<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Észak-Korea körüli helyzet súlyossá vált, nap, mint nap zajlanak a telefonok, üzengetések, Japán fél, de tulajdonképpen Amerika is, Kína viszont nem tűri a Twitteren történő ledorongolást. Megoldás nem látszik, Kim Dzsong Unnak nagy csúzlija van, amiről nem fog lemondani, hacsak ki nem csavarják a kezéből.

Az amerikai elnök szidalmazta Kínát, ráadásul nem legdiplomatikusabb szokása szerint, nyilvánosan a Twitteren, az egész világ füle hallatára. Az ilyen nyilvános dorgálást senki nem szereti, de egy nagyhatalom nem is tűri, és méltó választ is adott, jóllehet sokkal megfontoltabb hangnemben. Japán közben roppant mód aggódik, noha Észak-Korea valószínűleg nem őt célozná meg, ha elszánja magát a végzetes lépésre, nem Hirosima ismétlődne, sokkal inkább Pearl Harbor.

Üzenetek

De egyelőre még nem ilyen drámai a helyzet, egyelőre az üzengetés időszaka zajlik. Trump első lépésként megnyugtatta Abe Sinzo japán miniszterelnököt, hogy megvédi minden támadástól, bár e pillanatban nem látszik, milyen biztos védelem van, ha Kim Dzsong Un valami csúnya robbanófejet szerel rakétáira, talán leginkább abban lehet bízni, hogy amíg nem támadják meg, ő sem indít háborút.

Az amerikai Csendes-óceáni légierő parancsnoka azt nyilatkozta, hogy erői képesek gyors, elsöprő és végzetes támadást intézni Észak-Korea ellen, de ez nyilván csak akkor lehet eredményes, ha annyira elsöprő, hogy még egy kósza, atomtöltettel felszerelt rakéta sem tud útjára indulni. Hogy ezt hogy lehet megoldani, ez már a katonai szakértők, ez esetben a Pentagon tervezőinek terepe, erről nem is nagyon nyilatkoznak érthető módon, nem adnak tippet az ellenségnek.

Késő bánat

A nyomásgyakorlással való megelőzés viszont már késő bánat, ha egyszer megvan az a csodafegyver, Észak-Korea rettegett ura sosem fog róla lemondani, meg is mondta, hogy ígérhetnek akárhány ezermilliárd dollárt is. Ebben a stádiumban már a szankciók sem segítenek, valószínűleg egy teljes kínai zárlat is kevés lenne. Trump pedig az utóbbiban hisz, Twitter bejegyzése szerint Kína könnyedén megoldhatná a feladatot, de nem tesz semmit.

Nos, erre válaszul nevezte a The Gurdian szerint egy prominens kínai újság zöldfülűnek az amerikai elnököt, hisz tudnia kéne, hogy a feladat még akkor sem lenne könnyű, ha Észak-Korea csak most kezdené a rakétafejlesztést, de így, hogy már kész van neki, lehetetlen rábírni, hogy lemondjon róla.

Nem az ő sara

A kínai külügyminisztérium egy, a Reutersnek is elküldött nyilatkozatban reagált, és kifejtette immár nem először, hogy egy olyan probléma teljes megoldását akarják rátestálni, amiben egyáltalán nem volt szerepe, nem ő veszett össze Észak-Koreával, és nem miatta fejleszt nukleáris robbanófejeket és rakétákat a phenjani rezsim. Ugyanakkor ezt a kérdés összemosni a kereskedelemmel, ahogy az a twitteres kirohanásban történt, inkább frusztráltságnak tűnik, mint átgondolt érvnek. A kínai-amerikai kereskedelem mindkét oldal számára kedvező volt eddig, ha nem így lett volna, nem folytatták volna évtizedeken át.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Rossz hír jött Brüsszelből: tovább csúszik az egyezség olajembargó-ügyben
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 09:01
Erre utalt Ursula von der Leyen egy interjúban.
Makro / Külgazdaság Kissinger területeket adna az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 07:57
Ukrajnának területet kellene átengednie Oroszországnak a háború befejezéséhez - szorgalmazta Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumon.
Makro / Külgazdaság A brit kormány megtudja, hogyan partizott Boris Johnson a járvány idején
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 07:44
A brit kormány várhatóan szerdán megkapja a vizsgálati jelentést azokról a Downing Street-i partikról, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt szigorú korlátozások idején tartottak, nem egyszer Boris Johnson miniszterelnök részvételével.
Makro / Külgazdaság Több rakétát is kilőtt Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 07:32
Észak-Korea szerdán felbocsátott három rakétát, köztük egy "feltételezett interkontinentális ballisztikus rakétát", néhány órával azt követően, hogy Joe Biden amerikai elnök elhagyta az ázsiai térséget - közölte a dél-koreai hadsereg.
Makro / Külgazdaság Újabb kisvárosok kerültek orosz kézre, Moszkva csak pusztítani akar Zelenszkij szerint – szerda reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 06:44
Kisebb sikereket értek el az agresszorok, hiszen az orosz hadsereg néhány települést elfoglalt a kelet-ukrajnai régióban. Közben Volodimir Zelenszkij azt hangoztatja, hogy Moszkva célja az ukrán ipar központjának, a Donbász régiónak az elpusztítása. Megszólalt Soros György is a háború kapcsán. Ezek a háború legfrissebb történései.
Makro / Külgazdaság Hogyan születtek az orosz oligarchák? - Showbiznisz, butikláz, pénzváltás
Elek Lenke | 2022. május 25. 05:44
Tévedés azt hinni, hogy csak a Szovjetunió hivatalos megszűnése után halmozódtak fel tekintélyes vagyonok az utódállamokban, és hogy mindez csupán az ásványi kincsekhez, nyersanyagokhoz köthető.
Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG