7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jéghideg diktátor vagy megkerülhetetlen, tévedhetetlen ízlésű ikon? Így csinált Anne Wintour világhatalmat egy divatlapból.

Nevezték már ufónak, tűsarkas Sztálinnak, Atom Annának, jéghideg királynőnek. Ő ihlette Az ördög Pradát visel című filmet, amelyben Meryl Streep játszotta a legendás főszerkesztőt. Számos magas kitüntetést megkapott, a francia Becsületrendtől a Brit Birodalom tisztje címig.

 A The Guardian szerint ő New York nem hivatalos polgármesternéje, de a valóságban ennél sokkal nagyobb a hatalma, hiszen nem egy divatlapot, vagy egy város társasági életét irányítja: a kiadvány nemzetközi mutációi révén több kontinens életmódjába és társadalmi nézeteibe beleszól, Indiától Mexikóig és Oroszországig.

Anne Wintour távozik egy 2015-ös milánói divatbemutatóról. Nehéz az arcáról leolvasni bármit is. Fotó: Depositphotos
Anne Wintour távozik egy 2015-ös milánói divatbemutatóról. Nehéz az arcáról leolvasni bármit is. Fotó: Depositphotos

Lázadó tinédzserből médiakirálynő

Anna Wintour 74 éves, de ez az ő esetében lényegtelen adat. Egy dekát sem hízott tinédzserkora óta, ugyanaz a frizurája 60 éve, az állandóan, este is viselt napszemüveg teljesen eltakarja az arcát, így nemcsak a ráncok lesznek láthatatlanok, de a fintorok, az érzelmek is.

Az édesapja, Charles Vere Wintour, az egykori Evening Standard szerkesztője volt. Viszonylag nyugalmas gyerekkora után Anna meglehetősen lázadozó tinédzserré cseperedett: már akkor háborgott az iskolai egyenruha ellen. Egy észak-londoni iskolában tanult, de 16 évesen ott hagyta. Úgy döntött, hogy nem megy egyetemre, és gyakornoknak beállt a Harrods-hoz, a világ egyik leghíresebb áruházába, Londonban.

Divat-újságírói karrierje 1970-ben kezdődött, amikor a Harper’s Bazaar és a Queen egyesült, és létrejött a Harpers & Queen. 1975-ben New Yorkba költözött és a híres Harper's Bazaar szerkesztője lett. Számos újítást vezetett be, friss szellemű fotósokkal szeretett dolgozni, és kiharcolta magának, hogy teljesen egyedül hozzon létre egyes divatanyagokat. Rendkívül igényes és színvonalas munkát végzett, de munkatársai már ekkor nagyon szigorúnak tartották.

Atom Anna nekilendül

Karrierje fontos fordulata volt, hogy1983-ban leszerződtette a Condé Nast lapkiadó az akkor éppen vegetáló brit Vogue szerkesztőjének. A Vogue-ot 1892-ben Arthur Baldwin Turner alapította az USA-ban. Az új New York-i felső osztályt célozta meg, méghozzá akkor a férfiakat. Nekik mutatták be e jómódú társadalmi osztály szokásait, szabadidős tevékenységeit, társadalmi eseményeit, a helyeket, amelyeket látogatnak, és a ruhákat, amelyben járnak.

1905-ben, egy évvel az alapító halála előtt, a Vogue-ot megvásárolta a Condé Nast és elkezdte növelni a kiadási számot. A magazin már kéthetente jelent meg és 1919-től a tengerentúlra is eljutott, előbb az Egyesült Királyságba, majd 1920-ban Franciaországba. Közben elkezdtek a nőkre koncentrálni.

Anna Wintour életében fontos fordulat volt, amikor megismerkedett későbbi férjével, David Shaffer gyermekpszichológussal, akiről két gyermeke született. Munkabírása alapján ekkor kapta az Atom Anna becenevet. Rá öt évre már az amerikai Vogue főszerkesztői posztján trónolt a divat teljhatalmú úrnője. Munkáját hatalmas lendülettel kezdte meg, ennek eredményeként megújította a magazint. Merész címlapokat tervezett, ismeretlen modelleket alkalmazott, keverte a drága cuccokat az olcsóbb holmikkal, a műtermekből a természetbe tette át a fotózási helyszíneket.

Amikor a farmer forradalminak számított

Bár ma már nevetségesen hangzik, de elérte, hogy egy Vogue modell farmert viseljen a címlapon, ez 40 éve forradalminak számított…

A siker érdekében állítólag mindenre képes. Ma a Vogue nem egyszerűen egy divatlap, hanem egy életmód tanácsadói, pénztermelő nagyüzem. Anna hihetetlen munkatempót vár el kollegáitól, akik sokszor nem szívesen hallják jéghideg kritikáit. Mindenki - világhírű divattervezők és modellek – egyaránt rettegnek tőle. Van, aki viszont áldja a nevét, mert neki köszönheti, hogy felfedezték.

Ahogy az egyik internetes forrás fogalmaz, „Wintour maga a divat, egy női testbe bújtatva. Ő mondja meg még azt is, mire gondoljunk. Csak olyan ügyesen csinálja, hogy észre sem vesszük.”

Ismerünk sikeres tervezőket, akiket ő emelt fel, mint John Galliano, a Diortól, vagy Michael Kors. Wintour emellett a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum kurátora. Az ismeretlen divattervezők támogatására létrehozta a CFDA / Vogue Alapot.

Minden négyzetcenti el van adva

A magazin nemcsak divattal foglalkozik, hosszú, nívós, kiválóan megírt interjúkat, publicisztikákat közöl, világsztárokról, társadalmi jelenségekről és a politikáról. A világ szinte minden országában meg lehet rendelni a több kilós magazint, amelynek minden négyzetcentimétere nagyon átgondoltan van megtervezve - és el van adva. Nincs olyan keskeny oldalszél, ahol ne szerepelnének divat- és kozmetikai márkák, odaírva melléjük a tervező vagy a forgalmazó neve, márpedig ez reklám, ami bizony nála nincs ingyen.

Elérte, hogy az a furcsa, ha valamelyik lapban éppen nem szerepel egy divat vagy parfümmárka – ilyenkor már találgatnak az olvasók, mi történhetett?

Férfiak a címlapon

Hagyományosan nők szerepelnek a címlapon, de például a brit Vogue esetében nagy feltűnést keltett az imádott popcsillag, Harry Styles csinos kis női cuccokban való szerepeltetése. Hasonlóképpen sokat beszéltek a tavaly őszi amerikai kiadásról, ahol először szerepelt férfi a címlapon, méghozzá az ügyeletes kedvenc, Timothée Chalamet. Miatta a világ minden távoli országába fellendült a postai kézbesítés, a Tonga-szigetektől Kamcsatkáig és Budapestig, ugyanis ez lett az egyik legsikeresebb szám a gyönyörű print lap életében.

Lapozzunk bele például a majd 300 oldalas, októberi kiadványba. Az első 50 oldalt egész oldalas, divat és kozmetikai reklámfotók töltik ki, többnyire világsztárok hirdetnek parfümöket. A manökenek a világ minden tájáról érkeznek, a magazinban való szereplés kiváló ajánló levél. Majd jő a szerkesztő levele, aztán következnek ismét enteriőr és divatanyagok, és a 182. oldalon indul a vezető interjú.

 

Presztízse verhetetlen

Látszik, hogy a riporton nagyon sokat dolgoztak a fotósok, sminkesek és stylistok, - a neves Edward Enninfult, a brit Vogue ghánai származású szerkesztőjét kérték fel e feladatra, megadva a módját - a lényeg, hogy ne lehessen felismerni a sztárt, mutassa meg másik-harmadik-negyedik arcát is, miközben testét sminkelik, loknijait kiegyenesítik és lilára festik a fodrászok.

Úgy tűnik, a print Vogue-t nem tépázta meg az internet, ugyanis hosszú évtizedek óta, generációk gyűjtik gondosan a lapszámokat. Nincs olyan divatbutik, kozmetika, fodrászat vagy szállodai recepció a világon, ahol ne lenne kirakva a Vogue, amely egyenlő a presztízzsel, a luxussal.

Egyesek szerint viszont ez csak a látszat, és a fiatalok többsége ma már az internetről és a közösségi oldalakról tájékozódik. De a kettő, ügyes „házi” médiapolitikával, nem esik oly távol egymástól…

 

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG