1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Két döntési lehetőség volt a Monetáris Tanács előtt. Egy a tartásról, egy a csökkentésről szólt, utóbbi győzött. A többség tartást várt. A döntésre 280 forint fölé emelkedett a forint árfolyama, azonban az alacsony forgalmat és a döntés okozta meglepetés tekintve ez nem nagy mértékű. Az MNB-nél most a recesszió győzött az infláció fölött.

Az MNB elnöke, Simor András a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Monetáris Tanács előtt két opció volt: vagy csökkentik, vagy szinten tartják az alapkamatot. A jegybankelnök nem mondta, mert mondhatta el , hogy milyen arányú volt a szavazás, ugyanis ezzel hivatalosan is meg kell várni, amíg közzéteszik az ülésről szóló jegyzőkönyvet.

Simor András megismételte az indokokat a kamatvágás és a tartás mellett is, azaz az indokokat infláció növekedésének okait és az az ellen ható folyamatokat is. Nagy meglepetés így nem volt a sajtótájékoztatón, pusztán a hangsúly tolódott el. Simor megismételte amit a korábbi döntések után mondott, nevezetesen, hogy a kormány Széll Kálmán Tervben megfogalmazott céljai emelik az inflációs várakozást, a különadók és a jövedéki adó emelése növeli a fogyasztói árszínvonalat. A nyáron az élelmiszerekkel és az iparcikkekkel kapcsolatos áremelkedés meghaladta az MNB várakozását, ráadásul a nemzetközi olajár is nő és a világszerte tapasztalható élelmiszerár-emelkedés is növeli a magyar inflációs kockázatokat.

 

Az infláció emelkedését mérsékli a szűkülő belső kereslet és a laza munkaerőpiac, az inflációs cél teljesítése kitolódik - mondta az MNB elnöke. Simor András megismételte azt az előrejelzésüket, hogy a gazdaság kibocsátása csökkenni fog 2013-ban is, és azután is csak visszafogott lesz. A Monetáris Tanács szerint a munkanélküliségi ráta jövőre is tartósan 10 százalék fölött maradhat.

 

Simor András megismételte, hogy a magyar gazdaság motorja továbbra is az export, ugyanakkor a felvevőpiacok lassulnak, ez pedig párosul a belső kereslet csökkenésével, ami újabb ok a ráta csökkentésére. Az MNB szerint is gyenge a beruházási potenciál, nem pörög a hitelezés, a nem teljesítő lakossági és vállalati hitelek aránya tovább nőtt.

A jegybank szerint bizonytalan, hogy a kormány honnan teremti meg a nemrég bejelentett tehercsökkentés forrásait akár a lakosságnál, akár a kisvállalkozásoknál. Simor szerint az adócsökkentés rontja a pénzügyi közvetítő rendszer potenciálját és rombolja a növekedés forrásaiba vetett bizalmat. Az MNB elnöke emlékeztetett, hogy az ország kockázati megítélése javult, ugyanakkor szerinte ennek nem az az oka, hogy Magyarország javította a pozícióit, hanem az, hogy a nemzetközi összkép is romlott.

Azonnal gyengült a forint a kamatvágás bejelentésére. Részletek>>>

A bejelentésre azonnal gyengült a forint, azonban a kicsi mozgást és az alacsony forgalmat tekintve ez messze nem tekinthető zuhanásnak, ahogy több sajtóorgánum is írta. Az eurót a döntés után is 281 forint körül jegyezték, a döntés előtti 278 forinttal szemben

 

Forrás: Dealbook Privátbankár

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG