BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2018. április 9. 13:32

Fél éven belül a latin-amerikai térség két legnagyobb gazdasága radikális politikai átalakuláson mehet keresztül. Mexikóban a vezető elnökjelölt nyári megválasztása nemcsak a NAFTA-tárgyalásokkal amúgy is próbára tett mexikói-USA gazdasági együttműködést, de a két ország közti drogellenes összefogást is negatívan befolyásolhatja. Guerrero szövetségi államban a drogkereskedők most tűzszünetet kötöttek, miután már 11 politikai jelöltet eltettek láb alól – de miért lettek hirtelen engedékenyek?

(Fotó: Wikipedia)

Latin Amerika turbulens politikai időszak elé néz. Április 22-én jön az elnökválasztás Paraguay-ban, május 27-én Kolumbiában, július 1-én Mexikóban és október 7-én Brazíliában. Fél éven belül a térség két legnagyobb gazdasága radikális átalakuláson mehet keresztül, tekintve, hogy egy baloldali populista, Andrés Manuel López Obrador (AMLO) vezet a közvéleménykutatások szerint Mexikóban, míg egy radikális jobboldali, Jair Bolsonaro vezeti a mezőnyt Brazíliában.

Fejétől bűzlik

A populizmus rohamosan nyer teret, mivel a centrista politikai pártok egyre kevésbé képesek megszólítani a választókat, a pártokat elönti őket a korrupció, ezért egy elit-ellenes (anti-establishment) hullám söpör végig a térségen. Mexikóban például az elmúlt három évben az ország 10 szövetségi kormányzója ellen indult korrupciós vizsgálat. Közülük nyolc a kormányzó párt, a Partido Revolucionario Institucional nagykutyája. A vádak ellenük a közbeszerzések manipulálásától a pénzmosásig terjednek.

A mexikói társadalom nyomására az utóbbi időszakban új, nemzeti korrupcióellenes rendszer jött létre, amely igyekszik befolyást gyakorolni az explicit bűnözésre, valamint jobb eszközöket és független ügyészeket biztosítani az elkövetők kézre kerítésének érdekében. A kormány azonban rendre lelassítja és gyengíti ezeket a dicséretes kezdeményezéseket. A mexikói szövetségi államok közel fele mindeddig nem fogadta el a helyi korrupcióellenes rendszerek létrehozásához szükséges jogszabályokat. A központi kormány pedig még nem nevezett ki vezető korrupcióellenes ügyészt, főállamügyészt, főkönyvvizsgálót és bírókat - továbbá teljesen elfojtotta a civil társadalom felügyeleti szerepét az új rendszerben, mivel az állampolgári bizottság szinte minden, a potenciális korrupciós ügyek kivizsgálására tett kérését megtagadta.

A püspök áldásos tevékenysége

Káncz Csaba

Mexikóban új elnököt fognak választani július 1-jén, mivel a Trump elnökkel a mexikói határfal ügyében rendszeresen vitába keveredő Nieto elnök alkotmányos okok miatt másodszor nem indulhat a pozícióért. A hat indulót felsorakoztató versenyben az elit korruptságával kampányoló, populista és USA-ellenes propagandát folytató AMLO vezet 30 százalék feletti támogatottsággal. AMLO-t többször is hasonlították már Trumphoz, annak ellenére, hogy ő maga élesen kritizálja a Trump-adminisztráció Mexikó-politikáját. Ha megválasztják, az nemcsak a NAFTA-tárgyalásokkal amúgy is próbára tett gazdasági együttműködést, de a két ország közti drogellenes összefogást is negatívan befolyásolhatja.

A mexikói politikai osztály határtalan romlottsága és a drogkartellek elképesztő brutalitása – 2016-ban Szíria után Mexikóban ölték meg a legtöbb embert – megdöbbentő társadalmi kezdeményezéseket szül. Guerrero szövetségi állam püspöke például Nagypénteken letárgyalt egy tűzszünetet a drogkereskedőkkel, miután azok már 11 politikai jelöltet eltettek  láb alól. A drogkartell vezetése azzal a feltétellel ment bele a tűzszünetbe, hogy a politikai jelöltek mostantól befejezik a szavazatok megvásárlását és megválasztásuk esetén teljesítik választási ígéreteiket.

Káncz Csaba jegyzete.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél