TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A napokban mind az Erste, mind az OTP közkedvelt, relatív magas hozamot kínáló kötvényei árfolyamesést szenvedtek el. A helyzet az Ersténél keményebb: ott kamatmegtagadás is történt.

Az Erste 5,25, valamint az OTP Opus és Perpetual kötvények a korábbi évek vesszőfutása után az utóbbi idők köténypiaci slágertermékei lettek. Nem véletlenül: euróban 8-9, esetenként tíz százalék fölötti hozamot kínáltak, és teljesen biztonságosnak tűntek. Ezek után az Ersténél derült égből a villámcsapásként érkezett a közlemény, hogy megtagadja a kamatfizetést az idei év után.

Visszahívják, vagy nem hívják vissza?

Az Erste 5,25 százalékos kuponú kötvénye már évek óta visszahívható, de a bank ezt eddig nem tette meg. A valószínű magyarázat szerint azért, mert rengeteget vásárolt belőle a piacon a névérték alatt, és így olcsóbb számára a művelet. Csakhogy nem túl elegáns dolog a visszahívható kötvényt a piacon hagyni, hacsak a banknak nincs erre komoly oka.

Mindazonáltal a befektetők nem nyugtalankodtak, gondolták, hogy a visszahívási várakozások úgyis minden évben a névértékre hajtják az árfolyamot. Ha pedig mégsem hívják vissza, 5,25 százalékos örökjáradéknak tekintve akkor is jó befektetés akár névértéken is. A cég nyári profit-figyelmeztetése aztán kissé lejjebb, a névérték 96 százalékára lökte az árfolyamot, ahol még vonzóbbnak tűnt, főleg jövő nyári visszahívásra spekulálva.

Nem jó most osztrák banknak lenni

Ekkor jött a hideg zuhany: a kamatmegtagadás. Első hallásra érthetetlennek tűnt, hogy miért teszi ezt az Erste, hisz annyira nem rossz a helyzete. Úgy tűnik, meglett a magyarázat: az osztrák bankfelügyelet ítélhette a bankok tőkeellátottságát nem megfelelőnek. Ezért meghatározott bizonyos összeget, amit a bankoknak elő kell teremteniük ahhoz, hogy stabilitás alakuljon ki.

Vélhetően ezt inkább a Raiffeisen helyzete indokolja, elsősorban oroszországi kockázatai révén. A felügyelet ennek ellenére nem differenciált, hanem a bankrendszer összességét kötelezte bizonyos kifizetések megtagadására.

Lehet, hogy itt a vásárlás ideje

A kötvény árfolyama így 96-97-ről 82-re esett, majd egyelőre 85-ön stabilizálódott. Az esés mértéke nagyobb, mint az elmaradó kupon mértéke, tehát ha abból indulunk ki, hogy 2016-tól már fizeti a bank a kamatot (netán még vissza is hívja a papírt), akkor érdemesnek tűnik vásárolni belőle.

Ráadásul hasonló esetben volt már rá példa, hogy a kamatot mégis kifizették, a felügyelet döntésének módosítása miatt. Persze a probléma a bizalom elvesztése: egy ilyen esemény után óhatatlanul felmerül a befektetőkben, hogy máskor is adódhat az adott papírral ilyen váratlan kellemetlenség.

Fenyegető árnyak Oroszország felől

Az OTP kötvényeinél ilyesmi nem fenyeget, de a befektetők megriadtak, hogy az esetleges orosz hatások hasonlót válthatnak ki. Nos, az OTP-nek valóban akadhat gondja az orosz leánnyal, sőt valószínű, hogy az feltőkésítésre is szorul. Mindazonáltal az OTP pénzügyi helyzete olyan stabil, hogy egy ilyen esemény nem viselné meg különösebben, a kamatfizetés megtagadása fel sem merülne. A bankrendszer egészében sincs semmi olyan gond, ami az MNB, mint felügyelet részéről hasonló lépést indokolna, ráadásul ilyenre nálunk nem is volt példa.

A két papír árfolyamesése még nem is igazán számszerűsíthető, mert az utolsó két napban nem nagyon volt rájuk kötés. Előtte az Opus 93, a Perpetual 95 százalék környékén forgott, most csak az ajánlatok alapján lehet árat becsülni: 88-90 körül vannak. Ezek nem rossz árak, 2016 őszi visszahívást feltételezve tíz százalék fölötti hozam adódik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Friss
hírlevél