TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Továbbra sincs jele annak, hogy megfordulna, vagy legalább megállna a kamatcsökkenés, az állampapír-hozamok is egyre újabb és újabb rekord alacsony szintre érnek. Mibe érdemes ilyenkor fektetni, és miért?

Továbbra is nagyon alacsony kamatokkal kell szembesülnie a megtakarítóknak a bankokban, az MNB egyre csak csökkenti a kamatot, amit a legtöbb fix hozamú befektetés is követ. Mi lehet ennek a szituációnak a vége, és hogyan érdemes rá felkészülni, azaz mibe érdemes most fektetni?

Mennyivel jobb, ha hosszú?

Az egyik lehetséges megoldás lenne a futamidő hosszabbítása. Bár korábban sok éven keresztül volt példa az ellenkezőjére is, mostanában a több éves fix kamatozású államkötvények hozama lényegesen magasabb, mint a rövidebbeké. (Grafikonunkon a piros vonal magasan a kék felett húzódik.) Konkrétan, amíg az egy éves állampapír-piaci referenciahozam július 14-én 2,09 százalék volt, a tíz éves már 4,35 százalékra rúgott.

 

 

Csakhogy ezek az intézményi befektetőkre vonatkozó számok. A lakosságnak ugyanazt a tíz éves kötvényt (2025/B) már csak 3,94 százalékos hozammal kínálták a Magyar Államkincstárnál, miközben az egy éves, elsősorban a lakosságnak szánt Kamatozó Kincstárjegy 2,80 százalékos kamatot fizetett. A különbség itt már csak alig több, mint egy százalékpont, kérdés, érdemes-e ezért vállalni a kockázatot. A kockázat jelen esetben abban áll, hogy hosszú futamidejű papírt veszünk, és a kamatok emelkednek a futamidő alatt. Így kiderülhet, hogy a tíz év átlagában magasabb hozamot is elérhetnénk az említett 3,94 százaléknál.

Gyakran volt eddig válság

A dilemma tehát abban áll, hogy nem tudjuk, meddig maradnak alacsonyak a kamatok. Vannak komoly érvek amellett, hogy sokáig, mert a magasabb kamatszint nagyon nagy terhet jelentene az államháztartásnak és más piaci szereplőknek is. Mások viszont attól tartanak, hogy a néhány évente gyakran bekövetkező kisebb-nagyobb nemzetközi válságok, piaci pánikok, tehát valamilyen külső sokkhatás következtében kénytelenek lehetünk hirtelen kamatot emelni.

Ahogy egyébként ez előfordult már sokszor itthon is, más országokban is, ez is leolvasható a grafikonról. A 2008-2009-es válság során, majd 2011 végén-2012 elején megugrottak a kamatok és hozamok Magyarországon, sőt 2003 végén-2004 elején is. Mindegyik ilyen esetben elérték az állampapír-piaci referenciahozamok az évi tíz százalékot is. Lehet ugyan, hogy a következő tíz évben nem fog ilyesmi történni, de korántsem biztos.

Csökkenhet is, nem csak nőhet

Egy esetleges kamatemelkedésre úgy lehet felkészülni, hogy vagy csak rövid, maximum egy éves, de inkább még rövidebb lekötéseket vállalunk, vagy pedig változó kamatozású eszközöket vásárolunk. Az első esetben az az előny, hogy a lekötés vagy az értékpapír futamidejének végén kamatemelkedés esetén magasabb hozammal tudjuk újra befektetni a pénzünket. Nem ketyeg tovább a régi kamattal a pénzünk, amikor újabbat is kaphatnánk rá. De ez persze hátránnyá válik, ha emelkedés helyett tovább esik a kamat.

A másik megoldás, amely jelenleg az alacsony kamatok és a kamatemelkedés ellen egyaránt egyfajta védelmet nyújt, a változó kamatozású kötvény. Ennek kamata időről időre alkalmazkodik a piaci folyamatokhoz, így egy megnövekedett kamatszinthez, vagy inflációhoz. Ez is úgy működik azokban, hogy az alkalmazkodás kétirányú, tehát a kamat csökkenhet is, nemcsak nőhet.

Négyessel is kezdődik még kamat

A hazai kisbefektetőket azonban ezért most alaposan kompenzálják, magas kamatprémiummal. Ennek következtében jelen pillanatban is 4,7-4,9 százalékos az éves kamatozásuk, ami legközelebb ugyan csökkenhet, de a kamatszint vagy az infláció változása esetén emelkedhet is. (Ezen kötvények működéséről részletesen itt írtunk.)

Nemcsak a kötvények mostani kamata vonzó, de van egyfajta biztosíték is a rendszerben: ha negatív lenne az infláció, az inflációkövető sorozatok (Prémium) akkor is kifizetnek legalább évi három százalékot. A kincstárjegyhozamokhoz kötött Bónusz kötvények kamatprémiuma pedig 1,75 vagy 2,5 százalék.

Spóroljunk adót

Emellett valószínűtlennek látszik, hogy a kincstárjegyhozamok nullára, vagy akár csak egy százalék alá csökkenjenek, így a Bónuszoktól is nagy valószínűséggel várhatunk legalább évi három százalékot a jövőben, még további kamatesésnél is. Sok bankban ma már az évi két százalékot sem érik el a legjobb betéti kamatok.

Ezek a változó kamatozású papírok azonban 3, 4, 5 vagy 6 éves futamidejűek, tehát csak azoknak ajánlhatók, akik ilyen időtávra tudják nélkülözni a pénzüket. Ekkor viszont, már három évre is, érdemes tartós befektetési számlát (tbsz) nyitni, amivel az adót vagy annak egy részét meg lehet spórolni.

Legyen nekünk is csomagunk

Összefoglalva, jelenleg a legjobb választásnak hosszabb távra egy tbsz-számlára helyezett, változó kamatozású lakossági államkötvény-csomag tűnik, lehetőleg többféle papírból összeválogatva. Aki pedig nem tud évekre takarékoskodni, valószínűleg a 2,8 százalékos Kamatozó Kincstárjeggyel is jobban jár, mint bankbetéttel. Rugalmassága, a fix futamidő hiánya miatt alternatíva lehet még az állampapíralap – például rövid kötvényalap – is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
hírlevél