BUX
36 606.35
+1.44%
+521.00
OTP
10 570.00
+3.22%
+330.00
MOL
2 014.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 950.00
+0.65%
+45.00
MTELEKOM
397.00
+0.51%
+2.00
 
2019. április 16. 06:01

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kezd az elnökének polihisztor nyomdokaiba lépni. Mészáros Lőrinc a kuratórium elnökeként tett javaslatot az önkormányzatnak, hogy állítsák ki az általuk vett festményeket. Ehhez pénzt is adott.

Mészáros Lőrinc a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Április 11-én rendkívüli ülést tartott Felcsút képviselő-testülete, az egyik napirendi pont a nemrég megvásárolt, Fő utca 125. szám alatt található, évek óta üresen álló lakóház sorsát érinti. A polgármester szakvéleményt kért azt illetően, vajon felújítani vagy újjáépíteni lenne-e célravezetőbb annak érdekében, hogy állandó festészeti kiállítást nyissanak benne.

A felkért építőmérnök véleménye szerint statikailag elfogadható állapotban van az épület, főleg annak fényében, hogy évek óta lakatlan és nincs felügyelet alatt. Komoly szerkezeti károsodást sem szenvedett. Arra viszont az épület belső kialakítása nem optimális, hogy befogadóhelye legyen egy állandó jellegű kiállításnak.

Továbbá energetikai szempontból gyenge besorolással rendelkezik. Az előterjesztéshez mellékelt szakértői vélemény szerint az épület jelen állapotban történő üzemeltetése a 2017-es előírásoknak megfelelő új épülethez képest 366,5 százalékkal többe kerülne. Vagyis azt energetikai költségek ennyivel nagyobbak lennének, hogyha a mostani épületbe költözne be a tárlat, mintha az előírásnak megfelelő új épület fogadná be azt. Ugyanakkor a szakértő megjegyezi: a 2017-es terveknek megfelelően tájházként hasznosíthatná az épületet a felcsúti önkormányzat, energetikailag ennek az igénynek megfelelne az épület.

A szakértő végső megállapítása szerint:

"az Építőipari Költségbecslési Segédlet 2018" c. kötetében megadott költségáltalányok alapján, az új épület alapterületét megegyezőnek feltételezve, valamint rengeteg feltételezéssel és becsléssel élve az új épület kialakítása olcsóbb, mint a meglévő épületünk renoválása, korszerűsítése. Az új épület kialakítása kb. 85-95 százaléka a meglévő épület felújítási költségeinek".

Ez alapján a felcsúti képviselőtestület jó eséllyel az épület újjáépítése mellett döntött - biztosat akkor tudunk mondani, ha nyilvános lesz a múlt csütörtöki ülés jegyzőkönyve -, bár a munkák nem az önkormányzat kasszáját fogják terhelni.

A festészeti kiállítást ugyanis nem más rendelte meg, mint maga Mészáros Lőrinc, A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumi elnökeként. A képviselőtestület március végi ülésén volt terítéken a milliárdos vállalkozó által írt levél, ami egyben kérés, javaslat és felajánlás is volt.

Ebben arról tájékoztatta Mészáros a polgármestert, hogy a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány megvásárolta a váli származású, számos díjjal rendelkező festőművész, Kokas Ignác hagyatékát.


Kokas Ignác: Dombos táj (Forrás: Villás Galéria)


A TAO-milliárdokat bezsebelő focialapítványnak a hagyaték megvásárlására bőven lehetett és volt kerete. A 2017-es jelentés szerint 5,6 milliárd forint bevétele volt az alapítványnak támogatásokból, ebből 3,1 milliárd adomány volt, a költségek elszámolása után ebből kicsivel több mint egymilliárd forint maradt a kasszában.

Mészáros szerint egyébként a festmények olyan művészeti értéket képeznek, amit a művész "kedvelt szülőföldjén" szükséges bemutatni. Mivel az alapítvány nem rendelkezik kiállításra alkalmas helyiséggel, ezért Mészáros a Fő utca 125. szám alatti épületet javasolta az önkormányzatnak.

"Amennyiben a Tisztelt Önkormányzat támogatja javaslatomat, úgy Alapítványunk nevében 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást ajánlok fel az ingatlanon kialakítandó állandó Kokas-kiállítás létrehozására, a kiállítás céljára alkalmas épület kialakítására. A támogatás átadásának feltétele kizárólag a kiállítás biztosítására Alapítványunkkal kötött hosszú távú használati megállapodás, mellyel egyedüli célunk ennek az értékes hagyatéknak tartós és helyben történő bemutatása, azzal, hogy az Akadémiánkon tanuló utánpótlás korú sportoló fiatalok szellemi nevelését, oktatását segítse elő a helyszín biztosításával." - írja Mészáros Lőrinc.

Tekintve, hogy a nevezett épületet a kiállítás érdekében fogják újjáépíteni, az önkormányzat "a sportcélú neveléssel, fejlődéssel, mint önkormányzati alapfeladattal összhangban" elfogadta a volt polgármester javaslatát.

Eredetileg a Pannónia Szíve turizmusfejlesztési koncepció alapján a váli Ürményi-kastély felső szintjére tervezték a Válon született művész alkotásaiból állandó kiállítás megszervezését. Mészáros Lőrinc és Felcsút, illetve a település turisztikai vonzereje azonban jóval erősebb volt, mint a festő szülőhelyének érdekérvényesítő képessége. Igaz, csak 13 kilométer a távolság a két település között.

Fali képek

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ki nyerte a költségvetési számháborút?
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 13:27
Végül Varga Mihály előrejelzését fogadta el a kormány. Jegyzet.
Makro / Külgazdaság Pénteken nyithatnak az éttermek belső részei Budapesten
MTI | 2020. május 27. 11:57
Péntektől újra kinyithatnak a budapesti éttermek koronavírus-járvány miatt bezárt belső helységei - közölte a PestiSrácok.hu szerdán a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság A Nyugat új korszakot nyit Kínával – a Fehér Ház nem viccel
Káncz Csaba | 2020. május 27. 10:11
A Fehér Ház a legkeményebb fenyegetésekkel kényszeríti közeli szövetségeseit, hogy azok radikálisan fogják vissza kapcsolataikat Kínával. Az Egyesült Királyság esetében amerikai kémrepülőgépek, hírszerző tisztek és további amerikai eszközök kivonása is napirendre került a színfalak mögött. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közölték, hányan maradtak állás nélkül áprilisban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:01
A munkanélküliek száma 187 ezer fő volt áprilisban, derül ki a friss adatokból. 
Makro / Külgazdaság Aki jövőre megy nyugdíjba, annak nem jár 13. havi nyugdíj
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 08:21
A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat értelmében.
Makro / Külgazdaság Ennyi pénz jut jövőre az egészségügyre
Kormos Olga | 2020. május 27. 06:11
Összehasonlítottuk, hogy a kedden publikált 2021-es költségvetési tervezetben szereplő számok mennyiben különböznek az idei tervezett egészségügyi kiadásoktól és bevételektől. A könnyebb átláthatóság miatt pontokba szedtük a különbségeket.
Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
hírlevél