<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A Der Spiegel szerint a német üzletemberek inkább növekedési lehetőséget látnak a menekültáradatban, és a bürokratikus korlátozások könnyítését szeretnék elérni, hogy a jövevények könnyebben helyezkedhessenek el. Lehet, hogy nálunk is van pozitív hatás?

 

 

A Der Speigel tekintélyes német magazin angol nyelvű cikkében arról értekezik, hogy a 2,8 millió német munkanélküli ellenére a német üzleti életnek nagy szüksége van új munkaerőre.

„A német gazdaság függ a bevándorlástól, az Európából jövőktől és a menekültjoggal érkezőktől is” – írja a lap.

Vakmajom kalandja a migránsokkal

„Tegnap reggel kávéztam a Nyugatinál (…) bejött három, szemmel láthatóan migráns srác (…) és kértek három kávét. Az egyik megkérdezte tőlem, hogy hol tudna magyar simkártyát venni, mert lemerült az övéről a keret, és szeretne Olaszországba telefonálni. Nos, ez a három kávé, amit bedobtak, és a simkártya, amit később megvettek a körúton szemben egy mobilos boltban, az mind a magyar GDP-t növelte, adóbevételeket teremtett és áttételekkel munkahelyet tartott meg ill. elősegítette újak létrehozását.” (Forrás: Vakmajom.hu)

A német lakosság ugyanis zsugorodik, öregszik, és egyre nehezebb megfelelő szakmunkásokat találni. Ráadásul ez a trend csak rosszabbodni fog a következő években. A lap vállalkozókat idéz, akik szerint csökkenteni kéne a bürokratikus akadályokat a külföldiek elhelyezkedése előtt. „Amikor egy menekült, vagy bevándorló munkát talál, az azt eredményezi, hogy kevesebbet kell kivenni a közös kasszából” – írják, a német költségvetésre utalva.

Vélemény: Hit kérdése, vagy a tényeké?

Úgy tűnik, a menekültek és bevándorlók problémája nem csak gazdasági és politikai ügy, hanem hit kérdése is lett, az egyik vagy másik tábor tagjait észérvekkel már szinte lehetetlen eltántorítani. Néhány, számokkal jól illusztrálható kérdésben cikkünkben ezt mégis megpróbáltuk. Valószínűleg jól csináltuk, erre utal, hogy meglehetősen sok szidalmat és vádat zúdítottak ránk a valamilyen oldalról elkötelezett olvasók.

Ami például Szíriát illeti, logikus hogy főleg a pénzesebbje jutott el Európába, ők valószínűleg a jól öltözött, szép telefonnal járó, eredetileg vagyonos, értelmiségi vagy vállalkozói múlttal rendelkező menekültek. Okunk van feltételezni, hogy nagy átlagban tehetséges, okos, szorgalmas emberek, ha a saját országukban jól boldogultak. (Német felmérések szerint kifejezetten magas a felsőfokú végzettségű személyek aránya a menekültek között.) Akinek nem volt pénze, az vagy otthon kellett maradjon, életveszélyben, nyomorban, éhezésben. Vagy valahol Törökországban, Libanonban vagy Jordániában nyomorog egy határszéli, sivatagszéli menekülttáborban, nagyon rossz kilátásokkal, részben a befogadó országok, részben az ENSZ menekültügyi szervezetének jóvoltából – pedig közöttük is lehet sok jó szakember, akiket Európa alkalmazni tudna.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG