TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Aki a balettet szereti, annak februárban Londonban a helye: a Királyi Balett legfontosabb művészeivel viszi színre az Alice Csodaországban alkotóinak produkcióját, a Téli regét. Ha azt mondtuk, hogy az Alice-re a világ pénzét költötték el, akkor a Regére két világét; a négyéves munka gyümölcse végre beérett és osztatlan sikert aratott - na meg persze irgalmatlan bevételt hozott.

2011-ben hatalmas vállalkozás volt a The Royal Ballet részéről az Alice in Wonderland megalkotása. Az óriási kockázat óriási sikerrel járt - Kevin O’Hare, a brit királyi balett igazgatója helyesen mérte fel a helyzetet. (Itt írtunk a darabról >>) Bár 2011-ben még csupán a szakmai és közönségsikert lehetett biztosan látni, az anyagi megtérülés egyáltalán nem volt biztos, Monica Manson korábbi igazgató támogatásával mégis új megbízást adott az Alice alkotóinak. Így utólag kiváló volt a döntés: az Alice in Wonderland óriási kasszasiker lett, a fél világon játsszák. 2014-ben 3 év felkészülés után még az Alice-ét is meghaladó büdzsével a Kanadai Nemzeti Balett-tel együttműködve nekikezdtek a Téli rege színpadra állításának. A produkció első éves bevétele - jegyekből és jogokból - bődületes volt: 26 millió font, azaz bő 9 milliárd forint; 1732 óta nem volt ilyen sikeres produkciója a Royal Opera House-nak.

A választás elsőre furcsának tűnhet, hiszen a Téli rege nem tartozik az ismert és szeretett Shakespeare-művek közé. A története inkább emlékeztet egy abszurd görög drámára, mint egy nagy Shakespeare-klasszikusra - azonban kiválóan alkalmazható táncra. A darab fő motívuma ugyanis a féltékenység és annak szörnyű hatásai mindenkire nézve - márpedig ez egy igen hálás téma a tánc műfajára.

Edward Watson a királyi balett sztárja Leontes szerepében, a féltékenység őrületében alább tekinthető meg:

Emellett az ősi angolszász hagyományok is nagyon jól építhetőek a darabba:

Christopher Wheeldon, a projekt művészeti vezetője-rendezője az Alice után mennybe ment, ezért a színház, a közönség és a kritika nagyon komoly elvárásokkal várta a bemutatót. S lőn: Christopher Wheeldonnak sikerült felülmúlnia az Alice-t, és minden kritika, minden nagy magazin - kezdve a Financial Times-tól a Guardian-en keresztül az Independentig - ódákat zengett az új előadásról, ami azóta is az Alice mellett a királyi balett legfontosabb produkciója.

(A nagy sikernek hála Wheeldon és csapata rögvest új munkába kezdett, erről azonban még nem lehet túl sokat tudni - az új, egyelőre ismeretlen darab színpadi munkálatai várhatóan 1-2 éven belül kezdődhetnek meg.)

A Téli regében a főhősnőt, Hermionét a csodálatos Lauren Cuthbertson táncolja fenomenálisan. Cuthbertson a világ egyik legjobb balettművésze, a Királyi Balett legmagasabb rangú táncosa. Bőven a balettiskola befejezése előtt, 15 éves korában szerződtette le a Royal, 18 éves kora óta ő a vezető szólótáncos, a társulat vezető művésze.

Az alábbi jelenetben próbálja elmagyarázni az őrület határán lévő férjének, hogy szereti őt, de az nem hisz neki.

Az előadás február 13. és március 21. között lesz műsoron. Jegyek 28-tól 115 fontig kaphatóak, az előadás honlapja itt található >>

És a végére valami egészen más: kultúra-rovatunkban írtunk korábban a torinói Turandotról. A cikket itt lehet (és kell) elolvasni, a darabot az Opera Vision Europe-nak hála otthon, a kanapén üldögélve is meg lehet tekinteni. Adunk is egy linket hozzá >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Szeretnénk, ha minden városban lenne egy helyi csoport - videóinterjú Nagy Emesével, a Heti Betevő alapító tagjával
Szarvas György | 2020. október 24. 06:37
A Világélelmezési Programnak ítélte oda 2020-ban a Nobel-békedíjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) a norvég Nobel Bizottság. A világszintű kezdeményezések általában akkor tudnak hatékonyan működni, ha helyi szinten vannak erős segítőik. Nagy Emesével, a Heti Betevő Egyesület alapító tagjával beszélgettünk.
Kultúra Másfél évtizede '56 teljesen hamisan összemosódik a jobboldali követelésekkel - videóinterjú Eörsi László történésszel
Szarvas György | 2020. október 23. 06:48
Eörsi László harminc év alatt gyakorlatilag feltérképezte az összes budapesti felkelőcsoport működését; a pesti és budai srácok történetének megírása után pedig záródarabként most jelenteti meg, "Külpesti srácok" címmel a külvárosok felkelőinek hősi történetét. A könyv októberben kerül a boltokba. 
Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Kultúra "A járvány miatt egyes prémium tételekből kevesebb készül" - videóinterjú Laposa Zsófia borásszal
Szarvas György | 2020. szeptember 20. 06:37
Mi történik akkor, ha a szüretelő brigád valamelyik tagjának pozitív lesz a COVID-tesztje, milyen lesz az idei termés, különös tekintettel a hosszú vénasszonyok nyarára, és mi lesz a polcokon sorjázó üveg borokkal, ha megint karanténba kényszerülünk - ezekről a témákról és még sok minden másról beszélgettünk az egyik legnevesebb badacsonyi borászat, a Laposa Birtok borászával. 
Kultúra Milyen a valóban jó élet? Nem biztos, hogy boldog, és biztos, hogy nem könnyű
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 13. 18:40
Egy új kutatás arra jutott, hogy az emberek sokkal többre értékelik, ha az élet váratlan fordulatokban gazdag - akkor is, ha azok nem mindegyike örömteli.
Friss
hírlevél