<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Megint újabb vállalati kötvények kerülhetnek az MNB-hez az általa indított Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében. Az egyik legnagyobb hazai építőipari és ingatlanfejlesztő cégcsoport, a KÉSZ ugyanis bejelentette, hogy májusban 20 milliárd forint értékben szeretne kötvényeket kibocsátani, ennek egy részét az MNB fogja megvásárolni. Előzőleg több jelentősebb ingatlanos és építőipari cég, valamint nagy vagyonkezelő vállalat is hasonló módon jutott friss forráshoz, azok egy részét felvásárlásra és kapacitás bővítésre fordították.   

Töretlen népszerűségnek örvend az MNB Növekedési Kötvényprogramja (NKP), erre utal, hogy a most bejelentett lépéssel a KÉSZ is csatlakozik ehhez. Előzőleg az ingatlan és építőipari szektor más nagyobb vállalatai is megtették ezt. A kecskeméti székhelyű KÉSZ 20 milliárd forintos friss tőkét szeretne bevonni, a pénzt új beruházásokra és kapacitás bővítésére fordítja. A csoport erős pozíciókat épített ki az építőiparban, az ezzel összefüggő szolgáltatásokban és méretes ingatlan projektjei is vannak. 

Két éve indult az NKP, több hazai nagyvállalat is ezáltal szerzett plusz forrást (fotó: MTI)Két éve indult az NKP, több hazai nagyvállalat is ezáltal szerzett plusz forrást (fotó: MTI)

A tranzakcióhoz szükség volt a vállalat és a kibocsátandó, 10 éves futaidejű kötvények minősítésére is, ennek eredményét a napokban kapta meg a KÉSZ Csoport. Az Euler Hermes Rating GmbH (tulajdonosváltását követően Scope Hamburg GmbH) BB kategóriába sorolta a KÉSZ Holding Zrt.-t, mint vállalatot, valamint a kötvényeket is. Ezzel az építőipar legjobb vállalati minősítését mondhatja magáénak a KÉSZ Csoport. A független hitel- és kockázatminősítő pozitívumként emelte ki az erős pénzügyi hátteret, a masszív tőkestruktúrát, valamint azt, hogy stabil piaci és pénzügyi kilátásokkal rendelkezik a vállalatcsoport.

„A kötvénykibocsátásból befolyó friss tőkét a vállalat fő üzleti tevékenységhez kapcsolódó kapacitások bővítésre és a hatékonyság növelésére, az eddig is diverzifikált tevékenységi portfólió további bel- és külföldi szélesítésére, valamint modernizálására, digitalizációs és technológiai fejlesztésekre fordítja.” - mondta Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója. 

A KÉSZ Csoport 2020-as konszolidált árbevétele várhatóan meghaladja a 125 milliárd forintot, ami a világjárvány okozta válság évében is közel 30 százalékos növekedést jelent 2019 konszolidált árbevételéhez képest. 

A jegybank 2019-ben indította el az NKP-t, idén az év elején a nagy érdeklődés miatt 750 -ről 1150 milliárd forintra emelte a keretösszeget, amiből a nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó, minimum B+ minősítéssel rendelkező kötvényeket vásárol. Néhány hete a Monetáris Tanács a kötvények maximális futamidejét 20 évről 30 évre emelte, 50 milliárd forintról 70 milliárd forintra növelte a jegybank maximális kitettségét egy kibocsátó vállalattal szemben.  

Idén február végéig az NKP-ban 48 vállalat 55 kötvénysorozatának kibocsátására került sor, a vállalatok 910 milliárd forint forrás bevonását hajtották végre. A hazai nem pénzügyi vállalatok kötvénypiaca 2020 végén megközelítette az 1530 milliárd forintot, vagyis a kötvényprogram indulása előtti piaci méret három és félszeresét.

Az MNB egy tavaly decemberi elemzésében figyelemre méltónak nevezte, hogy a bevont források több mint negyede feldolgozóipari vállalatokhoz került, de jelentős volt ezek mellett az ingatlanügyletekkel és a vagyonkezelési (holding) tevékenységgel foglalkozó, valamint az építőipari vállalatok aránya is.

Mivel a kötvénykibocsátáson keresztül történő forrásbevonás mind a felhasználási cél, mind a kibocsátás paraméterei tekintetében a bankhiteleknél jóval rugalmasabb, így alkalmas olyan forrásigények kielégítésére, melyek nem feltétlenül kötődnek szorosan a vállalat főtevékenységéhez, például felvásárlások, új üzletág-fejlesztések - írták. Utóbbira jó példa, hogy több magyar ingatlanos nagyvállalat külföldi cégek megszerzésére is fordította a befolyó pénz egy részét.

Az egyik legnagyobb ilyen lépés a Cordiáé volt. A legtöbb lakást építő magyar családi vállalkozás tavaly ősszel megvette a brit Blackswan fejlesztő céget, előzőleg pedig a varsói tőzsdén jegyzett Polnord SA lengyel lakóingatlanfejlesztő vállalat közel 93 százalékát, valamint a német bérlakás- és városrehabilitációs piacon aktív Argo Poperties NV holland társaság 20 százalékát. Mindegyik tranzakcióhoz részben az NKP-ból kapott pénzt használták. A szektor másik nagy ágyúja, a WING több mint 54 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényt, ez a cég is felvásárlásokra és új projektekre költi a befolyt hatalmas összeget. 

Az ingatlanos és építőipari cégeken kívül egyes informatikai nagyvállalatok is bekapcsolódtak. Egy friss tranzakciót a NER-közeli 4iG is tartott. Összesen 15,45 milliárd forint forrást vont be, melyet az előzetes bejelentésének megfelelően a tervezett hazai és régiós akvizíciós tevékenységére kíván fordítani. A vállalat februárban teljesítette a feltételeket, a vizsgálatot végző Scope Ratings az informatikai céget BB-/stabil, a társaság adósságkitettségét pedig BB- kategóriába sorolta. 

