BUX
36 384.73
+0.83%
+299.00
OTP
10 500.00
+2.54%
+260.00
MOL
2 004.00
-0.50%
-10.00
RICHTER
6 910.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
393.00
-0.38%
-1.00
 
2019. szeptember 29. 14:35

15 hónapja zajlik Amerika kereskedelmi háborúja Kínával, Trump valószínűleg nem erre számított. Hszi Csinping kínai elnök most nem akármilyen katonai parádét fog rendezni: ezeket mindig csodálta az amerikai elnök. Hszi üzenete: elődei naggyá tetták Kínát, ő pedig még nagyobbá teszi.

Parádék parádéja

Ahogy a Bloomberg publicistája írja: Kína kedden minden parádék parádéját fogja bemutatni a Népköztársaság 70. születésnapján kedden. Van is mit ünnepelnie: ugyan 70 éve Mao Ce-tung egy brutálisan diktatórikus kommunista rendszer hozott létre, amely az első 30 évben nem is jutott sokra, de aztán Mao halála után átvette a vezetést a reformer Teng Hsziao-ping, aki megindította a hatalmas országot a reformok, a gazdasági fellendülés útján, melynek eredményeként az ország először a világ gyára, majd olyan nagyhatalma lett, amellyel az amerikai elnök sem bír.

Nagyhatalom

Donald Trump 15 hónapja ment neki a Kínának abban a reményben, hogy olyan kereskedelmi és befektetési megállapodást erőltet rá, amilyet ő jónak tart. Kétségkívül sok minden jogos lehet az amerikai igényekből, de Kína olyan nagyhatalom lett, amely nem enged a zsarolásnak, egyoldalúan kivetett büntetővámoknak, csak egyenrangú partnerként hajlandó tárgyalni a másik nagyhatalommal.

A keddi katonai parádé ezt az üzenetet is közvetíteni fogja, amikor Hszi előtt elvonul 15 ezer katona, 160 repülő és számtalan katonai jármű, végül nukleáris fegyvereket hordozó rakétarendszerek következnek, zárásul egy interkontinentális ballisztikus rakétával. Mint Moszkvában, amikor a Szovjetunió még szuperhatalom volt, illetve amióta Oroszország újra nagyhatalommá vált.

Hszi stabil hatalma

Az egypólusú világrend rövid ideig tartott, Peking a látványos eseménnyel üzeni, hogy már újra több nagyhatalom van. Az esemény azonban nem csak magát a megkérdőjelezhetetlen nagyhatalmi státuszt, de egyúttal a kínai elnök igen stabil hatalmát is szimpolizálni fogja. Hszit már nem korlátozza a két elnöki ciklus (szemben Trumppal, akinek még a másodikért is komoly küzdelmet kell folytatnia, ráadásul most még meg is próbálja elmozdítani a képviselőház), emellett a nagyhatalmú kommunista párt vezetője és a legfőbb hadúr is egy személyben, hatalma az államalapítóéval vetekszik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság A Nyugat új korszakot nyit Kínával – a Fehér Ház nem viccel
Káncz Csaba | 2020. május 27. 10:11
A Fehér Ház a legkeményebb fenyegetésekkel kényszeríti közeli szövetségeseit, hogy azok radikálisan fogják vissza kapcsolataikat Kínával. Az Egyesült Királyság esetében amerikai kémrepülőgépek, hírszerző tisztek és további amerikai eszközök kivonása is napirendre került a színfalak mögött. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közölték, hányan maradtak állás nélkül áprilisban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:01
A munkanélküliek száma 187 ezer fő volt áprilisban, derül ki a friss adatokból. 
Makro / Külgazdaság Aki jövőre megy nyugdíjba, annak nem jár 13. havi nyugdíj
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 08:21
A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat értelmében.
Makro / Külgazdaság Ennyi pénz jut jövőre az egészségügyre
Kormos Olga | 2020. május 27. 06:11
Összehasonlítottuk, hogy a kedden publikált 2021-es költségvetési tervezetben szereplő számok mennyiben különböznek az idei tervezett egészségügyi kiadásoktól és bevételektől. A könnyebb átláthatóság miatt pontokba szedtük a különbségeket.
Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél