<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A globális hatalmak egymásra mutogatnak, miközben eszük ágában sincs szabályozni a hiperszonikus fegyverek fejlesztéseit. A pekingi vezetés azt állítja, hogy szükséges előrehaladást elérnie, különben „az amerikai hiperszonikus fegyverek megelőző, lefejező támadást indíthatnának a kínai nukleáris arzenállal szemben.” Káncz Csaba jegyzete.

A globális csapásmérési képességre alkalmas hiperszonikus fegyverek megjelenése újabb dimenzióját nyitja meg a fegyverkezési versenynek, ebben pedig gyakorlatilag minden vezető globális hatalom egyaránt részt vesz. Szakértők szerint ezek a fegyverek a nukleáris tölteteknél is veszélyesebbek lehetnek, de a szuperhatalmaknak eszük ágában sincs szabályozni a fejlesztésüket. Hiperszonikusnak nevezünk minden repülő testet, ami legalább a hangsebesség ötszörösére, vagyis Mach 5-ös sebességre képes gyorsulni.

Az Egyesült Államok

A Biden-kormányzat padlógázt nyomott a jövő évi központi költségvetés tervezetében, és 3,8 milliárd dollárt kért a hiperszonikus fegyverekkel kapcsolatos kutatásokra. Ez csaknem 20 százalékos ugrás ahhoz a 3,2 milliárdhoz képest, amit még a Trump-kormányzat igényelt a 2021-es évre.

Nincsen garancia arra, hogy a Kongresszus ezt a magas összeget jóváhagyja. Tavaly ugyanis a Képviselőház védelmi beszerzésekért felelős albizottsága a két hiperszonikus rakéta prototípusból egyet elkaszált.

A kormányzat számvevőszéki irodája egy nem régi jelentésében kiemeli, hogy „70 kísérlet folyik hiperszonikus fegyverek és kapcsolódó technológiák kifejlesztésére, amely a 2015-2024-es időszakban csaknem 15 milliárd dollárba kerül”, főként a Pentagon költségvetéséből. Mike White, aki a Pentagonban felügyeli a hiperszonikus fegyverek programját, június másodikai beszédében leszögezte, hogy az USA ellenfelei kényszerítették bele Washington, hogy ezt a fegyverrendszert prioritássá tegye.

Valóban, két hete Jon Hill, a Rakétavédelmi Ügynökség (MDA) igazgatója elmondta szenátusi meghallgatásán, hogy „az amerikai repülőgép-anyahajók már ki vannak téve a hiperszonikus fegyvereknek, amelyeket az ellenfeleink jelenleg állítanak hadrendbe. Az amerikai haditengerészet kezdeti védelmi megoldásokat fejlesztett ki ezen veszélyek elhárítására.”

Az MDA 8,9 milliárd dollárt kért a jövő évi költségvetésben, azzal a céllal, hogy következő generációs elfogórendszert fejlesszen ki az USA területére, egyben űrbázisú követőket a veszélyek időbeli felfedezésére. A jelentések szerint az MDA egy úgynevezett űrbázisú hiperszonikus és ballisztikus követő érzékelőt (HBTSS) fejleszt.

Kína

Peking is jelentős előrehaladást ért el ezen a területen. A politikai vezetés azt állítja, hogy szükséges előrehaladást elérnie, különben „az amerikai hiperszonikus fegyverek megelőző, lefejező támadást indíthatnának a kínai nukleáris arzenállal és a kiszolgáló infrastruktúrával szemben.”

Kína a 2019. októberi katonai parádén mutatta be első alkalommal hiperszonikus fegyverét. Szakértők figyelmeztetnek a Dongfeng-17 típusú hiperszonikus rakéta képességeire is, amely 12 250 kilométeres óránkénti sebességgel (Mach 10) repül, és a hatótávolsága meghaladja a 2400 kilométert.

2018-ban Mike Griffin, a Pentagon helyettes államtitkára kijelentette, hogy „Kína az elmúlt évtizedben tízszer annyi tesztet végzett hiperszonikus fegyverekkel, mint az USA”. Washingtont nem nyugtatta meg a kínai katonai szakértők 2019 elején tett bejelentése sem, hogy már fejlesztik a Dongfeng-17 „hajó-ellenes variánsát”.

Oroszország

Az orosz hadsereg jelenleg két hiperszonikus rakétatípust tart hadrendben: az Avangardot és a Kinzsalt. Az Avangard, a 2018 karácsonyán tesztelt, ballisztikus rakétával pályára állítható hiperszonikus siklórepülő (hypersonic glide vehicle, HGV) 6000 kilométert repült Szibéria fölött, mielőtt a Kamcsatkai-félszigetbe csapódott. Az Avangard csúcssebessége – állítják az oroszok – Mach 27 volt, azaz a hangsebesség huszonhétszerese.

A Kinzsal - a fenti videón egy MiG-31 elfogó vadászgépről indítják egy teszt során, még 2018-ban - szintén képes nukleáris csapásra és éppen ezekben a napokban mutatkozik be első alkalommal Oroszország határain kívül egy hadgyakorlaton, a feszült Kelet-Mediterráneumban.

Tavaly október 7-én Putyin elnök bejelentette, hogy az orosz hadsereg sikeres tesztet hajtott végre a Zircon távirányítású robotrepülőgéppel. Az 1000 kilométer hatótávolságú Zircon elvileg a hangsebesség kilencszeresével repülhet, de ezzel is csak sereghajtó lehet az orosz hiperszonikus arzenálban.

Kína és Oroszország számára a hiperszonikus fegyverkezés nemcsak a hadiipar bővítéséről, hanem a presztizsről is szól. A sikeres teszteknek és az innovatív kutatási eredményeknek jó visszhangja van a nyilvánosságban – lám, mi is képesek vagyunk globális erőkivetítésre, nem csak Amerika, a világ csendőre.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden megduplázná az éghajlati válságtól szenvedő fejlődő országok támogatását
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 12:30
Joe Biden megígérte, hogy megduplázza a súlyosbodó éghajlati válságnak kitett fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi támogatást, mert vészesen közeledik a nap, amikor már semmit nem lehet majd tenni. 
Makro / Külgazdaság Törökország is csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez
MTI | 2021. szeptember 22. 11:17
Utolsóként a G20-ak közül.
Makro / Külgazdaság Két nap múlva újabb rekordot állít fel a gázolaj ára
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:28
Péntektől a dízelüzemű autókba való, már mától is többe kerülő üzemanyag literenkénti bruttó átlagára 4 forinttal, újabb történelmi csúcsra megy fel. Ezzel szemben a mától olcsóbb 95-ös oktánszámú nafta átlagára tovább csökken.
Makro / Külgazdaság Új pénzügyi program indult diákoknak és pedagógusoknak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:15
A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben útjára indította országos Bázisiskola Programját, melynek keretében az ország hat régiójában ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános- és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat. A program ünnepélyes megnyitójára az Alapítvány veszprémi bázisiskolájában került sor.
Makro / Külgazdaság Egyetlen határozattal bő 300 millárd forintot rendezett át a kormány - van egy nagy nyertes
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 08:20
A kedd esti Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat több mint 300 milliárd forint sorsáról döntött. Az átrendezések legnagyobb nyertese az Innovációs és Technológiai Minisztérium; az önkormányzatok támogatásánál a kormány már a látszatra sem akar figyelni, simán kiválogatták a kormánypárti vezetésű fővárosi kerületeket.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter arról beszélt, mi kell a tálibokkal való együttműködéshez
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 06:35
A külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-ben arról beszélt, hogy szigorú feltételeket kell szabni az iszlamista táliboknak - egyebek közt a nők jogainak biztosítása terén. Mindeközben a tálibok bejelentkeztek az ENSZ-közgyűlésre.
Makro / Külgazdaság Gólzáporos vereség a Brexit
Hollós János | 2021. szeptember 22. 05:53
Valószínűleg történelme legnagyobb öngólját lőtte az Egyesült Királyság a Brexittel, már a rövid távú „eredmények” is ezt mutatják. Ugyanakkor a hatalmas adatbázisokkal végzett közgazdasági modellszámítások hosszú távon sem kecsegtetnek semmi jóval. A populista demagógia úgy tűnik nagyon drága mulatság lesz a briteknek. Halmai Péter Széchenyi-díjas közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Fő kutatási területe a nemzetközi gazdaságtan és a makroökonómia, vele beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság 12 eurós minimum órabér – miért győzhet a baloldal Németországban?
Wéber Balázs | 2021. szeptember 21. 18:42
Évi 100 ezer új szociális lakás, 12 eurós (4200 forintos) minimális órabér, megfizethető ápolás. A többi közt ezt ígérik a német szociáldemokraták a választóknak, akik a legfontosabb kérdésnek a társadalmi igazságosságot tartják. Kancellárjelöltjük ugyan nem hozza lázba az embereket, de legalább tapasztalt, kompetens és megbízható politikusnak tartják. Németország vasárnap választ: a balközép párt továbbra is három-öt százalékponttal vezet a CDU-CSU szövetség előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Bécsben jönnek a szigorítások
MTI | 2021. szeptember 21. 17:11
A járvány negyedik hullámának megfékezését célzó szigorításokat jelentett be Michael Ludwig polgármester.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel hamarosan távozik – mi marad az utókorra?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 21. 16:15
Nagy elődjeivel (Adenauertól Kohlig) ellentétben Angela Merkel pályájában nem találunk egyetlen koherens stratégiát, avagy tervet sem. És az idő elröpült Németország felett: legyen az a versenyképességi előnyének csökkenése, avagy az elképesztő szintű lemaradása a digitális átállásban. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos