<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A csúcson jó eséllyel megegyezés születhet arról, hogy 66 évvel a tűzszünet megkötése után hivatalosan is véget ér a koreai háború. Washington szerint Phenjan is Vietnámhoz hasonlóan gyorsan tudná fejleszteni gazdaságát és fenntarthatná merev egypárti politikai rendszerét, ha feladja pária státuszát és integrálódik a globális gazdasági rendbe. Káncz Csaba jegyzete.
Nguyen Phu Trong vietnami elnök (b4) és Donald Trump amerikai elnök (j3) tárgyal Hanoiban 2019. február 27-én. (Fotó: MTI/EPA/VNA)

Ma kezdődik Hanoiban a két napos csúcstalálkozó Donald Trump amerikai és Kim Dzsongun észak-koreai vezető között. A joggal történelmi mérföldkőnek tekintett, 2018. június 12-i amerikai–észak-koreai csúcs­találkozó óta a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését célzó tárgyalások lényegé­ben elakadtak. Kim számára létfontosságú, hogy maximális engedményeket kapjon a leszerelésért cserébe: biztonsági garanciákat és nemzet­kö­zi forrásokat a gazdaság gyors fejlődő pályára állításához, melyekkel megkérdőjelez­he­tetlenné teheti vezetői kvalitásait.

Legyen Vietnám a példaképetek!

A nukleáris arzenálról való teljes lemondás azonban még formailag sikeres tárgyalások esetén sem valószínű. Észak-Korea elitje egy ellenséges világban látja önmagát, amellyel szemben a végső stratégiai biztosíték nem nélkülözhető.

Amerikai kongresszusi képviselők egy csoportja az elmúlt órákban egy törvénytervezetet nyújtott be, amely felszólítja a kormányt, hogy hivatalosan is nyilvánítsa befejezettnek a koreai háborút – mint ismeretes, az 1950-53-as háború csupán tűzszünettel ért véget, így a nemzetközi jog szerint Washington és Phenjan a mai napig hadiállapotban állnak egymással. A Fehér Ház az utóbbi időszakban a nyaktörő ütemben növekvő Vietnámot állította másolandó példaképnek az észak koreai rezsim felé. Washington ezzel azt üzeni, hogy Phenjan is Vietnámhoz hasonlóan gyorsan tudná fejleszteni gazdaságát, miközben fenntarthatná merev egypárti politikai rendszerét, ha feladja pária státuszát és integrálódik a globális gazdasági rendbe. Nem tekintehtő véletlennek, hogy Kim meglátogat egy Samsung üzemet vietnámi tartózkodása alatt.

Valóban, szakértők szerint egy békeszerződés az előfeltétele annak, hogy Phenjan komolyabb leszerelési lépéseket tegyen. A diplomáciai síkon Trump valószínűleg javasolja, hogy képviseleti irodák nyíljanak – tehát egyelőre még nem nagykövetségek - egymás fővárosaiban. Hiszen egy nukleáris leszerelési folyamatban Washingtonnak szüksége lesz szakértőkre helyben, míg a maga részéről Phenjan amúgy is régóta törekszik a diplomáciai kapcsolatok rendezésére.

Káncz Csaba

Kedvező csillagzat alatt

Trump szintén javasolhatja a Dél-Koreában állomásozó 28 500 amerikai katona egy részének kivonását. Ettől idegösszeomlást kapnának a Demokraták, de alapjában azért mégsem befolyásolná az amerikai csapásmérő képességeket Koreában. A tárgyalásokon komoly felelősség hárul Pompeo külügyminiszterre, hogy megpróbálja mederben tartani az elnök vágyait, elkerülje a múlt évi szingapúri üres frázis-pufogtatás megismétlődését, miközben megőrizze az adukat az amerikaiak kezében.

Összességében a politikailag meggyengült Trump és a magabiztos Kim egy kedvező politikai kombináció lehet a csúcstalálkozó sikeres kimeneteléhez. Trump ugyanis el akarja hallgattatni hazai kritikusait egy messzemenő külpolitikai gesztussal, Kim pedig Peking és Szöul támogatásával a háta mögött szintén hajlandó lehet egy komolyabb kompromisszumra.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Döntött Svédország a NATO-csatlakozásról, továbbra sincs döntés az olajembargóról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 19:31
Svéd NATO-csatlakozás, orosz olajembargó és magyar vétó, háborús cselekmények - ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontos helyről kapott gratulációt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:29
Brüsszelből, az Európai Bizottság fejétől.  
Makro / Külgazdaság Elmondta Orbán Viktor, mit keresünk még az EU-ban
Wéber Balázs | 2022. május 16. 17:46
Ma délután az Országgyűlés ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő beszédében elmondta: Magyarország helye ebben az évtizedben is az EU-ban van, de továbbra is harcolni fog a jogaiért. Szerinte a NATO biztos támasz, de a magyar hadsereget erősíteni kell, mert a gyenge országokat fenyegetik támadások. Beszélt arról is, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején sem adják fel eredményeiket és céljaikat: a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökkentést.
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Olyan összeget kér Magyarország Brüsszeltől, ami kérdésessé teszi az orosz olaj bojkottját
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 16:08
A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Brüsszelben – kiakadtak Magyarországra a vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 16. 14:12
Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.
Makro / Külgazdaság Fenyegetőzött egy sort Oroszország – mi lesz, ha Svédország és Finnország NATO-tag lesz?
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:55
Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint nem kell illúziókba esni.
Makro / Külgazdaság A magyar kormány továbbra is nemet mond az uniós olajembargóra
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:28
Túlmegy a magyar kormány által meghúzott határokon. 
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgetik az EU-s vezetők, hogy jön a hatodik szankciós csomag
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:25
De egyelőre a mikorról még nincs konkrétum, több időre van szükségük.
Makro / Külgazdaság Kikapott a kancellár pártja a legnagyobb német tartományban
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 09:33
A CDU behúzta a szavazatokat Észak-Rajna-Vesztfáliában.  
hírlevél
Ingatlantájoló