TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Aki a Jóbarátokat szerette, ezt is imádni fogja: mindig ki akartad próbálni az operát, de sosem sikerült összeszedni a bátorságodat, hogy tényleg be is ülj egy előadásra? Eljött a te időd - Donizetti Szerelmi bájitalának bemutatója igazi beavató darab, és ráadásul olyan jó helyen van, hogy már csak a kirándulás miatt is érdemes belevágni - mindenkit vár Firenze, a toszkán főváros.

A nyár lezárásaként az ősz megkornázásaként (felkészülve a télre és persze akkor már előkészülve a közelgő tavaszra) egy októberi hosszú hétvége Toscanában csakis a javunkra válhat. Autóval, vonattal vagy akár repülővel is könnyen elérhető és minden bizonnyal kisimítja az ősz hozta munkastresszt.

Firenzét, a régió székhelyét és kulturális központját reméljük senkinek nem kell bemutatni – Dávid, Aranyművesek hídja, a Dóm, Csajkovszkij háza és a többi... Azonban kevesebben ismerik a Firenzei Operaházat, a reneszánsz paloták közt megbújó modern minimalista épületet, mely tradícióiban követi a várost, mégis egy teljesen új színfoltot hozott abba.

Az 1800 férőhelyes épületet 260 millió euróból (mintegy 80 milliárd forintból) hozták ki és 3 év alatt fel is húzták. 2011-ben megtartották benne az első előadást (Beethoven kilencedik szimfóniáját adták elő – kicsit unalmas választás, látszik, hogy biztosra akartak menni). A Cristiano Chiarot vezette intézmény egyelőre még keresi a saját hangját, de a ház adottságaiból és Firenze városából kiindulva idővel egy valóban fajsúlyos operaház válhat belőle.

Egy kis limonádé

Ha már Toscánában vagyunk utónyaralni, akkor nem feltétlen baj, ha nem az Elektrát vagy a Leart nézzük, hanem átadjuk magunkat Donizetti fülbemászó, mindenki szívét melengető, kissé bugyuta ámde annál nagyobb sikert arató Szerelmi bájitalának.

A történet szerint a falu kis szerencsétlen Nemorinója szerelmes a falu szépébe, Adinába, aki azonban nála férfiasabb partnerről álmodik, és el is kezd randizni a faluba érkezett katonával, Belcoréval. Nemorino szerelmi bájitalt – egy pohár bordóit – vásárol Dulcamarától, a csodadoktortól. Némi bonyodalom után persze Adina rájön, hogy az igaz szerelem sokkal fontosabb mint a külsőségek, és boldogan él, míg meg nem hal - tegyük hozzá, Nemorino azért időközben hatalmas vagyont örököl.

Bár a történet valóban tompa, Donizetti zenéje mindenért kárpótol bennünket, továbbá pont ez az egyszerűség az, ami nagy szabadságot ad a rendezőknek – egészen bravúros, humoros előadások tudnak születni, ha a rendező komolyan veszi a munkáját.

Nemorino (és talán a darab leghíresebb) áriája, a fantaszikus mexikói tenor Rolando Villazón előadásában a bécsi Staatsoperből:

Amerika

A méltán híres operarendező, Pier Francesco Maestrini komolyan vette a dolgát és igyekezett valami igazán humorosat a nézők elé varázsolni, ami sikerült is neki. Az önérzetes európai néző szinte fürdik a „bunkó amerikaiak“ életérzésben az előadás alatt. Ugyanis a darab a '70-es években játszódik a modern vadnyugaton, ahol a rodeón Nemorino csirkejelmezben reklámozza Adina országűti büféjét. Belcore (minden sales-es alaptípusa, a fehér öltönyös, rámenős görény) és Nemorico (a szerencsétlen, amerikai álmot kergető fiatalember) küzdelme Adináért egy igazi sitcom lett, ami valljuk be egészen bravúros az operaszínpadokon.

Nemoricót a jóképű argentin Juan Francisco Gatell alakítja. A tenor hangi és színészi adottságai is kiválóak, a szerepet könnyedén viszi. Adinát a gyönyörű román szoprán Mihaela Marcu alakítja. (Meglepő egyébként, milyen sok jó román szoprán van.)

Jegyek 20 és 80 euró között kaphatóak - legalábbis azok, amelyek olyan helyekre szólnak, ahonnan látni is lehet a darabot. Hallgató-jegyeket akár már 5 euróért is lehet venni. Előadások október 21-én, 24-én és 26-án lesznek.

Toscanába ősszel már néhány ezer forintért is elutazhatunk fapadossal, de autóval vagy vonattal sem kibírhatatlan a távolság. A darab tényleg humoros, ráadásul rövid (kétfelvonásos) - tényleg nyugodt szívvel ajánljuk azoknak is, akik ismerkedni szeretnének az opera világával.

Persze azt azért tegyük hozzá, hogy bugyutaság ide, humor oda, ezt a darabot a két főszereplőnek rendkívül nehéz végigénekelni, bravúros technika szükségeltetik hozzá.

Címlapkép: Firenze látképe - Fotó: Jörg Bittner (Unna) / Wikimedia Commons

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Szeretnénk, ha minden városban lenne egy helyi csoport - videóinterjú Nagy Emesével, a Heti Betevő alapító tagjával
Szarvas György | 2020. október 24. 06:37
A Világélelmezési Programnak ítélte oda 2020-ban a Nobel-békedíjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) a norvég Nobel Bizottság. A világszintű kezdeményezések általában akkor tudnak hatékonyan működni, ha helyi szinten vannak erős segítőik. Nagy Emesével, a Heti Betevő Egyesület alapító tagjával beszélgettünk.
Kultúra Másfél évtizede '56 teljesen hamisan összemosódik a jobboldali követelésekkel - videóinterjú Eörsi László történésszel
Szarvas György | 2020. október 23. 06:48
Eörsi László harminc év alatt gyakorlatilag feltérképezte az összes budapesti felkelőcsoport működését; a pesti és budai srácok történetének megírása után pedig záródarabként most jelenteti meg, "Külpesti srácok" címmel a külvárosok felkelőinek hősi történetét. A könyv októberben kerül a boltokba. 
Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Kultúra "A járvány miatt egyes prémium tételekből kevesebb készül" - videóinterjú Laposa Zsófia borásszal
Szarvas György | 2020. szeptember 20. 06:37
Mi történik akkor, ha a szüretelő brigád valamelyik tagjának pozitív lesz a COVID-tesztje, milyen lesz az idei termés, különös tekintettel a hosszú vénasszonyok nyarára, és mi lesz a polcokon sorjázó üveg borokkal, ha megint karanténba kényszerülünk - ezekről a témákról és még sok minden másról beszélgettünk az egyik legnevesebb badacsonyi borászat, a Laposa Birtok borászával. 
Kultúra Milyen a valóban jó élet? Nem biztos, hogy boldog, és biztos, hogy nem könnyű
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 13. 18:40
Egy új kutatás arra jutott, hogy az emberek sokkal többre értékelik, ha az élet váratlan fordulatokban gazdag - akkor is, ha azok nem mindegyike örömteli.
Friss
hírlevél