5p

Egy lengyel zenei fesztiválon orosz és ukrán művészek is felléptek, háború- és Putyin-ellenes szólamokat hangoztatva. A közönségben lengyelek mellett fehéroroszok, ukránok és oroszok is jelen voltak, a jegybevétel egy részét pedig a háború miatt traumatizált ukrán gyerekek megsegítésére ajánlották fel.       

Lengyelország egyik legnagyobb klubjában, a varsói Progresjában ukrán és orosz könnyűzenei előadók is színpadra léptek a Music 4 Life (Zene az életért) jótékonysági koncerten múlt hétvégén. A szervezők a jegybevételek egy részét a Gen. Ukrainian nevű szervezetnek ajánlották fel, amely az orosz katonai invázió miatt traumatizált ukrán gyerekek lelki rehabilitációját segíti.

Nem az útleveled számít

A független orosz hírportál, a Meduza a helyszínen követte végig a rendezvényt, és arról kérdezte a közönséget, hogy mit szólnak az oroszok és az ukránok "közösködéséhez".

„Folyamatosan figyelünk rájuk. Úgy értem, hogy mindenki tudja Monetochka és Noize véleményét a háborúról. Ha az összes művész úgy döntött, hogy nincs problémájuk a közös fellépéssel, és a közönség sem ellenzi azt, akkor miért ne? Nekünk nem az számít, hogy valaki milyen állampolgár vagy milyen útlevele van, hanem az, hogy mi az álláspontja”, mondta a koncertre érkező fehérorosz Olja a lapnak.

Az orosz Monetochka is fellépett Varsóban (korábbi felvétel)
Az orosz Monetochka is fellépett Varsóban (korábbi felvétel)
Fotó: Wikidata/Okras

Egy másik koncertlátogató, a szintén fehérorosz Katya arról beszélt, hogy az orosz-ukrán háború kitörése után már részt vett egy hasonló fesztiválon. „A sztárok meg szokták kérdezni a közönséget arról, hogy honnan jöttek. Amikor azon a fesztiválon azt kérdezték, hogy ki van Oroszországból, néhányan válaszoltak. De képzelje csak el, hogy mennyire nehéz lehet ez érzelmileg nekik (az emigrációban élő oroszoknak). Lehet, hogy néha füllenteniük kell, el kell titkolniuk a származásukat. De én nem tekintek minden oroszt rossznak.”

Az egyik ukrán fellépőt, a Kijevből érkező Lunát ugyanakkor az ukrán sajtóban támadások érték amiatt, hogy orosz előadókkal együtt lép fel, valamint amiatt is, hogy továbbra is az orosz nyelvet használja. Az énekes korábban ugyanis azt mondta, hogy nehézséget okoz neki ukrán nyelven dalokat írni, és továbbra is oroszul szeretne alkotni. Igaz, tavaly kiadta az első ukrán nyelvű albumát.

Luna a koncerten kapott egy virágcsokrot egy, a közönség soraiból előretörő férfitól, amit a jelenlévő ovációval fogadtak. Majd öthónapos kisfiáról beszélt, akit most Kijevben kellett hagynia. És, mint az „Ukrajnában élő gyerekek anyja”, háláját fejezte ki mindenkinek a részvételért.

A koncert egy pontján ő is megkérdezte, hogy van-e itt valaki Fehéroroszországból. Folyamatos morajlás és kiáltások hallatszódtak válaszul: „Éljen soká Fehéroroszország!” Ezt követően megkérdezte azt is, hogy van-e valaki Oroszországból. A reakciók mérsékeltebbek voltak. „Jó, hogy itt vagytok. Riszpekt” –  mondta az énekes.  

Kik a jó oroszok?

Ksenia Moszkvából érkezett Varsóba, hogy láthassa kedvenc énekeseit. Szerinte pont ilyen típusú koncertekre van most szükség. Az ukrán Dasha, aki Dnyepropetrovszk környékéről származik, és egy ukrán zászlót tekert maga köré, pedig azt mondta, hogy abszolút támogatja az orosz művészeket, Monetochkát és Noize MC-t.

„A jó oroszok számomra azok, akik ellene vannak Putyinnak, minden tőlük telhetőt megtesznek az ukránok és a menekültek megsegítéséért, és nem maradnak csendben. Őket pozitívan ítélem meg” – mondta a Meduzának.

Barátaival egyetért abban, hogy az ilyen fesztiválok hasznosak, főleg azért, mert a bevételek egy részét Ukrajna támogatására fordítják.

Az egyik orosz fellépőt, a 26 éves Liza Girdimovát (művésznevén Monetochka) az Orosz Igazságügyi Minisztérium tavaly külföldi ügynökként bélyegezte meg.

A koncerten ő sem rejtette véka alá nézeteit: „Nem szeretem Putyint – elegem van belőle. Elegem van ebből a háborúból.  Szomorú vagyok, hogy itt kell találkoznunk, és nem tehetjük ezt meg otthon” – mondta a közönségnek.

A következő fellépőt, az ukrán Ivan Dornt szintén támadta az ukrán sajtó amiatt, hogy orosz előadókkal osztja meg a színpadot ezen az estén. Ő a már említett Lunával együtt anno Oroszországban is sikeres volt, a 2022 februári orosz invázió után azonban mindketten elítélték a háborút, lemondták oroszországi koncertjeiket, és hangosan támogatták hazájuk harcát az orosz agresszióval szemben.

Ivan Dorn egyik száma közben a közönség csendesen nézte a kivetítőn feltűnő háborús képeket: az orosz bombák által lerombolt ukrán városokat, valamint az Ukrajna melletti tüntetéseket szerte a világban. A dal végén pedig skandálni kezdett egy ismert rigmust: „Dicsőség Ukrajnának!” „Dicsőség a hősöknek”, válaszolja az énekes.

A zene összehoz

Az este legismertebb fellépője azonban nem ő, hanem a szintén orosz rapper, Noize MC volt, akinek a nevét már színpadra lépése előtt skandálni kezdte a közönség. A lap által megkérdezett koncerlátogatók elsöprő többsége mondta azt, hogy elsősorban őt akarták látni.

A 39 éves rapper előadta a Putyin-ellenes dalát is, amelynek végén a közönség azt kiabálta, hogy „Nem akarunk háborút!” és „Putyin egy f…fej”.

„Arra számítottam, hogy sokat fogok sírni, de most azt érzem, hogy az itt lévő emberek energiája felvillanyozott, és reményt adott a jövőre nézve”, mondta egy fehérorosz nő a Meduzának a koncert vége felé.

„Nehéz időket élünk: itt van három ország, és mindenki próbál megosztani minket természetellenes módokon. De a zene egy univerzális eszköz arra, hogy mindenkit összehozzon.”     

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Fuldokolnak a független színházak, de az állam nem dob nekik mentőövet
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 08:31
A minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek állami támogatása egyelőre nem szűnt meg, de a pályázatok útján nekik juttatott támogatás legfeljebb zsebpénznek jó. Már persze azoknak, akik kapnak egyáltalán valamit. 
Kultúra A nap képe: a Hősök terén mutatták meg magukat Magyarország szépei
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 14:09
Ott volt ugyanis az idei Magyarország Szépe - Miss World Hungary szépségverseny közönségtalálkozója.
Kultúra Lottónyereményre vár? - inkább nézzen körül a padláson!
Privátbankár.hu | 2024. május 12. 12:07
Sokszor vagyont érő műkincsek, festmények tulajdonosai lehetünk - tudtunkon kívül.
Kultúra Megfejthették Leonardo da Vinci évszázados titkát
Kollár Dóra | 2024. május 11. 15:30
Leonardo da Vinci legendás festményének hátteréről végtelen hosszú ideje folyik a vita.
Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG