TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A lakossági állampapíroknak jövőre is nagy szerepet szánnak az államadósság finanszírozásában, ha 2016-ban is ilyen szépen alakul az értékesítés, mint az időn, több milliárd eurónyi devizakötvényt is kiválthatnak vele.
MTI Fotó: Marjai János

Idén magas volt a kereslet az államkötvények és a lakossági állampapírok piacán, ezért ezen két állampapír-fajta kibocsátását növeltük. A tavaly év végi 38-ról idén jelentősen, 32 százalékra csökken a devizaadósság aránya – mondta el Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, aki reméli, hogy nemsokára alá tudnak majd menni a korábbi, 2003-as, 24 százalékos rekordszintnek is.

A lakossági állampapírok állományában 900 milliárd forintos, több mint 30 százalékos volt a nettó növekedés, ami minden előzetes várakozást felülmúlt. Ez részben a kedvező termékeknek, részben a többi befektetés alacsony kamatának köszönhető.

Elég lesz egymilliárd euró

Az aukciókon közel háromszoros volt a lefedettség. A külföldi befektetők forint állampapír-állománya csökkent az év során, ez azonban más feltörekvő országokkal szemben kevésbé érintett bennünket. Az államadósság egészének finanszírozási kockázata csökkent, így válik lehetőség az olcsóbb finanszírozás – mondta el Barcza.

Az adósságkezelés három célja jövőre a csökkenő államadósság, a növekvő belső, főleg lakossági finanszírozás, és a devizaadósság csökkenő aránya. Ha minden jól megy, és jövőre is jó év lesz a lakossági állampapírok értékesítésében, akkor csak kisebb devizakötvény-kibocsátást fognak jövőre rendezni, várhatóan egymilliárd euró körüli összegben.

27 százalék lehet az arány jövőre

Egyébként 4,8 milliárd eurónyi devizaadósság jár le, ebből 1,5 milliárd az Európai Bizottságtól felvett hitel. Ismét szóba került a kínai jüanban történő kibocsátás is. (Ezt azonban szintén fedeznék euróra, mint a korábbi dollárkötvényeket, így ez valójában "szintetikus eurókibocsátás" lenne.)

A lejáró devizaadósság nagy részét így forintban újítanák meg. Már idén is a befolyó többlet forintösszegek egy részét a devizaadósságok csökkenésére fordították. Jövő év végére így 27 százalékra is csökkenhet a devizaarány.

Csökken a nettó finanszírozási igény

Az úgynevezett nettó finanszírozási igény, az a friss összeg, amit be kell vonni jövőre, csökken, 762 milliárd forint lesz. Ez különböző módosító tételek miatt összesen 1008 milliárd forintnyi nettó állampapír-kibocsátást jelent. (A bruttó jóval magasabb, hiszen az év közben lejáró értékpapírokat is meg kell újítani.)

A korábbi kötvény-visszavásárlások, csereaukciók miatt egyébként jövőre viszonylag kevés forintkötvény jár le, amelyet meg kéne újítani, ez is segíti a deviza kiváltását.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Friss
hírlevél