<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Messze túlmutat Japán határain a jegybank gigantikus gazdaságélénkítő csomagjának hatása. Hatalmas pénzen ülnek a japánok, ami a program hatására kiszabadulhat az országból - a Bank of Japan tartós és nagyon nagy hatású folyamatot indított be, amiből Magyarország már rövidtávon is profitálhat.

Csütörtök reggel a japán központi bank még az előzetes várakozásoknál is jelentősen nagyobb monetáris lazítást jelentett be. A sokat dokumentált, évtizedek óta tartó japán növekedési és deflációs  probléma tartós megoldásának céljából a tervek szerint a 2 százalékos inflációs cél eléréséig igen erőteljes monetáris expanzióba kezd a bank, az által teremtett jegybankpénz (monetáris bázis) volumene megduplázódna a tervek szerint. Ez évente mintegy 60-70 billió jen (mintegy 700 milliárd dollár) friss pénz teremtését jelenti, amely összeg egészen elképesztő - írja friss elemzésében Móró Tamás, a Concorde Értékpapír vezető stratégája.

A jen hamarosan tesztelheti a 100-as szintet a dollárral szemben - kedd reggeli devizakörkép >>

A hírre, amely lényegében nem más, mint egy masszív pénznyomtatás,  logikusan gyengült a jen árfolyama, jelenleg 2009 óta nem látott mélyponton tartózkodva 98 felett van a dollárral szemben, szárnyalni kezdtek a részvények, ezen belül is kiemelkedő volt az ingatlanszektor teljesítménye és erősödtek a japán kötvények is.

USD/JPY
Friss árfolyamok >>

Beleremeg az egész világ

Móró Tamás

De a hatások nem álltak meg itt. Több európai kötvénypiacon igen heves mozgást hozott a csütörtöki nap, kifejezetten látványos például a francia tízéves állampapírhozam alakulása, amely egyébként új abszolút mélypontra csökkent.

Hírek szerint igen jelentős ázsiai vevők jelentek meg több európai kötvénypiacon a magasabb hozamot keresve, egyben a várhatóan tartósan gyenge jen miatti diverzifikációs szándék által vezérelve - írja Móró Tamás.

A Bank of Japan lépése után egyértelmű a jen jelentős és tartós gyengítésének szándéka, másrészt pedig a japán kötvények hozama már most is olyan alacsony, hogy azokkal "statisztikailag kimutatható" hozamot nehéz elérni. A racionális befektetői döntés - a hazai reáleszközök, részvények, ingatlan vásárlása mellett - egyértelműen a nemzetközi diverzifikáció. Korábban is volt erre már példa, de fontos hangsúlyozni, hogy a mostani japán lépés bármely korábbinál sokkal nagyobb jelentőségű - emiatt  a japán megtakarítók oldaláról is más nagyságrendű lehet az erre adott válasz.

Mit lépnek a japán háztartások?

A japán háztartások majdnem 9 billió dollárnyi megtakarítással rendelkeztek tavaly év végén - ez jóval több, mint a sokkal nagyobb lélekszámú USA 7,7 billió dolláros hasonló adata. Tavaly év végével mindössze 6,8 százalékot tartottak ebből részvényekben, a kötvények aránya - valószínűleg az alacsony hozamok miatt is - elenyésző, mindössze 2,1% és a befektetési alapok sem voltak túl népszerűek a maguk 4 százalékos súlyával.

Emellett még mintegy 5 billió dollárnyi japán  intézményi megtakarítás is próbál hozamot keresni, óriási összegekről van tehát szó.

A pénz Magyarországig is elér

A magyar 8 éves dollárkötvény (REPHUN 2021) hozama, forrás: Bloomberg


Nem kell minden bokorban japánt látni?Ahogy egy hete mindent Ciprussal magyaráztak, most divat lett mindent a jennel - írja friss posztjában Vakmajom.

Az Alapblogon is olvasható írásában a befektetési szakember azt írja: aligha 2 nap alatt döntenek a nyilván nehézkes japán intézmények a befektetések "költöztetéséről", szóval könnyen lehet, hogy a különböző eszközök vevői nem is japánok, hanem azok, akik megelőlegezik, hogy majd a japánok venni fognak.

Látványos volt a hozamcsökkenés a hazai devizakötvények esetében is, melyet külön érdekessé tesz két tényező: egyrészt a Bank of Japan lépésével teljesen szinkronban érkezett az MNB növekedési csomagja, másrészt néhány nappal ezelőttig egyértelműen a heves eladói nyomás dominált a kötvénypiacon, a magyar kötvények egyébként is túladottá váltak. Emiatt nehéz kiszűrni, hogy a forint erősödéséből és a hozamcsökkenésből mekkora rész köszönhető a "Matolcsy-shortok" zárásának és mekkora a japán monetáris stimulusnak - olvasható a Concorde-elemzésben.

De szinte bizonyos, hogy a külső hatások jelentősége legalább olyan nagy, mint a vártnál jóval visszafogottabb és átgondoltabb belföldi lépéseké. Ezt alátámasztja, hogy a "tiszta" hazai országkockázat egyik mérőszáma, a PLNHUF keresztárfolyam az elmúlt 3 napban csak minimálisan csökkent, a forint csak kis mértékben erősödött a zlotyval szemben, azaz úgy tűnik, nem kifejezetten csak a  magyar eszközökbe szerettek bele.

