TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Idei mélypontjára, az utóbbi egy évben most először 400 bázispont alá csökkent a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása Londonban, majd a kormányfői bejelentés után visszaugrott 413 pontra.

Az egyik nagy londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a Markit Financial Information Services szakelemzőinek kimutatása szerint a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 395 bázispont volt a csütörtöki londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra.


Az eurózóna perifériája nálunk rosszabbul áll

Mit jelez pontosan a CDS?
A csütörtökre kialakult magyar CDS-árazások azt jelentik, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 400 ezer eurónál alacsonyabb éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon.
A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

A Markit adatai szerint a magyar CDS-középárfolyam egy hét alatt 26, egy hónap alatt 41 bázisponttal csökkent.

A magyar szuverén devizakötvény-kötelezettségek CDS-középárfolyamai egy másik nagy londoni piacfigyelő cég, az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA csütörtöki kimutatása szerint is 400 bázispont alatt jártak. E cég piaci információs platformja szerint az ötéves magyar szuverén  kötvénykötelezettségek törlesztésbiztosítási tranzakciói 393 bázispont környékén mozogtak a londoni piacon a 401,1 bázispontos előző esti záró után. Sajnos azonban a délutáni kormányfői bejelentést követően visszapattant 413 pontra.

Ezen a mércén Magyarországot a piac jelenleg jobb kockázati kategóriába sorolja több euróövezeti tagállamnál. A CMA csütörtöki adatai szerint Írország CDS-középárfolyama 401, Spanyolországé 437 bázispont környékén járt a londoni jegyzésben. A magyar csődkockázat nagyjából egy szinten van az olasszal, de a régiós versenytársak ebben a mutatóban jobban állnak nálunk. Jelenleg a görög CDS-ár a legmagasabb: 14 274 bázispont.

750 pontos szinten kezdtük az évet

A magyar CDS-tranzakciók középárfolyama az idén először május elején süllyedt 500 bázispont alá, az azóta tartó lassú, de csaknem folyamatos csökkenés után pedig most már a 400 bázispontos határ alatt jár.
Az idei év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti magyar CDS-árjegyzési rekordokat mértek Londonban, így az év eleji szintnél most több mint 350 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási középárfolyama a londoni piacon.

A londoni felzárkózó piaci elemzők véleménye szerint a magyar CDS-árfolyamok jelentős csökkenése és a magyar befektetési eszközök más kockázati mérőszámainak javulása volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa által végrehajtott váratlan, negyed százalékpontos múlt heti kamatcsökkentés egyik fő tényezője. Az MNB augusztus 28-án az addigi 7,00 százalékról 6,25 százalékra csökkentette alapkamatát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Friss
hírlevél