<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kockázatmentes befektetések között a magyar inflációkövető kötvények eddig is kiemelkedőnek számítottak. Ha még az adójukat is eltörlik, mi ösztönözheti a befektetőket arra, hogy hosszú távú lekötést vállaljanak? Csakis a még magasabb kamat.

Hozam, kockázat, likviditás. Általában ezt a három dolgot érdemes mérlegelni egy komolyabb összeg befektetésénél. “A nyugdíjkötvény kamata infláció plusz 1,7-3 százalék közötti lesz, nyugdíjba vonuláskor lehet majd hozzáférni és még idén elindítanák” – hintette el a Portfolio.hu Barcza Györgyre, az ÁKK vezérigazgatójára hivatkozva.

Mit jelent ez? A kockázatot az állampapírok esetében nullának szokás tekinteni. A likviditás pedig (a lehetőség  az értékpapírból való kiszállásra) ezek szerint korlátozott lesz. Hogy pontosan mennyire és hogyan, azt majd a konkrét kondíciók fényében lehet megítélni. Ami tény, hogy a hasonló célú NYESZ (nyugdíj-előtakarékossági) számlák és az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében is van kiskapu, nyugdíjkorhatár előtti kilépési lehetőség. (A NYESZ-t TBSZ-re, azaz tartós befektetési számlára lehet váltani, ami plusz öt naptári év, a nyugdíjpénztárakból pedig tíz év után lehet kilépni. Legalábbis adózási retorziók nélkül.)

Ami a hozamot illeti, az éves átlagos infláció tavaly 2,8 százalék volt, ehhez 1,7-3,0 százalékot hozzáadva 4,5-5,8 százalékot kapunk. De mindkét értékre van példa a mai magyar gyakorlatban.

Eddig is jó volt

A jelenleg kapható öt éves infláció-követő lakossági kötvények kamatprémiuma ugyanis szintén 1,7 százalék. (PMÁP, azaz Prémium Magyar Állampapír, 2024/I jelzéssel.) Ekkora kamatprémiumért tehát nem lenne érdemes vállalni, hogy a pénzünk hosszú távon le legyen kötve, mert ez már ma is elérhető, kevesebb kötöttséggel. A jelenlegi kötvényeket is lehet tbsz-re (tartós befektetési számlára) helyezni, ami eddig is adómentességet élvezett, de nemrég azt is bejelentették, hogy az összes állampapír kamata mentesül majd a kamatadó alól. Kérdés, az új nyugdíjkötvényekre kitalálnak-e bármiféle további kedvezményt.

Ha az 1,7 százalék kevés, sok-e a három, a megnevezett sáv felső széle? Attól függ. Ennyit jelenleg csak a babakötvények fizetnek az infláció felett, amelyek hozzáférése szintén erősen korlátozott.

Mit tanít a múlt?

Korábban az inflációkövető PMÁP-okat is hasonló vagy még magasabb kamatprémiummal értékesítették. (Bizonyára kevesen emlékeznek rá, de az első infláció-követő kötvények kamatfelára annak idején még hat százalékpont volt az infláció felett. Majd ahogy a lakosság megismerte, megkedvelte ezt a befektetési formát, lassan egyre csökkent – archív cikkünk erről itt olvasható.)

A kérdés, hogy alakul majd a jövőben a reálkamat, azaz az infláció feletti kamat. Ha a múltat nézzük, itt is jelentős különbségek vannak – voltak olyan évek, amikor a reálkamat az 5-7 százalékot is elérte (lásd az MNB ábráját). Ez azután lassan csökkent, jelenleg – ha az inflációkövető kötvényektől eltekintünk – súlyosan negatív, mínusz két százalék körüli. (A bankbetétek ugyanis jó, ha egy százalékot hoznak éves szinten.) Európa-szerte talán semmilyen más kockázatmentes befektetés nem hoz infláció felett – csak a magyar PMÁP (Prémium Magyar Állampapír).

Nincs más

Ilyen szempontból magyar a hazai lakosság kényszerpályán van – ha pénze értékét meg akarja őrizni, és nem akar kockázatokat vállalni, csak az inflációkövető állampapírok maradnak. A régen sokak által követett megoldás – német márkát, eurót, dollárt tartani – szintén nem kecsegtet túl sok sikerrel. (Külföldön sem találni kockázatmentes reálkamatot. Bár ki tudja, több éves stagnálás után beindulhat a forint gyengülése is.)

A magyar lakosság köztudottan igen kockázatkerülő, és nem szereti hosszú távon lekötelezni magát. Nem is olyan régen főleg a három hónapos bankbetét volt a kedvenc befektetési forma. Már a három és öt éves inflációkövető kötvények elfogadtatása is sok éves kemény munkájába került az Államadósság-kezelő Központnak. (Valamint más hosszú távú befektetések elfogadtatása a befektetésialap-kezelőknek, pénztáraknak.)

Egy kicsi türelem

Ahhoz, hogy a nyugdíjkötvényeket is vegyék, jó feltételek kellenek. A három feltétel közül a kockázatot kiiktathatjuk. Ha a likviditás korlátozott lesz, akkor cserébe magas hozamot kell ígérni. Miután kormánykörökből az idén elhangzott, hogy a lakossági állampapírok mennyiségét néhány éven belül duplájára kell növelni, ez alighanem a kamatprémiumok további emelkedését vetíti előre.

Az eddigi infláció-követő kötvények is jól fizetnek – de lehet, hogy fél év-egy év múlva még jobban fognak.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17850 17235 17990 +2,26% 0 0 9 663 681 390 Ft 2022-01-27 17:11:07
MOL 2750 2650 2750 +3,00% 0 0 3 961 094 692 Ft 2022-01-27 17:08:02
MTELEKOM 418 417 422 -0,59% 0 0 144 502 830 Ft 2022-01-27 17:06:34
RICHTER 8305 8140 8450 +0,36% 0 0 1 964 655 535 Ft 2022-01-27 17:09:17
OPUS 210 208 213 -0,47% 0 0 16 823 173 Ft 2022-01-27 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Varga Mihály jó hírt közölt az állampapírokról
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 13:15
Már lehet jegyezni az újabb ötéves Prémium Magyar Állampapírt, a PMÁP-ot, amelynek kamatprémiuma 1,25 százalékról 1,5 százalékra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Négy ok, amiért hamarosan eljöhet a MÁP Plusz alkonya
Eidenpenz József | 2022. január 19. 06:04
Nem jó érzés 7,4 százalékos infláció mellett öt százalék körüli kamatú papírban ücsörögni, még akkor sem, ha sokan valószínűsítik, hogy a pénzromlás csak átmenetileg marad ilyen magas. De ez csak az egyik ok, amiért a MÁP Plusz iránti érdeklődés csökkenhet a közeljövőben.
Állampapír / Kötvény Máris itt a válasz a magas inflációra! 6,6 százalék lesz a csúcskamat jövő csütörtöktől
Eidenpenz József | 2022. január 14. 16:13
Évi 6,6 százalékra nő az itthoni kockázatmentes csúcskamat, miután új inflációkövető forintkötvények kaphatók a jövő hét végétől. Ráadásul kevesebb késéssel követik az inflációt, mint a korábbi sorozatok. A ma közzétett magas inflációs adatot ugyan nem éri el a kamat, de pár hónap múlva ez is változhat.
Állampapír / Kötvény Meglepően magas kamatot találtunk – mégsem a magyar infláció-követő kötvény a legjobb?
Eidenpenz József | 2021. december 20. 05:17
A magyar infláció-követő kötvények nagyon kedvezőek, de nem páratlanok a világban. Az USA-ban például a jelenleg kapható hasonló termék évi hét százalékos kamatot fizet, de hátránya, hogy ez csak az inflációt fedezi, nincs afeletti kamatprémiuma. Viszont vannak nagy előnyei is, mint a folyamatos tőkésítés és a hosszú futamidő.
Állampapír / Kötvény A MÁP Plusz helyett az inflációkövető kötvény lehet a befutó?
Privátbankár.hu | 2021. december 15. 17:32
Az egyre magasabb infláció fejtörést okoz a kisbefektetőknek: az eddig biztos befutó, fix hozamot kínáló Magyar Állampapír Plusz egyre alacsonyabb reálhozamot kínál, az inflációkövető kötvények viszont vonzóbbá válhatnak. A Bank360.hu elemzői összefoglalták, mit érdemes tudni az állami befektetési formákról, és a jelenlegi gazdasági helyzetben az inflációs prognózisokra is tekintettel melyiket érdemes választani.
Állampapír / Kötvény Újra előjött a nagy dilemma: euróban, vagy forintban takarítsunk meg?
Eidenpenz József | 2021. december 13. 18:38
Új eurós lakossági inflációkövető papírokat bocsát ki az állam, az eddigieknél hosszabb futamidővel, de alacsonyabb kamatprémiummal. Az időzítés jó, mert egy darabig biztosan vonzó lesz az induló kamat, átmenetileg még a forintkötvényekét is meghaladhatja. Hosszabb távon azonban mégis lehet, hogy a forint lesz a nyerő.
Állampapír / Kötvény Eláruljuk,  miért lehet rossz neked a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvény
Eidenpenz József | 2021. november 24. 15:21
Bemutatjuk a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvényt, amely magyar infláció-követő kötvény, csak borzasztó lassú, nagy késéssel követi vagy egyes esetekben nem is éri utol az inflációt. A gond akkor kezdődik, ha még nagyobb sebességre kapcsol a pénzromlás, míg akkor jár jól a befektető, ha visszaesik. Kiszámoltuk, hol jön el a pont, amikor a reálhozam elenyészik.
Állampapír / Kötvény Még csúnyább bukást okoz a reálkamat, és igen, te fogod ezt megfizetni
Eidenpenz József | 2021. november 19. 05:27
A magas infláció, ha nem követik a lakossági megtakarítások kamatai, súlyos veszteséget okoz majd a takarékoskodóknak – ahogy már most is. Bár korábban a negatív reálkamat csak átmeneti időszakokban volt jellemző, most már több éve, és évente sok százmilliárd forinttal csökken az emberek pénzének vásárlóereje. Mit lehet itt tenni?
Állampapír / Kötvény Kevesebb állampapírt vásárolt a lakosság, de hogy alakult a hiány?
Privátbankár.hu | 2021. november 17. 12:47
Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a harmadik negyedévben 572 milliárd forintot, a negyedéves GDP 4,2 százalékát tette ki.
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a hét százalék feletti magyar lakossági állampapír-kamat is!
Eidenpenz József | 2021. november 3. 05:13
Az infláció nő, tehát akkor most érdemes igazán infláció-követő Babakötvénybe tenni a pénzt az ifjúság számára? Cikkünkből kiderül, mennyi lehet a következő, februári kamatforduló után a papírok kamata és mennyi az után. Meg az is, hogy a magas inflációnak akkor sem érdemes örülni, ha magasabb kamatot kapunk a kötvényünkre, de attól még ez a legjobb kockázatmentes befektetés.
hírlevél
Ingatlantájoló