Nem kizárt, hogy a japán befektetők direkt vételekkel is megjelennek a magyar kötvények piacán, de áttételes hatásokról is beszélhetünk: ha pl. a lengyel kötvényhozamok esnek, a kitáguló magyar hozamfelár hozzánk is hozhat befektetőket - nem is feltétlenül japánokat. Mindenesetre a magyar államadósság finanszírozásában Kuroda jegybankelnök úgy tűnik - akaratán kívül - elévülhetetlen érdemeket fog szerezni - írja Móró Tamás.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10770 10715 10860 +1,32% 0 0 7 803 173 690 Ft 2023-02-02 17:10:43
MOL 2750 2728 2774 +1,48% 0 0 1 062 607 476 Ft 2023-02-02 17:13:13
MTELEKOM 383 380 384 0,00% 0 0 92 303 227 Ft 2023-02-02 17:05:16
RICHTER 8160 8140 8240 +0,18% 0 0 2 490 298 635 Ft 2023-02-02 17:10:47
OPUS 132 129 133 +2,00% 0 0 12 852 135 Ft 2023-02-02 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Állampapír / Kötvény Izgalmak az állampapírpiacon, meglepően jól teljesítő kriptodevizák
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 16:15
Sok fontos hír érkezett januárban az állampapírpiaci befektetők számára, új inflációs adat, új államkötvénykamatok, lényeges hozamszintváltozások. A kriptodeviza-piac is izgalmas volt, tíz éve nem volt ilyen jó hónapja a bitcoinnak, de néhány kriptóágazat sokkal jobb eredményt ért el.
Állampapír / Kötvény Melyik régi állampapírt érdemes 16 százalékosra cserélni?
Eidenpenz József | 2023. január 30. 05:43
Nagy dilemma a korábban kibocsátott kötvények egy részénél, hogy lecseréljük-e ezeket újra a magasabb kamatért. Egyet biztosan érdemes, általános recept azonban nincsen. Alaposan megugrottak a fix állampapírhozamok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyomán, miközben az inflációval kapcsolatban érkezett egy kis kincstári optimizmus. Mikor érdemes eurós kötvényt venni?
Állampapír / Kötvény Ez most a három legjobb állampapír
Eidenpenz József | 2023. január 24. 05:47
Nagyon bejön a 16 százalékos forintkamat az embereknek, 107 milliárd forinttal ugrott meg egy hét alatt a PMÁP-kötvények értékesítése. Nagyon izgalmas lehet a folytatás is, a prognózisok alapján lehet olyan év, amikor a papír 19,5 százalékos kamatot fizet majd, miközben az infláció már csökken. De vannak, akik emellett eurós és dolláros kötvényt is ajánlanak.
Állampapír / Kötvény Mától lehet venni az új, trükkös állampapírt 16 százalékos kamattal
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 09:03
Megjelent a palettán a 16 százalékos kamatozású állampapír-sorozat.
Állampapír / Kötvény Megvan, mi a trükkje az új lakossági államkötvénynek
Eidenpenz József | 2023. január 17. 05:47
A vártnál kedvezőbb, de így is EU-rekorder inflációs adat után tisztábban látunk, hogy mennyit fizetnek az inflációkövető lakossági kötvények. Amelyekből új sorozatokat bocsátanak ki csütörtöktől, nagyon hasonló feltételekkel, de egy kis trükköt csak elrejtettek a konstrukcióban. Tartják magukat a diszkontkincstárjegyek hozamai 13 százalék felett.
Állampapír / Kötvény Egy százalékponttal megugrott a kisbefektetők új kedvencének hozama
Eidenpenz József | 2023. január 11. 05:47
A legrövidebb futamidejű diszkontkincstárjegyek, amelyek mostanában sok kisbefektető számára is vonzóvá váltak, egy százalékponttal többet fizetnek, mint decemberben. Megugrott a Bónusz kötvény kamata, március 30-án az évi 14,60 százalék időarányos részét fizeti. De a Prémium-kötvények még ezt is felülmúlhatják. Ez történt az állampapírpiacon az ünnepek alatt.
Állampapír / Kötvény 4,25 milliárd dollárnyi devizaadósságot vett fel a kormány
Privátbankár.hu | 2023. január 5. 09:50
Magyarország sikeresen bocsátott ki devizakötvényeket 4,25 milliárd dollár értékben - derül ki Varga Mihály csütörtöki Facebook-posztjából.
Állampapír / Kötvény Már 16 százalékos kamatot is lehet kapni egy állampapírral – itt a lista a legjobbakról
Privátbankár.hu | 2023. január 2. 15:25
Az elmúlt években jelentősen megemelték az állampapírok kamatát, és az inflációkövető állampapírok kamata is kiemelkedően magas a jelentős pénzromlás miatt. Milyen állampapírok közül választhatunk? A money.hu összeállítása.
Állampapír / Kötvény Megnyugodott az állampapírpiac, de még bőven kétszámjegyű kamatokat lehet kapni
Eidenpenz József | 2022. december 17. 14:41
Egy újabb izgalmas hét után erősödött a forint, és főleg a hosszú futamidejű állampapírok hozamai csökkentek. A rövid oldalon még mindig találni 13 és 14 százalék közötti fix hozamokat. Ennél sokkal többet fizethetnek azonban az inflációkövető államkötvények a következő mintegy két évben.
Állampapír / Kötvény Bukni akar? Akkor megint ne csináljon semmit!
Privátbankár.hu | 2022. december 12. 16:54
Bár az utóbbi egy év inflációja nagyon magas volt, a következő egy évben mérséklődés várható. A becslések alapján egyes államkötvények így könnyen túlszárnyalhatják a következő egy és két év inflációs adatát. A legrosszabb választás pedig készpénzt tartani, vagyis egyáltalán nem befektetni. (Hangfelvétellel.)
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG