<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Megint újabb vállalati kötvények kerülhetnek az MNB-hez az általa indított Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében. Az egyik legnagyobb hazai építőipari és ingatlanfejlesztő cégcsoport, a KÉSZ ugyanis bejelentette, hogy májusban 20 milliárd forint értékben szeretne kötvényeket kibocsátani, ennek egy részét az MNB fogja megvásárolni. Előzőleg több jelentősebb ingatlanos és építőipari cég, valamint nagy vagyonkezelő vállalat is hasonló módon jutott friss forráshoz, azok egy részét felvásárlásra és kapacitás bővítésre fordították.   

Töretlen népszerűségnek örvend az MNB Növekedési Kötvényprogramja (NKP), erre utal, hogy a most bejelentett lépéssel a KÉSZ is csatlakozik ehhez. Előzőleg az ingatlan és építőipari szektor más nagyobb vállalatai is megtették ezt. A kecskeméti székhelyű KÉSZ 20 milliárd forintos friss tőkét szeretne bevonni, a pénzt új beruházásokra és kapacitás bővítésére fordítja. A csoport erős pozíciókat épített ki az építőiparban, az ezzel összefüggő szolgáltatásokban és méretes ingatlan projektjei is vannak. 

Két éve indult az NKP, több hazai nagyvállalat is ezáltal szerzett plusz forrást (fotó: MTI)Két éve indult az NKP, több hazai nagyvállalat is ezáltal szerzett plusz forrást (fotó: MTI)

A tranzakcióhoz szükség volt a vállalat és a kibocsátandó, 10 éves futaidejű kötvények minősítésére is, ennek eredményét a napokban kapta meg a KÉSZ Csoport. Az Euler Hermes Rating GmbH (tulajdonosváltását követően Scope Hamburg GmbH) BB kategóriába sorolta a KÉSZ Holding Zrt.-t, mint vállalatot, valamint a kötvényeket is. Ezzel az építőipar legjobb vállalati minősítését mondhatja magáénak a KÉSZ Csoport. A független hitel- és kockázatminősítő pozitívumként emelte ki az erős pénzügyi hátteret, a masszív tőkestruktúrát, valamint azt, hogy stabil piaci és pénzügyi kilátásokkal rendelkezik a vállalatcsoport.

„A kötvénykibocsátásból befolyó friss tőkét a vállalat fő üzleti tevékenységhez kapcsolódó kapacitások bővítésre és a hatékonyság növelésére, az eddig is diverzifikált tevékenységi portfólió további bel- és külföldi szélesítésére, valamint modernizálására, digitalizációs és technológiai fejlesztésekre fordítja.” - mondta Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója. 

A KÉSZ Csoport 2020-as konszolidált árbevétele várhatóan meghaladja a 125 milliárd forintot, ami a világjárvány okozta válság évében is közel 30 százalékos növekedést jelent 2019 konszolidált árbevételéhez képest. 

A jegybank 2019-ben indította el az NKP-t, idén az év elején a nagy érdeklődés miatt 750 -ről 1150 milliárd forintra emelte a keretösszeget, amiből a nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó, minimum B+ minősítéssel rendelkező kötvényeket vásárol. Néhány hete a Monetáris Tanács a kötvények maximális futamidejét 20 évről 30 évre emelte, 50 milliárd forintról 70 milliárd forintra növelte a jegybank maximális kitettségét egy kibocsátó vállalattal szemben.  

Idén február végéig az NKP-ban 48 vállalat 55 kötvénysorozatának kibocsátására került sor, a vállalatok 910 milliárd forint forrás bevonását hajtották végre. A hazai nem pénzügyi vállalatok kötvénypiaca 2020 végén megközelítette az 1530 milliárd forintot, vagyis a kötvényprogram indulása előtti piaci méret három és félszeresét.

Az MNB egy tavaly decemberi elemzésében figyelemre méltónak nevezte, hogy a bevont források több mint negyede feldolgozóipari vállalatokhoz került, de jelentős volt ezek mellett az ingatlanügyletekkel és a vagyonkezelési (holding) tevékenységgel foglalkozó, valamint az építőipari vállalatok aránya is.