A kötvénykibocsátás és a Növekedési Kötvényprogramban való részvétel leginkább az érett szakaszban lévő nagyvállalatok számára jelentett lehetőséget a finanszírozás diverzifikálására. A 2020 október végéig megtörtént kibocsátások során a bevont források legnagyobb hányada a 100  milliárd forintot meghaladó mérlegfőösszegű vállalatokhoz kapcsolódik, de jelentős arányt képviselnek a 30 milliárdnál kisebb mérlegfőösszegű kibocsátók is. Az azóta megtörtént tranzakciókról még nincs ilyen részletes kimutatás. 
 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 15900 15660 15900 +1,40% 0 0 3 818 821 665 Ft 2021-07-28 17:06:13
MOL 2386 2340 2386 +2,05% 0 0 695 010 244 Ft 2021-07-28 17:13:30
MTELEKOM 422 422 426 -0,94% 0 0 35 877 303 Ft 2021-07-28 17:05:05
RICHTER 7990 7955 8010 +0,31% 0 0 1 061 974 415 Ft 2021-07-28 17:06:46
OPUS 237 237 239 +0,21% 0 0 1 854 649 Ft 2021-07-28 16:57:19
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Csökkent egy inflációkövető államkötvény kamata – egy tévhit is az államnak kedvez
Eidenpenz József | 2021. július 1. 10:00
Új három éves inflációkövető PMÁP-kötvényeket árulnak mától, az előző sorozat ugyanis már túl régen volt a kínálatban, futamidejéből kevesebb, mint két év maradt hátra. Az új sorozatnak azonban egy negyed százalékponttal alacsonyabb lesz a kamatprémiuma, ami beleillik a hosszú távú kamatcsökkentési trendbe. Várhatóan így is veszik majd.
Állampapír / Kötvény Tartós lesz-e a magas infláció? Meddig emeli az alapkamatot az MNB?
Eidenpenz József | 2021. június 16. 15:06
Az USA és Magyarország inflációs adata nagyon hasonló egymáshoz, de több körülmény eltér, és a két jegybank ellentétes álláspontra jutott. A magyar kamatemelési várakozások talán már túlzóak is, ez vezethetett a forint nagy erősödéséhez nemrég. Meddig mehet a kamat? Mekkora lehet az infláció?
Állampapír / Kötvény 22 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket a KÉSZ Csoport
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 10:49
A keddi aukció túljegyzéssel zárult, az intézményi befektetők végül 2,61 százalékos éves ​átlagos hozammal vásárolták​​ meg a​​ fix ​kamatozású, 10 éves futamidejű amortizálódó kötvényeket. A 22 milliárd forintos friss tőkét Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja új beruházásokra és kapacitásbővítésére fordítja.
Állampapír / Kötvény Pluszpénzt kaphatnak, akik most vesznek állampapírt
MTI | 2021. június 13. 07:47
Június 30-ig nemcsak azért érdemes otthonról online állampapírt vásárolni, mert biztonságos, kényelmes és ingyenes, hanem azért is, mert addig tart a Kincstár nyereményjátéka.
Állampapír / Kötvény Új feltételekkel kapható a P€MÁP, reálkamat-csökkentés zajlik a lakossági állampapíroknál
Eidenpenz József | 2021. június 5. 05:50
Csökkentik a klasszikus, három év körüli futamidejű eurós magyar államkötvény, a P€MÁP kamatprémiumát hétfőtől, de azért nem biztos, hogy rossz befektetés lesz. Minden attól függ, mit csinál majd az euró a következő években, és persze attól is, mennyiért jutunk hozzá. A hosszú távú trend mindenesetre csökkenő, egyre alacsonyabb a prémium.
Állampapír / Kötvény Melyik állampapír vásárlása éri meg jobban? Lesz-e hat százalék felett a PMÁP kamata?
Eidenpenz József | 2021. április 13. 18:26
Állampapír vásárlásakor a MÁP Pluszt, az inflációkövető PMÁP-ot vagy az eurós PEMÁP-ot érdemes választani? Kemény dió, mivel az infláció alakulásában és a forintárfolyam jövőjében is sok a kérdőjel. Kiszámoltuk, hogy különböző forgatókönyvek esetén melyik papír lesz kedvezőbb. Az is lehet, hogy a kötvények kombinálása a legjobb megoldás.
Állampapír / Kötvény Díjazták a magyar szamurájkötvényt
MTI | 2021. április 10. 13:53
Újabb elismerést kapott a magyar adósságkezelés: a Capital Eye portál különdíjban részesítette a magyar állam tavalyi sikeres zöld szamuráj-kötvény kibocsátását - közölte a pénzügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Állampapír / Kötvény Csavart egyet a Növekedési Kötvényprogramon az MNB
Privátbankár.hu | 2021. március 9. 17:58
Hamarosan közvállalatok kötvényeit is elkezdik vásárolni, szigorúan a másodpiacon - a többi vállalat esetében pedig az eddigiekkel ellentétben akár egy adott kötvénysorozat 50 százalékánál nagyobb állományt is megvásárolhtnak.
Állampapír / Kötvény Államkötvény-vásárláson gondolkodsz? Holnaptól változások jönnek
Eidenpenz József | 2021. január 18. 19:05
Miután tavaly az éves átlagos infláció kissé csökkent, az állam most új ötéves inflációkövető kötvényeket hoz forgalomba, amelyeknek a kamatprémiuma ma is alacsonyabb. Így a két hatás nyomán 4,8-ról 4,55 százalékra csökken a Prémium Magyar Állampapírral elérhető kamat. A kötvények futamideje viszonylag hosszú, öt és fél év.
Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos