<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fél éven belül a latin-amerikai térség két legnagyobb gazdasága radikális politikai átalakuláson mehet keresztül. Mexikóban a vezető elnökjelölt nyári megválasztása nemcsak a NAFTA-tárgyalásokkal amúgy is próbára tett mexikói-USA gazdasági együttműködést, de a két ország közti drogellenes összefogást is negatívan befolyásolhatja. Guerrero szövetségi államban a drogkereskedők most tűzszünetet kötöttek, miután már 11 politikai jelöltet eltettek láb alól – de miért lettek hirtelen engedékenyek?
(Fotó: Wikipedia)

Latin Amerika turbulens politikai időszak elé néz. Április 22-én jön az elnökválasztás Paraguay-ban, május 27-én Kolumbiában, július 1-én Mexikóban és október 7-én Brazíliában. Fél éven belül a térség két legnagyobb gazdasága radikális átalakuláson mehet keresztül, tekintve, hogy egy baloldali populista, Andrés Manuel López Obrador (AMLO) vezet a közvéleménykutatások szerint Mexikóban, míg egy radikális jobboldali, Jair Bolsonaro vezeti a mezőnyt Brazíliában.

Fejétől bűzlik

A populizmus rohamosan nyer teret, mivel a centrista politikai pártok egyre kevésbé képesek megszólítani a választókat, a pártokat elönti őket a korrupció, ezért egy elit-ellenes (anti-establishment) hullám söpör végig a térségen. Mexikóban például az elmúlt három évben az ország 10 szövetségi kormányzója ellen indult korrupciós vizsgálat. Közülük nyolc a kormányzó párt, a Partido Revolucionario Institucional nagykutyája. A vádak ellenük a közbeszerzések manipulálásától a pénzmosásig terjednek.

A mexikói társadalom nyomására az utóbbi időszakban új, nemzeti korrupcióellenes rendszer jött létre, amely igyekszik befolyást gyakorolni az explicit bűnözésre, valamint jobb eszközöket és független ügyészeket biztosítani az elkövetők kézre kerítésének érdekében. A kormány azonban rendre lelassítja és gyengíti ezeket a dicséretes kezdeményezéseket. A mexikói szövetségi államok közel fele mindeddig nem fogadta el a helyi korrupcióellenes rendszerek létrehozásához szükséges jogszabályokat. A központi kormány pedig még nem nevezett ki vezető korrupcióellenes ügyészt, főállamügyészt, főkönyvvizsgálót és bírókat - továbbá teljesen elfojtotta a civil társadalom felügyeleti szerepét az új rendszerben, mivel az állampolgári bizottság szinte minden, a potenciális korrupciós ügyek kivizsgálására tett kérését megtagadta.

A püspök áldásos tevékenysége

Káncz Csaba

Mexikóban új elnököt fognak választani július 1-jén, mivel a Trump elnökkel a mexikói határfal ügyében rendszeresen vitába keveredő Nieto elnök alkotmányos okok miatt másodszor nem indulhat a pozícióért. A hat indulót felsorakoztató versenyben az elit korruptságával kampányoló, populista és USA-ellenes propagandát folytató AMLO vezet 30 százalék feletti támogatottsággal. AMLO-t többször is hasonlították már Trumphoz, annak ellenére, hogy ő maga élesen kritizálja a Trump-adminisztráció Mexikó-politikáját. Ha megválasztják, az nemcsak a NAFTA-tárgyalásokkal amúgy is próbára tett gazdasági együttműködést, de a két ország közti drogellenes összefogást is negatívan befolyásolhatja.

A mexikói politikai osztály határtalan romlottsága és a drogkartellek elképesztő brutalitása – 2016-ban Szíria után Mexikóban ölték meg a legtöbb embert – megdöbbentő társadalmi kezdeményezéseket szül. Guerrero szövetségi állam püspöke például Nagypénteken letárgyalt egy tűzszünetet a drogkereskedőkkel, miután azok már 11 politikai jelöltet eltettek  láb alól. A drogkartell vezetése azzal a feltétellel ment bele a tűzszünetbe, hogy a politikai jelöltek mostantól befejezik a szavazatok megvásárlását és megválasztásuk esetén teljesítik választási ígéreteiket.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bedöntheti-e az Orbán-kormányt a Pegasus-ügy? A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. július 23. 19:01
A lehallgatási botrány akár egy James Bond-film forgatókönyve is lehetne: egy kibercég kémprogramokat ad el autoriter hajlamú kormányoknak, amelyek azok segítségével politikusok, újságírók, cégvezetők telefonjait figyelik meg, a gyanú szerint politikai céllal. Sajtóhírek szerint az ügyben Magyarország is nyakig benne van. A magyar kormány nem cáfolja a szoftver beszerzését és használatát, de azt mondja, hogy semmi törvénytelen nem történt, az egész csak hisztéria. De tényleg csak erről van szó? Hol van a határ jogos és jogtalan megfigyelés között? Bízhatunk-e még egyáltalán a hatalomban? Lesz-e az ügynek bármilyen következménye? És emlékszünk-e még Edward Snowdenre vagy Julian Assange-ra? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.  
Makro / Külgazdaság Megrohanták a magyarok Horvátországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 17:37
Lényegesen nőtt a nyaralók száma.
Makro / Külgazdaság Egy ország, amely élen járt az oltásokban, most mégis fenyegeti a negyedik hullám
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 14:46
Egymillió izraeli továbbra is elutasítja a koronavírus elleni oltást. A kormány most szankciókat helyezett kilátásba velük szemben, hogy útját állja a negyedik hullámnak. Eddig a lakosság 62 százalékát oltották be. Eközben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, mennyire véd meg a Pfizer a súlyos megbetegedéstől a delta variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság Izrael csökkentett a Pfizer-vakcina értékelésén
MTI | 2021. július 23. 08:59
 Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagyon nehéz hónapok előtt állunk
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 08:35
A miniszterelnök szerint januárban vagy februárban lehet népszavazás az általa gyermekvédelminek nevezett törvényről.    
Makro / Külgazdaság Újabb állami beszerzésekre szerződhet a Delta Systems Kft.
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 17:50
Mobiltelefonok beszerzésére kaphat állami megbízást a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata, a Delta Systems Kft.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az eurókamathoz az EKB
MTI | 2021. július 22. 14:52
Ahogy arra számítani lehetett.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel szigorúbban ellenőriztetné, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 13:20
Szerinte meg kéne előzni, hogy olyan országok is igénybe vehessék a programokat, ahol nem biztosított azok használatának hatósági ellenőrzése.
Makro / Külgazdaság A cseh és a holland olimpiai csapatban is találtak koronásokat
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 12:14
Versenyző és stábtag is van az újonnan azonosított fertőzöttek között.
Makro / Külgazdaság Alig emelkedik az oltottak száma - pedig az új fertőzötteké csendben növekszik
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 09:31
Bár emelkedik a napi új fertőzöttek száma, a súlyos, kórházi kezelést igénylő esetek száma csökken - naponta csak pár ezer fővel nő az oltottak tábora.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos