<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A törlesztések felfüggesztésének határideje szeptember 30-án lejár, s annak sorsát a kormány a nemzeti konzultáció eredményétől tette függővé. Erről már a héten döntés születhet, az viszont biztos, hogy szerdán megtudhatjuk, mekkora volt az infláció augusztusban, ami egyúttal közelebb vihet ahhoz, hogyan is változhatnak az év végéig a kamatok. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.

Csabai Károly, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu felelős szerkesztője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában gazdasági aktualitásokról fejtette ki a véleményét.

Augusztus 25-én lezárult a nemzeti konzultáció, amelynek kérdései közé bekerült ez is:

"Vannak, akik szerint a hitelmoratóriumot 2021 szeptemberétől jövő év júliusáig meg kell hosszabbítani, hogy azok a családok és vállalkozások, melyek rászorulnak, továbbra is felmentést kapjanak a hitel visszafizetése alól. A bankok szerint erre nincs szükség, a hitelmoratóriumot meg kell szüntetni, és mindenkinek törlesztenie kell. Ön mit gondol?

Szerdán lesz két hete tehát, ameddig válaszolni lehetett e kérdésre. Ezért is, no meg az eddig már kétszer meghosszabbított moratórium újabb, szeptember 30-ai lejárta miatt is a kormány lépéskényszerben van: döntenie kell. Amelynek során - korábbi kommunikációja szerint -, ha nem is kötelezően, de figyelembe veszi a konzultáció eredményét.

Azt tudni kell, hogy a magyar moratórium világrekorder, bár a koronavírus-járványt követő gazdasági válság láttán több ország is élt ezzel, mára már valamennyien eltörölték azt. A magyarországi bankok már az eredetileg 2020. december 31-ég hatályos szakasz meghosszabbítását sem támogatták, mondván, inkább az ő hatáskörükbe kéne utalni a rászorulónak bizonyult ügyfelek fizetési gondjainak kezelését - ahogy azt teszik "békeidőben" is.

Dobnak újabb mentőövet és ha igen, kinek? Fotó: deposithotos
Dobnak újabb mentőövet és ha igen, kinek? Fotó: deposithotos

Csakhogy jövőre választások lesznek, ami politikai témává tette a moratórium sorsát - a kormány a szociális érzékenysége kihangsúlyozásával is meg szeretné tartani, illetve növelni a szimpátiáját. Kérdés, ki, mi alapján dönti el, hogy ki a rászoruló: a kormány vagy a bankok, netán az ügyfelek? Miközben azt sem szabad elfelejteni, hogy bár egyes vállalatoknak és magánszemélyeknek most valóban jól jöhet a könnyítés, ha 2022 közepéig marad a moratórium, akkor azt követően nem kevesebb, mint 3,5 évvel hosszabb ideig kellene majd törleszteniük.

Azt még nem tudni, hogy a kormány e héten napirendre veszi-e a hitelmoratórium ügyét. Az viszont holtbiztos, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzéteszi a legfrissebb, augusztusi inflációs adatot. Ami iránymutatásként szolgálhat arra, folytatódik-e és ha igen, milyen mérték(ek)ben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) júniusban megkezdtett kamatemelési ciklusa, amely során eddig már három alkalommal is 30-30 bázisponttal emelkedett a jegybanki irányadó ráta, így összességében 0,6-ról már 1,5 százalékra.

Az MNB vezetői nyilvánvalóvá tették és ezt Virág Barnabás alelnök a legutóbbi, augusztus 24-ei kamatemelés után is megerősítette, hogy a Monetáris Tanács a következő, szeptember 21-én esedékes ülésén az akkor már előtte ismert legfrissebb inflációs jelentés alapján fog határozni a további monetáris szigorítási ütemről. Merthogy az szinte borítékolható, hogy lesz újabb alapkamat-emelés, már csak a mérték a kérdés.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Makro / Külgazdaság Valaki gigantikus pénzt adott egy ismert sportklubért
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 13:37
Ezzel ez lett a legdrágább a hazájában, a többiek messze lemaradtak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek kipróbálják a Patriot rendszert
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:46
Az amerikai gyártmányú légvédelmi rendszeren kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban.
Makro / Külgazdaság A csehek szeretnek adakozni az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:21
Ironikusan egy Ajándék Putyinnak elnevezésű kezdeményezés keretében gyűjtöttek össze óriási összeget.
Makro / Külgazdaság Suppan Gergely: az ipari termelés a tavalyi év elejétől határozott lendületet vett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:14
A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó adatait elemzi a Magyar Bankholding szakértője.
Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Az oroszok egy év alatt olaj- és gázbevételeik csaknem felét bukták el
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 06:42
Zelenszkij csütörtökön az uniós vezetőkkel találkozik. Ezek történtek kedd hajnalban az orosz–ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Hiába a háború, nagyon kitömtük pénzzel Putyint
Wéber Balázs | 2023. február 7. 05:32
Az uniós import értéke Oroszországból a másfélszeresére, a magyar importé pedig a háromszorosára nőtt az ukrajnai háború első kilenc hónapjában, tehát az EU és Magyarország is jóval több pénzt utalt Oroszországnak az invázió után, mint előtt. Ennek oka nagyrészt az energiafüggőség és az energiaárak megugrása. Míg azonban számos uniós ország már jelentősen csökkentette orosz kitettségét az elmúlt egy évben, addig a magyar kormány nem tett érdemi lépést ebbe az irányba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG