2p

Miközben az orosz hadsereg igyekszik szétrombolni Ukrajna energiaellátási infrastruktúráját, az ukránok azon ügyködnek, hogy összeolvasszák energetikai rendszerüket Lengyelországéval.

Ukrajna legnagyobb magánkézben lévő energetikai vállalata megszerezte a beruházási jogokat első akkumulátorállomása felépítésére Lengyelországban – írta a Notes from Poland hírportál. A fejlesztéssel tesznek egy lépést előre az ukrán és a lengyel energiaellátási rendszer integrálása felé. Emellett Lengyelországban megbízhatóbbá válik a zöldenergia termelése.

Lengyel-ukrán együttműködés áramtárolási céllal
Lengyel-ukrán együttműködés áramtárolási céllal
Fotó: Depositphotos

A beruházó cég a DRI, a DTEK leányvállalata. Az utóbbi vállalat a leggazdagabb ukrán üzletember, Rinat Ahmetov energiaipari konglomerátuma. A megállapodás alapján a DRI százszázalékos részesedést szerez abban az akkumulátoros energiatárolási létesítményben, amelyet a lengyel Columbus Energy épít fel. A felvásárlás értékét nem hozták nyilvánosságra. Annyit árultak el, hogy a 133 megawatt kapacitású létesítményt Lengyelország déli részén, a Krakkó közelében lévő Chranów városa mellett építik fel, miután megszerezték az ehhez szükséges hatósági engedélyeket. A munkálatokat 2024 végén kezdik és azt tervezik, hogy a létesítményt 2026 elején helyezik üzembe.

A DTEK és a Columbus Energy 2023 októberében írt alá megállapodást arról, hogy együttműködnek az energetikai fejlesztések területén. Az ukrán vállalat három olyan áramtárolási projekt iránt érdeklődik, amelyeket a lengyel partner indít. Ezek összes kapacitása 398 megawatt lesz.

Az energiatárolási rendszerének kiépítése döntő jelentőségű a zöldenergia felhasználásában. A napsütésre és a szélre alapozott áramtermelés ugyanis nem biztosít folyamatos ellátást, amit az eltárolt energiával lehet kiegyensúlyozni. Lengyelország áramellátásnak 26 százaléka származott zöld forrásból. A szénerőművek súlya ebben még mindig kétharmad.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG