4p
Fél éven belül a latin-amerikai térség két legnagyobb gazdasága radikális politikai átalakuláson mehet keresztül. Mexikóban a vezető elnökjelölt nyári megválasztása nemcsak a NAFTA-tárgyalásokkal amúgy is próbára tett mexikói-USA gazdasági együttműködést, de a két ország közti drogellenes összefogást is negatívan befolyásolhatja. Guerrero szövetségi államban a drogkereskedők most tűzszünetet kötöttek, miután már 11 politikai jelöltet eltettek láb alól – de miért lettek hirtelen engedékenyek?
(Fotó: Wikipedia)

Latin Amerika turbulens politikai időszak elé néz. Április 22-én jön az elnökválasztás Paraguay-ban, május 27-én Kolumbiában, július 1-én Mexikóban és október 7-én Brazíliában. Fél éven belül a térség két legnagyobb gazdasága radikális átalakuláson mehet keresztül, tekintve, hogy egy baloldali populista, Andrés Manuel López Obrador (AMLO) vezet a közvéleménykutatások szerint Mexikóban, míg egy radikális jobboldali, Jair Bolsonaro vezeti a mezőnyt Brazíliában.

Fejétől bűzlik

A populizmus rohamosan nyer teret, mivel a centrista politikai pártok egyre kevésbé képesek megszólítani a választókat, a pártokat elönti őket a korrupció, ezért egy elit-ellenes (anti-establishment) hullám söpör végig a térségen. Mexikóban például az elmúlt három évben az ország 10 szövetségi kormányzója ellen indult korrupciós vizsgálat. Közülük nyolc a kormányzó párt, a Partido Revolucionario Institucional nagykutyája. A vádak ellenük a közbeszerzések manipulálásától a pénzmosásig terjednek.

A mexikói társadalom nyomására az utóbbi időszakban új, nemzeti korrupcióellenes rendszer jött létre, amely igyekszik befolyást gyakorolni az explicit bűnözésre, valamint jobb eszközöket és független ügyészeket biztosítani az elkövetők kézre kerítésének érdekében. A kormány azonban rendre lelassítja és gyengíti ezeket a dicséretes kezdeményezéseket. A mexikói szövetségi államok közel fele mindeddig nem fogadta el a helyi korrupcióellenes rendszerek létrehozásához szükséges jogszabályokat. A központi kormány pedig még nem nevezett ki vezető korrupcióellenes ügyészt, főállamügyészt, főkönyvvizsgálót és bírókat - továbbá teljesen elfojtotta a civil társadalom felügyeleti szerepét az új rendszerben, mivel az állampolgári bizottság szinte minden, a potenciális korrupciós ügyek kivizsgálására tett kérését megtagadta.

A püspök áldásos tevékenysége

Káncz Csaba

Mexikóban új elnököt fognak választani július 1-jén, mivel a Trump elnökkel a mexikói határfal ügyében rendszeresen vitába keveredő Nieto elnök alkotmányos okok miatt másodszor nem indulhat a pozícióért. A hat indulót felsorakoztató versenyben az elit korruptságával kampányoló, populista és USA-ellenes propagandát folytató AMLO vezet 30 százalék feletti támogatottsággal. AMLO-t többször is hasonlították már Trumphoz, annak ellenére, hogy ő maga élesen kritizálja a Trump-adminisztráció Mexikó-politikáját. Ha megválasztják, az nemcsak a NAFTA-tárgyalásokkal amúgy is próbára tett gazdasági együttműködést, de a két ország közti drogellenes összefogást is negatívan befolyásolhatja.

A mexikói politikai osztály határtalan romlottsága és a drogkartellek elképesztő brutalitása – 2016-ban Szíria után Mexikóban ölték meg a legtöbb embert – megdöbbentő társadalmi kezdeményezéseket szül. Guerrero szövetségi állam püspöke például Nagypénteken letárgyalt egy tűzszünetet a drogkereskedőkkel, miután azok már 11 politikai jelöltet eltettek  láb alól. A drogkartell vezetése azzal a feltétellel ment bele a tűzszünetbe, hogy a politikai jelöltek mostantól befejezik a szavazatok megvásárlását és megválasztásuk esetén teljesítik választási ígéreteiket.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG