<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Igen, az oltások nagyon nagy százalékban megvédenek a koronavírus okozta súlyos tünetektől és a halálos szövődményektől. De mostanra az is kiderült, hogy hosszú távon, illetve a Delta-variánssal szemben ez a védelem csökken, márpedig vakcinánként eltérő mértékben. A kutatási adatok alapján kimondható, hogy hosszabb távon a Moderna oltása biztosítja a legnagyobb védelmet, még a korábban nagyjából ugyanolyannak gondolt Pfizert is egyértelműen maga mögé utasítva.

A tömeges oltások megkezdése óta már sok hónap eltelt, és közben a világban mindenhol megjelent, majd egyeduralkodóvá vált a koronavírus Delta néven ismert, fertőzőképesebb mutációja. Azt pontosan még a tudósok sem tudják, hogy e két tényező közül melyik milyen arányban okozza a vakcinák hatásosságának csökkenését, de ami tény, az oltások nyújtotta védelem bizony jelentősen gyengül nagyjából fél év elteltével, ha a Delta ellenében vizsgáljuk. A két legjobbnak mért vakcina, a Pfizer és a Moderna oltása két hónap után 95, illetve 94,5 százalékos védelmet nyújtott a megfertőződés ellen, ám az újabb hónapok elteltével ezek a számok csökkenni kezdtek. De ahogy laptársunk, az mfor.hu cikke felhívja rá a figyelmet, nem egyenlően.

Koronavírus elleni oltásra várakozók a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórháznál 2021. november 22-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)Koronavírus elleni oltásra várakozók a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórháznál 2021. november 22-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

Egy augusztusi adatokat elemző kutatás szerint a Pfizer már csak 76 százalékban, a Moderna pedig 86 százalékban akadályozta meg a fertőzés elkapását. És a tendencia folytatódott: egy az adatokat szeptember végéig követő elemzés szerint a Pfizer hatékonysága 45, a Modernáé pedig 58 százalékra esett vissza – veszi sorra a különböző, ám egy irányba mutató adatokat a cikk.

Mi több, a különbség nemcsak a fertőzés elkapása elleni védelemben jelenik meg, hanem a tüneteket mutató, a kórházi kezelésre szoruló betegek, illetve a halottak számában is. Az amerikai járványügyi hatóság, a CDC június és augusztus között több mint 32 ezer kórházi eset megvizsgálása után arra jutott, hogy míg a Moderna 95 százalékban akadályozza meg, hogy valaki kórházi kezelésre szoruljon, addig a Pfizer esetében már csak 80 százalékos ez az arány. Egy másik hasonló kutatás pedig 93-88 arányban hozta ki győztesnek a Modernát - fűzte hozzá a lap.

hirdetés

A portál megjegyzi: bár a képet árnyalja a Moderna esetében fiatal férfiak körében valamivel nagyobb eséllyel fellépő szívizomgyulladás lehetősége, azért két dolog kimondható: a legjobb hosszú távú védelmet jelen tudásunk szerint a Moderna nyújtja, és – ami ennél fontosabb – a korábban leghatásosabbnak bizonyult vakcinák nyújtotta védelem is jelentősen gyengült az elmúlt hónapokban, tehát a harmadik (esetleg második), megerősítő oltásra mindenkinek szüksége van.

Igaz ez a Magyarországon bevetett többi vakcinára is, bár a keleti oltásokról ilyen szempontból kevés adat áll rendelkezésünkre. A legsokkolóbb adat szerint a Janssen egydózisú vakcina a kezdeti 87 százalékhoz képest már csupán 13 százalékban véd a fertőzés ellen. Az AstraZeneca a kutatások szerint nemcsak ehhez, de az mRNS-oltásokhoz képest is lassabban veszít hatékonyságából, ám eleve alacsonyabb értékekről indult - hívja fel a figyelmet az mfor.hu cikke.

Utóbbi hatványozottan igaz a Sinopharm oltására, különösen az idős emberek körében. Őket mostanra gyakorlatilag védtelennek kell tekinteni a vírussal szemben, de ahogy a cikk kiemeli, a harmadik oltások az ő esetükben is nagyon hatásosnak látszanak. Úgy tűnik, a ma indult oltási akcióhéten sokan döntöttek első, második vagy harmadik oltásuk beadatása mellett. Akinek még bármelyik hátra van, most már azt is láthatja, mit érdemes választania, ha a legjobb védelmet szeretné.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű 6390 az új fertőzött, elhunyt 195 beteg
Hollós János | 2021. november 30. 09:36
Új adatszolgáltatást írt elő az Országos Kórházi Főigazgatóság a kórházaknak, és ez okozta, hogy a hétvégén csaknem húsz százalékkal kevesebb lett a lélegeztetőgépen kezelt betegek száma.
Közérdekű Biztossá vált, mikortól oltják az 5-12 éveseket
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 17:27
Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter Facebook-oldalán megerősítette, hogy december 20-ától kezdődik e korcsoport oltása.
Közérdekű Rusvai Miklós: csak tavasszal üthet be az új szupermutáns
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 10:19
A virológus változatlanul úgy véli, a mostani magyarországi járványhullám december elején tetőzik, azaz még karácsony előtt veszít a lendületéből. 
Közérdekű Az új szupermutáns miatt megint nehezebb lesz bejutni Angliába
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:17
Ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.
Közérdekű Izraelbe már tilos a beutazás a szupermutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 08:13
Izrael lezárja határait a külföldiek előtt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikából indult variánsa miatt - jelentette be szombat este Naftali Bennett izraeli miniszterelnök.
Közérdekű Boldogkői Zsolt: a kevésbé fejlett oltások jobban védhetnek az új variánstól
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 15:39
Karikó Katalin, Boldogkői Zsolt és Rusvai Miklós is megszólalt az új, Dél-Afrikában azonosított koronavírus-mutációval kapcsolatban. Karikó arról beszélt, hogy a Pfizer gyorsan kifejlesztheti az Omicron ellen is hatásos vakcinát, Boldogkői szerint viszont egyelőre a vektorvakcinák, de még a kínai oltás is jobban védhet ellene, mint az mRNS-vakcinák.
Közérdekű Közel 12 ezer újabb fertőzött, 162 újabb áldozat
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 09:20
Az oltási akcióhéten eddig 63 ezer korábban oltatlan ember döntött úgy, hogy felveszi az első oltását.
Közérdekű Orbán Viktor: a harmadik oltás a megoldás
Tiszai Balázs | 2021. november 26. 08:39
Ha elegen veszik fel a harmadikat, akkor nem lesz szükség az ország lezárására, magyarázta a miniszterelnök.
Közérdekű December 5-éig meghosszabbította a kormány az oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 07:49
A kormányfő szerint idén lehet a tavalyinál jobb karácsonyunk.
Közérdekű Friss kutatás: a Sinopharm adja a legkisebb védettséget
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 15:45
Egyértelmű a védőoltások magas hatékonysága. A kínai a leggyengébb, de ez is hatásos, a Janssen-hez nem volt elég idő a vizsgálatra.  
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló