TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Messze túlmutat Japán határain a jegybank gigantikus gazdaságélénkítő csomagjának hatása. Hatalmas pénzen ülnek a japánok, ami a program hatására kiszabadulhat az országból - a Bank of Japan tartós és nagyon nagy hatású folyamatot indított be, amiből Magyarország már rövidtávon is profitálhat.

Csütörtök reggel a japán központi bank még az előzetes várakozásoknál is jelentősen nagyobb monetáris lazítást jelentett be. A sokat dokumentált, évtizedek óta tartó japán növekedési és deflációs  probléma tartós megoldásának céljából a tervek szerint a 2 százalékos inflációs cél eléréséig igen erőteljes monetáris expanzióba kezd a bank, az által teremtett jegybankpénz (monetáris bázis) volumene megduplázódna a tervek szerint. Ez évente mintegy 60-70 billió jen (mintegy 700 milliárd dollár) friss pénz teremtését jelenti, amely összeg egészen elképesztő - írja friss elemzésében Móró Tamás, a Concorde Értékpapír vezető stratégája.

A jen hamarosan tesztelheti a 100-as szintet a dollárral szemben - kedd reggeli devizakörkép >>

A hírre, amely lényegében nem más, mint egy masszív pénznyomtatás,  logikusan gyengült a jen árfolyama, jelenleg 2009 óta nem látott mélyponton tartózkodva 98 felett van a dollárral szemben, szárnyalni kezdtek a részvények, ezen belül is kiemelkedő volt az ingatlanszektor teljesítménye és erősödtek a japán kötvények is.

USD/JPY
Friss árfolyamok >>

Beleremeg az egész világ

Móró Tamás

De a hatások nem álltak meg itt. Több európai kötvénypiacon igen heves mozgást hozott a csütörtöki nap, kifejezetten látványos például a francia tízéves állampapírhozam alakulása, amely egyébként új abszolút mélypontra csökkent.

Hírek szerint igen jelentős ázsiai vevők jelentek meg több európai kötvénypiacon a magasabb hozamot keresve, egyben a várhatóan tartósan gyenge jen miatti diverzifikációs szándék által vezérelve - írja Móró Tamás.

A Bank of Japan lépése után egyértelmű a jen jelentős és tartós gyengítésének szándéka, másrészt pedig a japán kötvények hozama már most is olyan alacsony, hogy azokkal "statisztikailag kimutatható" hozamot nehéz elérni. A racionális befektetői döntés - a hazai reáleszközök, részvények, ingatlan vásárlása mellett - egyértelműen a nemzetközi diverzifikáció. Korábban is volt erre már példa, de fontos hangsúlyozni, hogy a mostani japán lépés bármely korábbinál sokkal nagyobb jelentőségű - emiatt  a japán megtakarítók oldaláról is más nagyságrendű lehet az erre adott válasz.

Mit lépnek a japán háztartások?

A japán háztartások majdnem 9 billió dollárnyi megtakarítással rendelkeztek tavaly év végén - ez jóval több, mint a sokkal nagyobb lélekszámú USA 7,7 billió dolláros hasonló adata. Tavaly év végével mindössze 6,8 százalékot tartottak ebből részvényekben, a kötvények aránya - valószínűleg az alacsony hozamok miatt is - elenyésző, mindössze 2,1% és a befektetési alapok sem voltak túl népszerűek a maguk 4 százalékos súlyával.

Emellett még mintegy 5 billió dollárnyi japán  intézményi megtakarítás is próbál hozamot keresni, óriási összegekről van tehát szó.

A pénz Magyarországig is elér

A magyar 8 éves dollárkötvény (REPHUN 2021) hozama, forrás: Bloomberg


Nem kell minden bokorban japánt látni?Ahogy egy hete mindent Ciprussal magyaráztak, most divat lett mindent a jennel - írja friss posztjában Vakmajom.

Az Alapblogon is olvasható írásában a befektetési szakember azt írja: aligha 2 nap alatt döntenek a nyilván nehézkes japán intézmények a befektetések "költöztetéséről", szóval könnyen lehet, hogy a különböző eszközök vevői nem is japánok, hanem azok, akik megelőlegezik, hogy majd a japánok venni fognak.

Látványos volt a hozamcsökkenés a hazai devizakötvények esetében is, melyet külön érdekessé tesz két tényező: egyrészt a Bank of Japan lépésével teljesen szinkronban érkezett az MNB növekedési csomagja, másrészt néhány nappal ezelőttig egyértelműen a heves eladói nyomás dominált a kötvénypiacon, a magyar kötvények egyébként is túladottá váltak. Emiatt nehéz kiszűrni, hogy a forint erősödéséből és a hozamcsökkenésből mekkora rész köszönhető a "Matolcsy-shortok" zárásának és mekkora a japán monetáris stimulusnak - olvasható a Concorde-elemzésben.

De szinte bizonyos, hogy a külső hatások jelentősége legalább olyan nagy, mint a vártnál jóval visszafogottabb és átgondoltabb belföldi lépéseké. Ezt alátámasztja, hogy a "tiszta" hazai országkockázat egyik mérőszáma, a PLNHUF keresztárfolyam az elmúlt 3 napban csak minimálisan csökkent, a forint csak kis mértékben erősödött a zlotyval szemben, azaz úgy tűnik, nem kifejezetten csak a  magyar eszközökbe szerettek bele.

Nem kizárt, hogy a japán befektetők direkt vételekkel is megjelennek a magyar kötvények piacán, de áttételes hatásokról is beszélhetünk: ha pl. a lengyel kötvényhozamok esnek, a kitáguló magyar hozamfelár hozzánk is hozhat befektetőket - nem is feltétlenül japánokat. Mindenesetre a magyar államadósság finanszírozásában Kuroda jegybankelnök úgy tűnik - akaratán kívül - elévülhetetlen érdemeket fog szerezni - írja Móró Tamás.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Friss
hírlevél