekli, akkor játszhat ingyenes játékokat, feltöltheti művészi fotóit, játszva tanulhat.
Állampapír / Kötvény Felejtsd el a múltat, ha állampapírról van szó
Eidenpenz József | 2024. április 29. 14:55
Lenne három alternatíva is, de… Hiába volt magasabb az állampapírok kamata régebben, ha egyszer most nincs jobb ezeknél, mert vagy az adó, vagy a kockázatok nyomják agyon a lehetséges versenytársakat. A kriptovaluták egyre inkább egy új eszközosztályt jelentek a befektetések világában. Erről beszélt a Trend FM reggeli műsorában Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa.
Állampapír / Kötvény Van-e alternatívája a lakossági állampapírnak?
Eidenpenz József | 2024. április 29. 05:39
Banki kötvények kontra lakossági állampapírok – vannak, akik rá tudnak ígérni az államilag támogatott magas kamatokra? De mennyi marad abból adók levonása után? Hogyan kerülhető el az adó? Mennyivel nagyobb a banki kötvények kockázata, mint az állampapíroké?
Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG