TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
91 milliárd forinttal növekedett júliusban a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya. A Kamatozó Kincstárjegyből közel 79 milliárdnyit adtak el - mindkét összeg rekord, a kamatokra kivetett újabb sarc megmozgatta a magyarok pénzét.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. adatai szerint júliusban 91 milliárd forinttal növekedett a lakossági állomány. Ebből az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 4,4 az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények állománya 6,8 a Kamatozó Kincstárjegyeké 78,9, míg a Féléves Kincstárjegy állománya 0,8 milliárd forinttal növekedett.

A Kamatozó Kincstárjegy kiemelkedő teljesítményének hátterében többek között valószínűleg az újonnan bevezetett adóintézkedés is jelentős szerepet játszott.

Az új sarc elől hozták a pénztAugusztustól a kamatjövedelmeket 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli. Ehót azokra a befektetésekre kell megfizetni, amelyeket a 16 százalékos kamatadó is sújtott eddig. A jogszabályok hagytak kivételt: eho-mentes megtakarítás marad a forintban denomimált állampapír, illetve élvezik a kedvezményt a befektetési alapok is, ha kezelési szabályzatuk szerint vagyonuk legalább 80 százalékát ilyen értékpapírokban tartják.

Ehót kell fizetni azonban az euróban kibocsátott Prémium Euró Magyar Államkötvény (P€MÁK) euróban megszerzett kamatjövedelme után. További részletek >>

1400 milliárd fölött a lakossági állampapír-állomány

Az év első hét hónapjában megvalósult 426,6 milliárd forintnyi lakossági állampapír-állomány növekményből a Kamatozó Kincstárjegyekre 331,9 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 5 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvényre 67,8 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyekre együttesen 21,8 milliárd forint jut.

2013. július végére a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 1412,0 milliárd forintra emelkedett. A teljes állományból a Kamatozó Kincstárjegyek 766,4 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 306,1 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvény 324,2 milliárd, a Féléves Kincstárjegy állománya 15,3 milliárd forintra növekedett.

Az eurókötvényre is újra rákaptunk

Az előző havi lassuló értékesítést követően júliusban jelentősen javult a Prémium Euro Magyar Államkötvény (PEMÁK) eladása. Ebben a hónapban 44 millió euró értékben vásároltak a befektetők. A teljes állomány 1,7 milliárd euróra emelkedett a hónap végére.

Az idei hét hónap állomány-növekménye 1400 millió euró. Ebből a mennyiségből a július havi növekedés 44 millió eurót tett ki. A befektetők ebben a hónapban csupán 38 ezer euró értékben váltottak vissza a kötvényből.

PEMÁK tbsz-re - most akkor kell ehózni vagy nem?Míg a PEMÁK kamatjövedelme után kell ehót fizetni, az új teher nem terjed ki a tartós befektetési számlára. Felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha a PEMÁK-ot tbsz-re vásároljuk? A szabályokból logikusan az következik, hogy eho-mentes az a hozam, ami vagy forintos állampapírokból származik, vagy (legalább három évig tartott, vagy augusztus egy előtt nyitott) tbsz-számlán keletkezett. Vagy-vagy, a megfelelő tbsz-re vásárolt, kellő ideig tartott PEMÁK-ok tehát a jelek szerint valóban adómentesek.

Ki veszi az eurókötvényt?

A teljes állományt tekintve a háztartások részaránya 14,2%, a belföldi intézményi befektetőké 82,2%, a külföldieké pedig 3,6%. Az e havi növekményt vizsgálva a háztartások 43,8 %, a belföldi intézményi befektetők 55,0%, a külföldiek pedig 1,2 % mértékben vásároltak a PEMÁK-ból.


Az első két sorozatból több lépésben összesen közel két milliárd euró került értékesítésre. A harmadik, jelenleg megvásárolható 2016/Y megnevezésű, 3,95% induló kamatozású, 500 millió euró mennyiségben kibocsátott államkötvényből július végéig 81 millió euró összegben kelt el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
hírlevél