3p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A budai bevásárlóközpontban hosszú évek óta ugranak a mélybe az emberek, a korlát magassága hosszú évek óta változatlan. Mintha elkerülhetetlen történés lenne, hogy ezen a helyen időről időre megöli magát valaki. Nem szabadna hagyni, hogy az legyen. Jegyzet.    

Egy átlagos napon így fest a budai Mammut Bevásárlóközpont a harmadik emeletről:

(Korábbi felvétel. Fotó: Privátbankár.hu/W.B.)
(Korábbi felvétel. Fotó: Privátbankár.hu/W.B.)

Hogy miként fest akkor, amikor leugrik egy ember a negyedikről, azt nem mutatom meg. Lefotózhattam volna a fehér sátrat tegnap, de nem vitt rá a lélek.

Szerda este hat óra. Amikor belépek, a Mammut 2 egy fokkal csendesebbnek tűnik a szokottnál. Emberek jönnek-mennek, de mintha valami szokatlan lenne a levegőben – persze lehet, hogy csak képzelem. A szemközti sarokban, a tinikre szakosodott divatüzlet bejárata és az alagsori sportszerkereskedéshez vezető mozgólépcső előtt, majdnem a szökőkút volt helyén egy fehér sátrat pillantok meg. Talán épp javítanak valamit, fut át az agyamon. Esetleg egy új promóció, gyakori itt az ilyesmi. Nem is nagyon nézelődök, megyek tovább, elintézem, amiért jöttem.

Visszafelé jövet megint megakad a szemem a fehér sátron. Rájövök, hogy van benne valami furcsa: nincsenek körülötte emberek, és nem látszik a bejárata. Csak két biztonsági ember strázsál előtte, amúgy mintha mindenki ösztönösen elkerülné. De miért?

Tisztes távolban maradva megnézem oldalról is. Végül a sátor hozzám közelebb eső jobb oldali sarkában, ahol nem érnek össze teljesen a ponyvák, megpillantok egy zsákot.

Sötét színű, épp csak a sarka látszik. Hirtelen rossz érzés fog el. Elkapom a tekintetemet, kimegyek a szabadba. Az ott egy hullazsák. Megint leugrott valaki.

A hírekben persze csak az szerepel, hogy „lezuhant”, „leesett” az emeletről egy idős nő. De ne legyünk naivak: aki ismeri ezt a bevásárlóközpontot, tudja, hogy azokon a korlátokon aligha lehet véletlenül átesni. Ott ugrani szoktak.

Megtörtént már számos esetben, például 2010-ben, 2015-ben, 2017-ben, 2020-ban – feltételezhetően most sem balesetről volt szó.

Miközben sorra halnak meg emberek, a plázát üzemeltető cég nem tesz semmit – legalábbis semmi olyat, aminek foganatja lenne.

A korlát magassága ugyanakkora, mint 10-15 éve. Kérdés persze, mit lehetne tenni? Van-e értelme bármit tenni, hiszen – mondják a kétkedők – a metróalagutakat sem lehet betemetni, a vonatokat sem lehet leállítani, a hidakat sem lehet bekeríteni azért, mert vannak, akik el akarják dobni az életüket.

Egy plázában azonban – a fenti példákkal ellentétben – relatív egyszerűen meg lehetne akadályozni vagy legalább nehezíteni az öngyilkosságokat. Mondjuk magasíthatnák a korlátot – a szomszédos Széllkapu Park függőkertjének tetején például nyakig érő korlát zárja le a legfelső szintet.

Egy ilyen lépéssel labilis embereket menthetnénk meg legalább időlegesen – persze ez csak „tüneti kezelés”, de a semminél jobb lenne –, a vásárlókat megóvnánk az életveszélytől, és mindenkit megkímélnénk egy traumától. A magasból zuhanó emberi test látványa, a becsapódás hangja, a sötét hullazsák – nem ildomos erről beszélni, de aki egyszer tanúja volt, aligha felejti el.

Egy pláza életéhez nem tartozhat hozzá az ilyen halál. Nem lehet úgy tenni üzleti és pr szempontok miatt, mintha mi sem történt volna, mintha ez sajnálatos, de elkerülhetetlen esemény lenne.

Nem szabadna megvárni a következő ugrást.            

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű A Lidl, az Adidas és márkák is kínos helyzetbe kerültek önhibájukon kívül, elindultak a vizsgálatok
Buksza blog | 2023. november 22. 12:26
Számos jelentős világmárka társadalmi felelősségvállalással foglalkozó marketingese volt kénytelen válságmenedzselésbe kezdeni egy a termékeik gyártásával kapcsolatos súlyos vétség miatt.
Közérdekű Közösen takarítottak Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. november 13. 09:05
A napokban rendhagyó levelet kaptak a fővárosi kerületek polgármesterei a Budapesti Közművektől. Arra kérték őket, hogy takarítsák ki együtt Budapestet november 12-én, vasárnap. Az időpont nem volt véletlen: pár napra rá, november 17.-én ünnepeljük a főváros 150. születésnapját.
Közérdekű Sok bajt okoznak a hazavitt urnák – mit szabad és mit nem szabad tenni szeretteink hamvaival? Klasszis podcast
Izsó Márton - Litván Dániel | 2023. november 10. 15:01
Hozzátartozók évente sok ezer, elhunytak hamvait tartalmazó urnát visznek haza, hogy ezek aztán sokszor váratlan helyeken bukkanjanak fel. Milyen jogi szabályozások vonatkoznak erre, és milyen egyéb problémákat okoz ez a gyakorlat? Dr. Gerencsér Balázzsal, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnökével Litván Dániel beszélgetett a Klasszis podcast adásában e Magyarországon tabuk övezte témáról.
Közérdekű Nemcsak akciók, buktatók is várnak ránk a Black Friday-en
Privátbankár.hu | 2023. november 10. 07:15
A Money.hu összegyűjtötte, mire kell figyelni a már nemcsak november utolsó péntekjén, hanem egész hónapban immár évek óta amerikai mintára zajló vásárlási őrületben.
Közérdekű Valakiknek pénzt fog osztani még karácsony előtt a kormány, jövőre 6 százalékos inflációt várnak
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:16
Rejtélyes megjegyzést tett Gulyás Gergely a Kormányinfón, de milyen fontos dolgokat tudhattunk még meg?
Közérdekű Több mint 1 millió magyar háztartást vesz célba a gyors internet
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 12:09
2028-ig a 4iG 1,1 millió háztartásban teszi elérhetővé a gigabitképes hálózatot vezetékes vagy nagykapacitású 5G-s vezeték nélküli technológiák használatával.
Közérdekű Orbán Viktor sorsát elemzi a New York Times
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 08:55
Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke annyira elszigetelődött az Európai Unió vezető köreiben, hogy ezen várhatóan a jövő júniusi európai parlamenti választás sem fog javítani.
Közérdekű A döntéseinken is múlik, mennyit és hogyan élünk
Natív tartalom | 2023. november 6. 11:52
A tudomány fejlődésével mind egyértelműbbé válik, hogy az emberek a döntéseikkel érdemben tudják befolyásolni azt, hogy mennyi ideig élnek. Ráadásul kellő odafigyeléssel az életminőségünk is javulhat.
Közérdekű Veszélyben a mobilozó sofőrök, léptek a rendőrök
Privátbankár.hu | 2023. október 18. 14:43
A rendőrök rászállnak a vezetés közben mobilozókra, eddig több ezer felelőtlen sofőr ellen indult eljárás.
Közérdekű Támad az időjárás: egymás után dőlnek meg a melegrekordok
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 11:40
Európában idén nem három, hanem négy hónapig tartott a nyár, miután a szeptember is olyan időjárást hozott, mintha nem akarna véget érni a vakációk évszakja - és ennek még nincs vége.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG