3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

LeadING HUBE névre keresztelték az ING Bank által kifejlesztett új konjunktúramutatót. A index 2015 januári értéke szerint az üzleti szféra kibocsátása Magyarországon az idei év második felében ismét gyorsuló pályára állhat.

A LeadING HUBE egy havi rendszerességgel frissülő előidejű (előrejelzésre használható) indikátor, ami a magyar makrogazdasági teljesítmény hullámzását tíz hónappal megelőzi – írja az ING Bank közleménye. Ökonometriai statisztikai módszerekkel próbálja az összes releváns (lényeges), rendelkezésre álló információt egy kompozit (összetett) mutatóba tömöríteni, ami megkönnyíti az adatok közötti eligazodást.

A LeadING HUBE index szerint a gazdasági növekedés lassulása éves bázison egészen az idei év első negyedévéig fog tartani. Ezt követően azonban (részben a bázishatások miatt) arra számítanak, hogy a gazdasági kibocsátás gyorsuló pályára áll, mivel a hó/hó indexek viszonylag magas szinten stabilizálódtak az elmúlt időszakban. A növekedés gyorsulása ismét a trend fölé emelheti a kibocsátást, azaz ismételten az expanziós fázisba kerülhet a magyar gazdaság 2015 második felében.

A mutató készítéséhez felhasznált mutatók között megtalálhatóak a megrendelés-állományok és új rendelési volumenek, a kiadott építési engedélyek, valamint a lakossági bizalmi indexek egyaránt. Az elvégzett módszertani elemzés szerint a LeadING HUBE tekinthető ma Magyarországon a legjobb előidejű indikátornak, vagyis jelentős információs többletet biztosít a felhasználók részére – írják a készítői.

A LeadING HUBE kialakításához létre kellett hozni egy havi konjunktúraváltozót, vagy egyidejű indexet, ami az ipari és építőipari termelés, valamint a kiskereskedelmi forgalom volumenének súlyozott átlaga. Ez az az index, amely a referenciapontot biztosítja. Ez az egyidejű index nem feleltethető meg teljesen a GDP-nek, mivel számos ágazatot nem fed le. Ezért mind az egyidejű index, mind a LeadING HUBE csak a piaci kibocsátást próbálja meg bemutatni – írják.

A leading indikátor bemutatja, hogy a gazdasági ciklus melyik fázisában lesz a gazdaság az elkövetkező időszakban, és mikor várható, hogy az egyik fázisból a másik fázisba kerül. Előrejelzi a gazdasági ciklusok fordulópontjait (csúcspont, mélypont).

Készítői ügyeltek arra, hogy gazdaságilag értelmezhető legyen, legyen elméleti alapja a felhasználásának, statisztikailag megbízható legyen, gyorsan rendelkezésre álljon, rendszeresen publikálják. Ne legyen nagy variabilitása a negyedév/negyedév változásának, azaz kevés „zaj” jelenjen meg benne.

(A grafikonokon az előidejű, vagyis előrejelzésre használható index látható szürke vonallal látható, a tényleges gazdasági teljesítmény adataiból számított „egyidejű index” pedig kékkel. A bal oldalon az látszik, hogyan előzi meg az index viselkedése a tényleges gazdasági adatokat. A jobb oldalon összecsúsztatták az adatsorokat, hogy látsszon, mennyire szépen együtt mozog az előrejelzés és a valóság – a szerk.)

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fiának adja át a stafétabotot a legendás médiacézár
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 17:50
A 92 éves Rupert Murdoch a fiának, Lachlan Murdochnak engedi át a Fox Corporation és News Corporation irányítását - közölte csütörtökön a két amerikai médiavállalat.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről jött a hidegzuhany Varga Mihályra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:27
A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Oroszország nem fizet a semleges színekben induló sportolóinak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:01
Az orosz állam nem fizet pénzdíjat azoknak az orosz sportolóknak, akik semlegesként indulnak a jövő nyári párizsi olimpián.
Makro / Külgazdaság Döntött a Fidesz: tovább csúszik a svédek NATO-csatlakozásának megszavazása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:59
Kétnapos frakcióülést tart a Fidesz-KDNP Esztergomban, ahol ma Kocsis Máté, a Fidesz újra megválasztott frakcióvezetője Svédország NATO-csatlakozásáról is beszélt.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: "Akár folyamatban lévő beruházásokat is leállíthatunk"
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:39
A kormány és a jegybank egyetért abban, hogy a gazdaság legnagyobb problémája az infláció, az elsőszámú feladat pedig az infláció letörése – hangsúlyozta Varga Mihály a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: az infláció leszorításával és az egyensúlyi mutatók javításával a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a fenntartható növekedési pályára.
Makro / Külgazdaság Nagy bajban van a fiatal generáció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:20
A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét anyagi szempontból, ennek ellenére jelenleg mindössze csak a megkérdezettek 35 százaléka fekteti be a pénzét vagy tesz félre megtakarítási céllal – derült ki az OTP Bank friss felméréséből, amely arra is rávilágított, ennek egyik oka, hogy a válaszadók többsége szerint nem érdemes kis összegekben megtakarítani.
Makro / Külgazdaság Lekopírozták Matolcsy Györgyéket Londonban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:41
Nem módosította alapkamatát a Bank of England, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bankhoz, amely augusztus végén szintén változatlanul hagyta. A brit jegybank csütörtöki bejelentése alapján a monetáris tanács az eddigi 5,25 százalékon hagyta az irányadó kamatlábat.
Makro / Külgazdaság Ausztriában már belőtték az egynapos autópálya matrica díját
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:22
Eddig az osztrákoknál is minimum tíznapos matricát kellett venni, de most itt van az újítás. 
Makro / Külgazdaság Csaknem húsz év után ismét Kínába látogatott a szíriai elnök
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:01
Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön megérkezett a kelet-kínai Hangcsouba, így csaknem húsz év után látogat ismét az ázsiai országba, első alkalommal a több mint egy évtizede tartó diplomáciai elszigeteltség és a félmillió halálos áldozatot követelő polgárháború kezdete óta.
Makro / Külgazdaság Hoppá! A magyarok kétharmada bevezetné az eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 12:31
És természetesen maradna az EU-ban.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG