<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az Észak-Korea körüli helyzet súlyossá vált, nap, mint nap zajlanak a telefonok, üzengetések, Japán fél, de tulajdonképpen Amerika is, Kína viszont nem tűri a Twitteren történő ledorongolást. Megoldás nem látszik, Kim Dzsong Unnak nagy csúzlija van, amiről nem fog lemondani, hacsak ki nem csavarják a kezéből.

Az amerikai elnök szidalmazta Kínát, ráadásul nem legdiplomatikusabb szokása szerint, nyilvánosan a Twitteren, az egész világ füle hallatára. Az ilyen nyilvános dorgálást senki nem szereti, de egy nagyhatalom nem is tűri, és méltó választ is adott, jóllehet sokkal megfontoltabb hangnemben. Japán közben roppant mód aggódik, noha Észak-Korea valószínűleg nem őt célozná meg, ha elszánja magát a végzetes lépésre, nem Hirosima ismétlődne, sokkal inkább Pearl Harbor.

Üzenetek

De egyelőre még nem ilyen drámai a helyzet, egyelőre az üzengetés időszaka zajlik. Trump első lépésként megnyugtatta Abe Sinzo japán miniszterelnököt, hogy megvédi minden támadástól, bár e pillanatban nem látszik, milyen biztos védelem van, ha Kim Dzsong Un valami csúnya robbanófejet szerel rakétáira, talán leginkább abban lehet bízni, hogy amíg nem támadják meg, ő sem indít háborút.

Az amerikai Csendes-óceáni légierő parancsnoka azt nyilatkozta, hogy erői képesek gyors, elsöprő és végzetes támadást intézni Észak-Korea ellen, de ez nyilván csak akkor lehet eredményes, ha annyira elsöprő, hogy még egy kósza, atomtöltettel felszerelt rakéta sem tud útjára indulni. Hogy ezt hogy lehet megoldani, ez már a katonai szakértők, ez esetben a Pentagon tervezőinek terepe, erről nem is nagyon nyilatkoznak érthető módon, nem adnak tippet az ellenségnek.

Késő bánat

A nyomásgyakorlással való megelőzés viszont már késő bánat, ha egyszer megvan az a csodafegyver, Észak-Korea rettegett ura sosem fog róla lemondani, meg is mondta, hogy ígérhetnek akárhány ezermilliárd dollárt is. Ebben a stádiumban már a szankciók sem segítenek, valószínűleg egy teljes kínai zárlat is kevés lenne. Trump pedig az utóbbiban hisz, Twitter bejegyzése szerint Kína könnyedén megoldhatná a feladatot, de nem tesz semmit.

Nos, erre válaszul nevezte a The Gurdian szerint egy prominens kínai újság zöldfülűnek az amerikai elnököt, hisz tudnia kéne, hogy a feladat még akkor sem lenne könnyű, ha Észak-Korea csak most kezdené a rakétafejlesztést, de így, hogy már kész van neki, lehetetlen rábírni, hogy lemondjon róla.

Nem az ő sara

A kínai külügyminisztérium egy, a Reutersnek is elküldött nyilatkozatban reagált, és kifejtette immár nem először, hogy egy olyan probléma teljes megoldását akarják rátestálni, amiben egyáltalán nem volt szerepe, nem ő veszett össze Észak-Koreával, és nem miatta fejleszt nukleáris robbanófejeket és rakétákat a phenjani rezsim. Ugyanakkor ezt a kérdés összemosni a kereskedelemmel, ahogy az a twitteres kirohanásban történt, inkább frusztráltságnak tűnik, mint átgondolt érvnek. A kínai-amerikai kereskedelem mindkét oldal számára kedvező volt eddig, ha nem így lett volna, nem folytatták volna évtizedeken át.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
Makro / Külgazdaság A Kreml szerint semmi alapja egy orosz-ukrán találkozónak - a háború 167. napja
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 06:36
Az USA további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának; Moszkva felfüggeszti a nukleáris fegyverek ellenőrzését a Washingtonnal kötött szerződés értelmében. Háborús összefoglaló reggel. 
Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG