1p
Messze túlmutat Japán határain a jegybank gigantikus gazdaságélénkítő csomagjának hatása. Hatalmas pénzen ülnek a japánok, ami a program hatására kiszabadulhat az országból - a Bank of Japan tartós és nagyon nagy hatású folyamatot indított be, amiből Magyarország már rövidtávon is profitálhat.

Csütörtök reggel a japán központi bank még az előzetes várakozásoknál is jelentősen nagyobb monetáris lazítást jelentett be. A sokat dokumentált, évtizedek óta tartó japán növekedési és deflációs  probléma tartós megoldásának céljából a tervek szerint a 2 százalékos inflációs cél eléréséig igen erőteljes monetáris expanzióba kezd a bank, az által teremtett jegybankpénz (monetáris bázis) volumene megduplázódna a tervek szerint. Ez évente mintegy 60-70 billió jen (mintegy 700 milliárd dollár) friss pénz teremtését jelenti, amely összeg egészen elképesztő - írja friss elemzésében Móró Tamás, a Concorde Értékpapír vezető stratégája.

A jen hamarosan tesztelheti a 100-as szintet a dollárral szemben - kedd reggeli devizakörkép >>

A hírre, amely lényegében nem más, mint egy masszív pénznyomtatás,  logikusan gyengült a jen árfolyama, jelenleg 2009 óta nem látott mélyponton tartózkodva 98 felett van a dollárral szemben, szárnyalni kezdtek a részvények, ezen belül is kiemelkedő volt az ingatlanszektor teljesítménye és erősödtek a japán kötvények is.

USD/JPY
Friss árfolyamok >>

Beleremeg az egész világ

Móró Tamás

De a hatások nem álltak meg itt. Több európai kötvénypiacon igen heves mozgást hozott a csütörtöki nap, kifejezetten látványos például a francia tízéves állampapírhozam alakulása, amely egyébként új abszolút mélypontra csökkent.

Hírek szerint igen jelentős ázsiai vevők jelentek meg több európai kötvénypiacon a magasabb hozamot keresve, egyben a várhatóan tartósan gyenge jen miatti diverzifikációs szándék által vezérelve - írja Móró Tamás.

A Bank of Japan lépése után egyértelmű a jen jelentős és tartós gyengítésének szándéka, másrészt pedig a japán kötvények hozama már most is olyan alacsony, hogy azokkal "statisztikailag kimutatható" hozamot nehéz elérni. A racionális befektetői döntés - a hazai reáleszközök, részvények, ingatlan vásárlása mellett - egyértelműen a nemzetközi diverzifikáció. Korábban is volt erre már példa, de fontos hangsúlyozni, hogy a mostani japán lépés bármely korábbinál sokkal nagyobb jelentőségű - emiatt  a japán megtakarítók oldaláról is más nagyságrendű lehet az erre adott válasz.

Mit lépnek a japán háztartások?

A japán háztartások majdnem 9 billió dollárnyi megtakarítással rendelkeztek tavaly év végén - ez jóval több, mint a sokkal nagyobb lélekszámú USA 7,7 billió dolláros hasonló adata. Tavaly év végével mindössze 6,8 százalékot tartottak ebből részvényekben, a kötvények aránya - valószínűleg az alacsony hozamok miatt is - elenyésző, mindössze 2,1% és a befektetési alapok sem voltak túl népszerűek a maguk 4 százalékos súlyával.

Emellett még mintegy 5 billió dollárnyi japán  intézményi megtakarítás is próbál hozamot keresni, óriási összegekről van tehát szó.

A pénz Magyarországig is elér

A magyar 8 éves dollárkötvény (REPHUN 2021) hozama, forrás: Bloomberg


Nem kell minden bokorban japánt látni?Ahogy egy hete mindent Ciprussal magyaráztak, most divat lett mindent a jennel - írja friss posztjában Vakmajom.

Az Alapblogon is olvasható írásában a befektetési szakember azt írja: aligha 2 nap alatt döntenek a nyilván nehézkes japán intézmények a befektetések "költöztetéséről", szóval könnyen lehet, hogy a különböző eszközök vevői nem is japánok, hanem azok, akik megelőlegezik, hogy majd a japánok venni fognak.

Látványos volt a hozamcsökkenés a hazai devizakötvények esetében is, melyet külön érdekessé tesz két tényező: egyrészt a Bank of Japan lépésével teljesen szinkronban érkezett az MNB növekedési csomagja, másrészt néhány nappal ezelőttig egyértelműen a heves eladói nyomás dominált a kötvénypiacon, a magyar kötvények egyébként is túladottá váltak. Emiatt nehéz kiszűrni, hogy a forint erősödéséből és a hozamcsökkenésből mekkora rész köszönhető a "Matolcsy-shortok" zárásának és mekkora a japán monetáris stimulusnak - olvasható a Concorde-elemzésben.

De szinte bizonyos, hogy a külső hatások jelentősége legalább olyan nagy, mint a vártnál jóval visszafogottabb és átgondoltabb belföldi lépéseké. Ezt alátámasztja, hogy a "tiszta" hazai országkockázat egyik mérőszáma, a PLNHUF keresztárfolyam az elmúlt 3 napban csak minimálisan csökkent, a forint csak kis mértékben erősödött a zlotyval szemben, azaz úgy tűnik, nem kifejezetten csak a  magyar eszközökbe szerettek bele.

Nem kizárt, hogy a japán befektetők direkt vételekkel is megjelennek a magyar kötvények piacán, de áttételes hatásokról is beszélhetünk: ha pl. a lengyel kötvényhozamok esnek, a kitáguló magyar hozamfelár hozzánk is hozhat befektetőket - nem is feltétlenül japánokat. Mindenesetre a magyar államadósság finanszírozásában Kuroda jegybankelnök úgy tűnik - akaratán kívül - elévülhetetlen érdemeket fog szerezni - írja Móró Tamás.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17425 17330 17520 +0,06% 0 0 4 291 819 555 HUF 2024-03-01 17:05:13
MOL 2926 2904 2928 +1,25% 0 0 489 908 872 HUF 2024-03-01 17:05:00
MTELEKOM 843 825 843 +2,31% 0 0 352 158 810 HUF 2024-03-01 17:12:18
RICHTER 9625 9625 9775 -0,47% 0 0 943 353 830 HUF 2024-03-01 17:06:06
OPUS 415 413 422 -1,77% 0 0 255 079 792 HUF 2024-03-01 17:06:57
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
Állampapír / Kötvény Ezekben a devizákban lehet inflációkövető kötvényt kapni (2. rész)
Eidenpenz József | 2024. február 13. 05:41
Tetszik az inflációkövetés gondolata, de a forinté már nem? Meg akarja őrizni devizája vásárlóértékét? Egyes országokban bocsátanak ki a hazai PMÁP-hoz hasonló termékeket, csak éppen nem túl olcsón. De ha még sokáig csökken a magyar kamat…
Állampapír / Kötvény Inkább eurós inflációkövető kötvényeket kellene venni?
Eidenpenz József | 2024. február 8. 19:12
A forintkamatok drasztikus csökkenésével felmerül a kérdés, nem kellene-e legalább részben devizába fektetni a pénzt? Sőt, mi lenne, ha valahogy össze lehetne kombinálni az inflációkövetést a forintgyengülés elleni védelemmel, azaz a devizabefektetésekkel? Nem lehetetlen.
Állampapír / Kötvény Hatvanszázalékos bukó állampapíron? Önnek is sikerülhet!
Eidenpenz József | 2024. február 5. 05:42
Van két, nem is olyan ritka és távoli kötvény, amelyek árfolyama nemrég hatvan százalékos mínuszban is járt. Hát ezt meg hogyan sikerült összehozni? A szuperhosszú futamidejű kötvények kalandos élete hogyan érinti a magyar kisbefektetőket? Túlélhetők-e a világ leghosszabb kötvényei?
Állampapír / Kötvény Még rosszabb lesz a PMÁP kamata, de pár napig kaphat a régiből
Eidenpenz József | 2024. február 1. 11:28
Megint csökkent a kamat, tovább rontották a legkedveltebb lakossági állampapírok feltételeit, az első 14 hónapban már csak 7,9 százalék lesz. Ám akinek van pénze, még léphet pár napig, kaphat a magasabb kamatúból. Aki a nemsoká esedékes kamatokat fekteti majd be újra, már nem lesz ilyen szerencséje.
Állampapír / Kötvény Jók-e még a lakossági állampapírok? Merre tovább, bitcoin?
Privátbankár.hu | 2024. január 29. 17:11
Mik a hazai lakossági állampapírok, különösen az inflációkövető kötvények kilátásai jelenleg? Milyen változások várhatók ezen a piacon? Mik a nemrég engedélyezett bitcoin ETF-ek első tapasztalatai, sikeresnek tekinthetők-e, és mi lesz a következő sláger, narratíva ebben a szektorban? Erről beszélgettek a TrendFM rádió reggeli műsorában Eidenpenz Józseffel, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársával.
Állampapír / Kötvény Öt csapás, ami a PMÁP-tulajdonosokat érheti
Eidenpenz József | 2024. január 29. 05:43
Bár most is a legjobb alacsony kockázatú befektetésnek számít az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), vannak olyan forgatókönyvek, amelyek nem túl kedvezőek. Extrém esetben előfordulhat, hogy nem követi az inflációt, vagy lemarad egy másik, külföldi befektetési eszköztől. Máskor azt ütheti meg a guta, akinek meg kell válnia tőle.
Állampapír / Kötvény Óriási pénzeső hull az állampapír-tulajdonosokra
Privátbankár.hu | 2024. január 24. 08:23
Az első negyedévben fizeti ki az állampapírokra a lakossági befektetőknek a legtöbb kamatot a magyar állam.
Állampapír / Kötvény Eljött végre az euróbefektetések ideje?
Eidenpenz József | 2023. december 19. 05:44
Most, hogy az összes kapható magyar állampapír hozama évi tíz százalék alá süllyedt, érdemes lehet újra átgondolni, hogy forintban vagy devizában szeretnénk-e megtakarítani. A forint eközben nem olyan erős, mint ahogy sokan érzik, és az eurókamatok még mindig jelentősen alacsonyabbak a forintkamatoknál. Egy dologra azonban biztosan jó a deviza.
Állampapír / Kötvény Drasztikus változás jön szerdán a magyarok kedvenc állampapírjánál
Eidenpenz József | 2023. november 23. 15:33
A jövő hét közepétől új állampapírt árulnak a kisbefektetők számára, míg a jelenleg kapható sorozat jegyzését lezárják. Az új konstrukció első pillantásra kedvezőbb a réginél, mert magasabb kamatprémiumot fizet, ám valójában van benne egy csavar, ami miatt rövidebb távon egyáltalán nem olyan jó. Aki teheti, annak még a régiből érdemes bevásárolnia, amíg még van.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG