2p

Megszavazta pénteken a varsói parlamenti felsőház, a szenátus is a méhen kívüli mesterséges megtermékenyítés (lombikbébiprogram) állami finanszírozásáról szóló törvénymódosítást.

A jogszabályt az októberi parlamenti választások nyomán megalakult lengyel parlamenti alsóház (szejm) múlt szerdán hagyta jóvá, a szenátusi szavazás után most Andrzej Duda elnök elé kerül aláírásra. A 100 fős szenátusban a törvény elfogadását 59-en támogatták, 23-an ellenezték, hárman tartózkodtak a szavazástól.

Sokezer lengyel család kapott jó hírt ezzel. Fotó: Depositphotos
Sokezer lengyel család kapott jó hírt ezzel. Fotó: Depositphotos

A felsőházban jelenleg 34 szenátora van az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak, a parlamenti többséget alkotó, négy tömörülésből álló koalíció pedig együttesen 66 mandátummal rendelkezik. A lombikbébiprogramról szóló jogszabály esetében a PiS szenátorai közül hárman-hárman adtak le támogató, illetve tartózkodó szavazatot, a többiek ellenezték a törvénymódosítást.

A jogszabály szerint az egészségügyi miniszter vezetésével kidolgoznának egy, a meddőség kezelését célzó, a tárca által finanszírozott egészségügyi programot, amelynek része lenne a méhen kívüli megtermékenyítés is. A programra a költségvetésből évente legalább 500 millió zlotyt (44 milliárd forint) különítenének el.

A tervezetet az előző választási ciklusban nyújtották be egy civil kezdeményezés keretében. A javaslat készítői kiemelték, hogy a lombikbébi-procedúra költségei meglehetősen magasak, ezért hozzáférhetősége korlátozott, így szükség van arra, hogy a programot az állami költségvetésből támogassák.

A lombikbébi- (in vitro) program állami finanszírozása a parlamenti többséget vezető Polgári Koalíció választási programjában szerepelt. Az állami lombikbébiprogramot a PiS 2015-ben leállította. Előtte széles körű társadalmi vitát váltott ki az, hogy a megtermékenyített, de a kezelés során fel nem használt petesejteket lefagyasztják. Az in vitro módszert az utóbbi években több lengyel önkormányzat saját eszközeiből finanszírozta.

Malgorzata Kidawa-Blonska, a KO soraiból megválasztott szenátusi elnök a pénteki szavazás után kijelentette: nem tudja elképzelni, hogy "a lengyelek ezrei számára szükséges törvényt" az államfő ne írná alá. Andrzej Duda, a PiS jelöltjeként 2020-ban újraválasztott államfő múlt héten újságírói kérdésre bejelentette: a törvényt áttanulmányozza, megfontolja ugyanúgy, mint minden, jóváhagyására továbbított jogszabályt. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Tényleg büntetik a kövér utasokat a légitársaságok?
Elek Lenke | 2024. február 24. 15:24
Itt az ideje a tavaszi fogyókúrának – legalábbis így vélik a légitársaságok. Nem most pattant ki a légiközlekedés vezetőinek fejéből az ötlet, hogy nemcsak a bőrönd súlya fontos – méghozzá dekára – de az utasé is.
Közérdekű Tényleg a sajtószabadság forog kockán Assange kedden folytatódó kiadatási perében?
Bózsó Péter | 2024. február 20. 15:01
Az ausztrál Assange Londonban néz szembe a végső ítélettel, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak.
Közérdekű Algéria gázai tűzszüneti terve helyett Amerika mást javasol a Biztonsági Tanácsban
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:54
Az Egyesült Államok a Biztonsági Tanácsnak rivális határozati javaslatot terjesztett be az Algéria által benyújtott gázai tűzszüneti indítvány keddi szavazása előtt. A dokumentumot megszerezte a Reuters is.
Közérdekű Visszanyalt a fagyi, aggódik a polgármester
Privátbankár.hu | 2024. február 10. 13:35
Sadiq Khan londoni polgármester szerint káoszba fulladhat az utasforgalom ellenőrzése a londoni határátléptető pontokon, ha a brit kormány nem készül fel a várhatóan ősszel érvénybe lépő új Európai Határregisztrációs Rendszerre (Entry/Exit System, EES).
Közérdekű Ennyi pénzt hozhat a konyhára a CSOK Plusz 
Privátbankár.hu | 2024. február 10. 09:40
A CSOK Plusz két nagyon fontos pontban különbözik az elődjétől, a CSOK támogatástól. Itt most összefoglaljuk a lényeget.
Közérdekű Megjött a szupergyors új wifi: érdemes frissíteni az otthoni hálózatot?
Buksza blog | 2024. február 9. 13:56
Minden technikai újdonságnál az elé a dilemma elé kerül a fogyasztó, hogy érdemes-e frissítenie eszközeit vagy nem kell sietnie. A wifi új változata is nehéz választás elé állítja a felhasználókat.
Közérdekű Méregdrága, de így is mindent visz a fogyókúrás gyógyszer
Privátbankár.hu | 2024. február 8. 16:18
Az emberek lustaságára mindig lehet számítani, legalábbis erre utal a súlycsökkentő gyógyszerek iránti óriási kereslet. Ezek a szerek azt ígérik, hogy pirulák beszedésével megspórolható a mozgás.
Közérdekű Az ENSZ kínzásügyi jelentéstevője Assange kiadatásának leállítását kéri
Privátbankár.hu | 2024. február 7. 13:13
Az ENSZ kínzásügyi különleges jelentéstevője kedden felszólította az Egyesült Királyság kormányát, hogy állítsa le Julian Assange küszöbön álló kiadatását.
Közérdekű Csalók élnek vissza a Mol nevével, ne dőljön be!
Rácz Gergő | 2024. január 26. 11:27
A közösségi médiában a napokban terjedőben van egy csalási kísérlet, amivel Mol-részvények busás megtérülésével hitegetik az esetleges befektetőket Novák Katalin köztársasági elnök gyatra mesterséges intelligenciával hajtott marketingüzenetével. A cég tud róla, nem szabad beleesni a csapdába.
Közérdekű Hogyan maradt el a nagyobb katasztrófa 2024 két repülőgép-balesetében?
Privátbankár.hu | 2024. január 17. 08:22
Kiderült, mi játszotta a főszerepet a Japán Airlines és az Alaska Airline baleseténél. Fontos tanácsok az utasoknak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG