Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
LeadING HUBE névre keresztelték az ING Bank által kifejlesztett új konjunktúramutatót. A index 2015 januári értéke szerint az üzleti szféra kibocsátása Magyarországon az idei év második felében ismét gyorsuló pályára állhat.

A LeadING HUBE egy havi rendszerességgel frissülő előidejű (előrejelzésre használható) indikátor, ami a magyar makrogazdasági teljesítmény hullámzását tíz hónappal megelőzi – írja az ING Bank közleménye. Ökonometriai statisztikai módszerekkel próbálja az összes releváns (lényeges), rendelkezésre álló információt egy kompozit (összetett) mutatóba tömöríteni, ami megkönnyíti az adatok közötti eligazodást.

A LeadING HUBE index szerint a gazdasági növekedés lassulása éves bázison egészen az idei év első negyedévéig fog tartani. Ezt követően azonban (részben a bázishatások miatt) arra számítanak, hogy a gazdasági kibocsátás gyorsuló pályára áll, mivel a hó/hó indexek viszonylag magas szinten stabilizálódtak az elmúlt időszakban. A növekedés gyorsulása ismét a trend fölé emelheti a kibocsátást, azaz ismételten az expanziós fázisba kerülhet a magyar gazdaság 2015 második felében.

A mutató készítéséhez felhasznált mutatók között megtalálhatóak a megrendelés-állományok és új rendelési volumenek, a kiadott építési engedélyek, valamint a lakossági bizalmi indexek egyaránt. Az elvégzett módszertani elemzés szerint a LeadING HUBE tekinthető ma Magyarországon a legjobb előidejű indikátornak, vagyis jelentős információs többletet biztosít a felhasználók részére – írják a készítői.

A LeadING HUBE kialakításához létre kellett hozni egy havi konjunktúraváltozót, vagy egyidejű indexet, ami az ipari és építőipari termelés, valamint a kiskereskedelmi forgalom volumenének súlyozott átlaga. Ez az az index, amely a referenciapontot biztosítja. Ez az egyidejű index nem feleltethető meg teljesen a GDP-nek, mivel számos ágazatot nem fed le. Ezért mind az egyidejű index, mind a LeadING HUBE csak a piaci kibocsátást próbálja meg bemutatni – írják.

A leading indikátor bemutatja, hogy a gazdasági ciklus melyik fázisában lesz a gazdaság az elkövetkező időszakban, és mikor várható, hogy az egyik fázisból a másik fázisba kerül. Előrejelzi a gazdasági ciklusok fordulópontjait (csúcspont, mélypont).

Készítői ügyeltek arra, hogy gazdaságilag értelmezhető legyen, legyen elméleti alapja a felhasználásának, statisztikailag megbízható legyen, gyorsan rendelkezésre álljon, rendszeresen publikálják. Ne legyen nagy variabilitása a negyedév/negyedév változásának, azaz kevés „zaj” jelenjen meg benne.

(A grafikonokon az előidejű, vagyis előrejelzésre használható index látható szürke vonallal látható, a tényleges gazdasági teljesítmény adataiból számított „egyidejű index” pedig kékkel. A bal oldalon az látszik, hogyan előzi meg az index viselkedése a tényleges gazdasági adatokat. A jobb oldalon összecsúsztatták az adatsorokat, hogy látsszon, mennyire szépen együtt mozog az előrejelzés és a valóság – a szerk.)

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva és Peking agresszívabb információs hadviselésre kapcsolt
Káncz Csaba | 2021. április 14. 19:29
A második hidegháború korában újra a nagyhatalmi vetélkedés dominál, ahol a Kreml stratégiai ambíciói eléréséhez Új Generációs Hadviselést alkalmaz. A Vuhanban kitört COVID-19 járvány miatt Kína is magasabb szintre kapcsolta (dez)információs műveleteit világszerte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A chiphiány több, mint gazdasági kérdés - az amerikai-kínai vetélkedés újabb terepe
Király Béla | 2021. április 14. 16:59
Az elmúlt hónapokban a félvezetők hiánya meghatározó téma volt mind a járműgyártás, mind az elektronikai ipar szempontjából. A kereslet-kínálat megbillenésén túl a háttérben érdekes folyamatok zajlanak, amelyek tovább bonyolítják a helyzetet.
Makro / Külgazdaság Burgenlandban feloldják a teljes zárlatot
MTI | 2021. április 14. 16:00
Burgenland - Ausztria két másik két keleti tartományával, Béccsel és Alsó-Ausztriával szemben - a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett, április 1-e óta tartó teljes zárlat feloldása mellett döntött - jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök szerdán.
Makro / Külgazdaság Budapestország vagyunk Trianon óta - interjú Lázár Jánossal
Baka F. Zoltán | 2021. április 14. 11:40
Nagyinterjú a kormánybiztossal a vidékkel szembeni adósságok törlesztéséről, a kiskereskedelmi multik megregulázásáról, Csányi Sándorról és Mészáros Lőrincről.
Makro / Külgazdaság KSH: 1,9 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban
MTI | 2021. április 14. 10:41
Az ipari termelés volumene februárban 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a januári 6,7 százalékos visszaesés után. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 3,9 százalékkal nőtt a termelés. Az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 67 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta - erősítette meg szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a németek második adagként sem adnak AstraZeneca-oltást
MTI | 2021. április 14. 10:08
Hatvan éven aluliaknak abban az esetben sem adnak többé az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni AstraZeneca-féle védőoltásból Németországban, ha már csak a második adag van hátra.
Makro / Külgazdaság Magyarország inkább megvárja az EU-s Facebook-törvényt
MTI | 2021. április 14. 08:36
Varga Judit nemrég nagy lendülettel állt bele a hazai közösségimédia-szabályozásba, de ezek szerint változott a terv és a tempó.
Makro / Külgazdaság Az EU nem ijedt meg a Janssen-vakcinától, magyarázatot kért az USA-tól az oltóanyag-szállítmányok késleltetése miatt
MTI | 2021. április 14. 07:42
Az Európai Gyógyszerügynökség szerint nincs bizonyíték az összefüggésre a vakcina és az amerikai vérrögképződéses esetek között.
Makro / Külgazdaság Egyre nő az oltakozási hajlandóság Nyugaton – mutatjuk, hol áll Magyarország
Wéber Balázs | 2021. április 14. 06:07
A nyugat- és dél-európai országokban a lakosság 60-75 százaléka oltatná be magát koronavírus ellen – a franciák kivételével –, az oltakozási kedv pedig jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban. Magyarországon tavaly év vége óta egyenesen megugrott az oltakozási hajlandóság: ma már 60 százalék biztosan elfogadná a vakcinát. Ebben alighanem döntő szerepe van a rekordszintű halálozási hullámnak. Ugyanakkor egyelőre csak 40 százalék regisztrált.
Makro / Külgazdaság Leállíthatják a Janssennel való oltást az USA-ban, mert vérrögképződést okozott
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 14:19
Hat nőnél, két héttel az oltás után. Egyikük belehalt.
hírlevél
depositphotos