TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy évtizede nem volt ilyen alacsony a deficit az államháztartás központi alrendszerében, mint augusztusban: 7,4 milliárd forintot tett ki a hiány.

Az államháztartás első nyolc havi hiánya viszont már 858,8 milliárd forintnál tart, azaz a hiánycélnak már a 87,2 százalékánál járunk.

A központi költségvetés 1053,1 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 150,1 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 44,2 milliárd forintos többlettel zártak – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium összefoglalójában.

Mint írják, az idei költségvetési egyenleg alakulását pozitívan befolyásolták a gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek. Ezek a folyamatok a korábbi évekhez képest az év második felében fejtik ki a hatásukat.

Az év első felében a kiadások meghaladják a bevételek így a hiány nagy része ebben az időszakban jelentkezett. Az éves uniós módszertan szerinti hiánycél továbbra is a GDP 2,9 százaléka.

Központi költségvetés

A központi költségvetés augusztus végi bevételei közel 743 milliárd forinttal haladták  meg az előző év azonos időszakához képest. A magasabb összeg hátterében egyrészt a főbb adóbevételek - társasági adó, általános forgalmi adó, jövedéki adó, regisztrációs adó, pénzügyi tranzakciós illeték, személyi jövedelemadó - előző évet meghaladó befizetései valamint a 2013. július elsejével bevezetett elektronikus útdíjból származó többletbevételek állnak. Magasabbak voltak idén a központi költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei.

Az államháztartás központi alrendszerének augusztus végi főbb pénzforgalmi adatai

Augusztusban a központi költségvetés 565 milliárd forinttal teljesített jobban, mint az  elmúlt év azonos időszakában. A növekedés elsősorban a központi költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok idei nagyobb összegű kifizetéseivel függ össze. Az államháztartás többet költött tavaly augusztushoz képest a szociálpolitikai menetdíj-támogatásokra, a helyi önkormányzatokra illetve a civil szervezetekre.

Kamategyenleg

A kamatokra az első nyolc hónapban 867,2 milliárd forintot fizettek ki, 23,4 milliárd forinttal többet, mint az előző év megfelelő időszakában. 213,4 milliárd forint volt a kamatbevétel, 134,3 milliárd forinttal több az előző évinél. A nettó kamatkiadás (653,8 milliárd forint) így összességében 110,9 milliárd forinttal lett kevesebb az előző év azonos időszakához képest.

Társadalombiztosítási alapok

A társadalombiztosítási alapok 2014. augusztus végi 150,1 milliárd forintos szufficitje a Nyugdíjbiztosítási Alap 119,5 milliárd forintos, valamint az Egészségbiztosítási Alap 30,6 milliárd forintos többletéből tevődik össze. 2013. augusztus végén az alapok  együttes többlete 206,4 milliárd forintot tett ki. A különbség oka az, hogy a társadalombiztosítási alapokból többet fordítottak nyugdíjra, illetve gyógyító-megelőző ellátásokra, gyógyszertámogatásokra.

Elkülönített állami pénzalapok

Az elkülönített állami pénzalapok I-VIII. havi 44,2 milliárd forintos többlete az előző év azonos időszakához képest alacsonyabb lett. Az alapok összes bevételei 12,2 milliárd forinttal, kiadásai 31,2 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak.  A kiadások növelte az, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból többet költöttek a Start-munkaprogramra az előző év azonos időszakához képest - írja az NGM összefoglalója.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél