TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Áprilisban átlépte a tízszázalékos határt a lakosság kezében levő állampapírok aránya a központi költségvetés teljes adósságában. Az április havi 51 milliárd forintos állománynövekedés közel kétharmadát az infláció plusz 3, illetve 4 százalék kamatprémiumot garantáló Prémium Magyar Államkötvény tette ki. A februári kamatemelés óta ismét szépek az eladási adatok.

 

 

Április hónapban 51 milliárd forinttal növekedett a kifejezetten a lakosság számára értékesített állampapírok állománya – írja az ÁKK közleménye. A legkedveltebb az inflációkövető PMÁK (Prémium Magyar Államkötvény) volt, amelyből 32 milliárd forint összértékben vásároltak. Ezen belül is az ötéves futamidejű, az előző év átlagos fogyasztói árindexén felül négy százalékos kamatprémiumot biztosító kötvény volt a favorit, ebből 24 milliárd forint értékben fogyott.

Grafikonunkon jól látszik, hogy a tavaly év végén és januárban kissé leült a lakossági államkötvények értékesítése (zöld színnel), valószínűleg azért, mert az alapkamatot és a betéteket követve ezek kamata is alacsonyra süllyedt. A Kamatozó Kincstárjegyé például már csak évi 2,5 százalék volt.

Emelték a kamatot, amikor mindenütt csökkent

Ez után február elején az összeurópai kamatcsökkenési trenddel szembe menve felemelték az egy éves fix lakossági kamatot 3,0 százalékra, és bevezették a három helyett négy százalékos infláció feletti kamatprémiumot fizető PMÁK-kötvényt. Ez egyben a papír minimális kamata is, ennél alacsonyabb sohasem lehet. Ilyet az intézményi befektetők is nagyon szívesen vennének például az 1,5 százalékos hozamú diszkont kincstárjegy helyett. De nem tehetik, nemrég egyikük meg is jegyezte nemrég, „úgy látszik, az államnak minden pénzt megér, hogy a lakosságot állapapír-vásárlásra bírja”.

Öt lejáratra csak négy jegyzés

Visszatérve az ÁKK közleményére, a kincstárjegyhozam felett 1,2-2,5 százalék kamatprémiumot fizető Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) 2,6 milliárd forintos növekedése nagyobbrészt szintén a lakosság vásárlásainak volt köszönhető. A Babakötvények állománya 500 millió forinttal emelkedett.

A Kamatozó Kincstárjegyek állományának mindössze 14,4 milliárd forintos növekedése technikai sajátosságnak tudható be, áprilisban öt lejáratra csak négy jegyzés jutott. (A havi bruttó 132 milliárdos KKJ értékesítésből 11 milliárd forintnyit intézményi befektetők vásároltak meg.) Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy (KTJ) Plusz együttes mennyisége 2,2 milliárd forinttal nőtt.

Sok-sok szám a statisztikusoknak

Ez év egészében április végére 242 milliárd forinttal emelkedett a lakossági állampapírok mennyisége, április végére a kifejezetten lakosság számára értékesített forint állampapírok állománya 2653 milliárd forintra nőtt.

A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1204 milliárd, a Féléves Kincstárjegyek 34 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 370 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvények 635 milliárd, a Bónusz Magyar Államkötvények 397 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 13 milliárd forintot tett ki. A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2,73 milliárd euró volt április végén.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Friss
hírlevél