Mivel a kötvénykibocsátáson keresztül történő forrásbevonás mind a felhasználási cél, mind a kibocsátás paraméterei tekintetében a bankhiteleknél jóval rugalmasabb, így alkalmas olyan forrásigények kielégítésére, melyek nem feltétlenül kötődnek szorosan a vállalat főtevékenységéhez, például felvásárlások, új üzletág-fejlesztések - írták. Utóbbira jó példa, hogy több magyar ingatlanos nagyvállalat külföldi cégek megszerzésére is fordította a befolyó pénz egy részét.

Az egyik legnagyobb ilyen lépés a Cordiáé volt. A legtöbb lakást építő magyar családi vállalkozás tavaly ősszel megvette a brit Blackswan fejlesztő céget, előzőleg pedig a varsói tőzsdén jegyzett Polnord SA lengyel lakóingatlanfejlesztő vállalat közel 93 százalékát, valamint a német bérlakás- és városrehabilitációs piacon aktív Argo Poperties NV holland társaság 20 százalékát. Mindegyik tranzakcióhoz részben az NKP-ból kapott pénzt használták. A szektor másik nagy ágyúja, a WING több mint 54 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényt, ez a cég is felvásárlásokra és új projektekre költi a befolyt hatalmas összeget. 

Az ingatlanos és építőipari cégeken kívül egyes informatikai nagyvállalatok is bekapcsolódtak. Egy friss tranzakciót a NER-közeli 4iG is tartott. Összesen 15,45 milliárd forint forrást vont be, melyet az előzetes bejelentésének megfelelően a tervezett hazai és régiós akvizíciós tevékenységére kíván fordítani. A vállalat februárban teljesítette a feltételeket, a vizsgálatot végző Scope Ratings az informatikai céget BB-/stabil, a társaság adósságkitettségét pedig BB- kategóriába sorolta. 

A kötvénykibocsátás és a Növekedési Kötvényprogramban való részvétel leginkább az érett szakaszban lévő nagyvállalatok számára jelentett lehetőséget a finanszírozás diverzifikálására. A 2020 október végéig megtörtént kibocsátások során a bevont források legnagyobb hányada a 100  milliárd forintot meghaladó mérlegfőösszegű vállalatokhoz kapcsolódik, de jelentős arányt képviselnek a 30 milliárdnál kisebb mérlegfőösszegű kibocsátók is. Az azóta megtörtént tranzakciókról még nincs ilyen részletes kimutatás. 
 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8976 8976 9300 -4,08% 0 0 4 435 166 090 Ft 2022-08-15 17:09:16
MOL 2886 2842 2938 0,00% 0 0 713 883 620 Ft 2022-08-15 17:10:12
MTELEKOM 319 318 324 -0,62% 0 0 29 119 299 Ft 2022-08-15 17:05:00
RICHTER 8060 8010 8175 -0,49% 0 0 2 032 746 385 Ft 2022-08-15 17:09:58
OPUS 153 150 153 +0,66% 0 0 14 128 099 Ft 2022-08-15 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Állampapír-kisokos – te szívesen adakozol a kormánynak, vagy inkább kapnál tőle?
Eidenpenz József | 2022. július 27. 05:46
A mai magas infláció mellett nem árt egy kis gyakorlati útmutató állampapír-vásárláshoz, milyen lehetőségek vannak, melyik papír mennyit fizet, mik az előnyei, hátrányai. Valamint megpróbáljuk felrázni azokat az olvasókat, akik óriási összegeket tartanak folyószámlán, készpénzben, és ezzel sok kárt okoznak saját maguknak.
Állampapír / Kötvény Vannak, akik már 8,6 százalékos eurókamatot kapnak magyar kötvényeikre
Eidenpenz József | 2022. július 19. 05:17
A forintzuhanás és a csúcsinfláció sokaknak okoz fejtörést, a devizában történő megtakarítás ismét vonzóvá vált. A most kapható, euróra szóló P€MÁP jelenlegi kamata szerény, de jövőre alaposan megugorhat. Ahogy a korábban kibocsátott papírok egy részénél már most is nyolc százalék felett van a kamat.
Állampapír / Kötvény Visszaváltsam a MÁP Pluszomat? De mit vegyek helyette?
Eidenpenz József | 2022. július 6. 05:42
Az állampapírok piaca teljesen átalakult, az egykor ünnepelt szuperkötvény mára a legrosszabb választássá vált. Vissza is váltottak belőle közel 1000 milliárdnyit, aminek a nagy részét azonban inflációkövető papírokra költötték. Ez jó választásnak látszik, bár a mélyrepülésben levő forint miatt az eurós sorozat is megfontolandó.
Állampapír / Kötvény Már csak ez hiányzott – tíz éves csúcson áll a magyar tíz éves hozam is
Eidenpenz József | 2022. június 15. 18:40
Miközben a lakosság állampapír-vásárlási kedve nagyon csekély, tíz éves csúcsra emelkedett a forintos államkötvények hozama, 8,6 százalékra. Egy év múlva már 428 forintra várja a piac az eurót. Így logikus módon most, amikor padlón a forint, devizában adósodunk el, ami jól jöhet, ha visszaerősödik a devizánk. Ha erősödik.
Állampapír / Kötvény Tíz év után újra visszatérhet a kötvényalapok aranykora
Eidenpenz József | 2022. május 26. 05:31
Az elmúlt egy évben nagy változások történtek a kötvénypiacokon, ami a befektetési szokásokat alaposan átalakíthatja. A kötvényhozamok nőttek, így újra vonzó befektetésekké váltak. Egy lakás bérbeadása már nem biztos, hogy versenyképes a tíz éves fix állampapír 7,5 százalékos forinthozamával, ráadásul a kötvényhozamok, jelzáloghitel-kamatok növekedésével az ingatlanok ára is csökkenhet. A kötvények jó befektetések lehetnek, a forint erősödhet középtávon. A részvények, ingatlanok vonzereje csökkenhet, és nagyobb szerep juthat a kötvényeknek. Interjú Kovács Szilárddal, az Erste Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Állampapír / Kötvény Haldoklik a MÁP Plusz, egekben a többi állampapír hozama
Eidenpenz József | 2022. április 22. 05:31
Állampapír vagy valami más? Fix vagy változó? Deviza vagy forint? Mibe fektessek? Az emberek tömegesen váltják vissza a MÁP Pluszt. Áttekintjük a lehetőségeket. A nagy állampapírtrió négytagú lett, miután olyan papírokat is érdemes venni, amelyeket korábban nem.
Állampapír / Kötvény Drasztikusan emelik egyes lakossági állampapírok kamatát
Eidenpenz József | 2022. március 17. 18:33
A kamatemelési hullám az egy éves lakossági állampapírokat is elérte, nagy mértékben, háromról négy százalék fölé nő a kamatuk. De ennél magasabb, hat százalék körüli megtérülést is el lehet érni valamivel, ha valaki meg tudja tartani lejáratig az értékpapírt.
Állampapír / Kötvény A Magyar Állampapír Plusz már halott?
Eidenpenz József | 2022. március 13. 06:04
A MÁP Plusz ma biztosan nem a legjobb. Felbolydult az állampapírpiac is a háború miatt, az elmúlt években megszokottól eltérően most az intézményi kötvények többet fizetnek, mint a lakosságiak. A magasabb hozam azonban nem minden esetben jó az ügyfélnek. Elmagyarázzuk, kinek érdemes ezeket vásárolnia.
Állampapír / Kötvény Kitömjük az államot: áttörte a lélektani határt a magyar lakosság állampapír-állománya
Gáspár András | 2022. február 8. 16:12
Elérte a 10 ezer milliárd forintot a lakossági állampapírok állománya - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.  A friss adatokból jól látszik, hogyan lett 12 év alatt az állam egyik legnagyobb hitelezője a magyar lakosság.
Állampapír / Kötvény Megint BBB-t kapott Magyarország
Privátbankár.hu | 2022. január 29. 08:11
A Fitch Ratings tartós magyar gazdasági növekedést vár, de a kockázatként az unortodox intézkedéseket és a magas államadósságot is megnevezte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG