TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az 55 éves Kamala Harris friss erőt visz a demokrata kampányba, ráadásul ügyészi és politikai pályáján is olyan agresszív hozzáállást tanúsított, amely kompenzálja Biden visszafogottságát. Harris nem kapcsolódik egyetlen jelentős társadalmi vagy politikai reform mozgalomhoz, viszont ezer szállal be van kötve a kaliforniai milliárdos családokhoz. Káncz Csaba jegyzete.

A globális és az amerikai főáramlatú sajtó osztatlan lelkesedéssel fogadta Joe Biden bejelentését, hogy alelnökjelöltjének a színesbőrű szenátornőt, Kamala Harrist választotta. Sokakban felcsillant a remény, hogy novembertől a Fehér Ház újra olyanok kezébe kerülhet, akik hisznek a nemzetközi együttműködésben és akik csillapítani tudják az etnikai feszültségeket az USA-ban. De képes-e Harris megfelelni ezeknek a kívánalmaknak? Nézzük meg a jelölt erősségeit és gyengeségeit.

Harris erős pontjai

A 77 éves Bidenről az amerikaiak 55 százaléka gondolja azt, hogy kezdeti demenciában (öregkori szellemi leépülésben) szenved, és maguknak a demokratáknak a fele is úgy véli, hogy Biden megválasztása esetén nem fogja kitölteni az elnöki mandátumát. Az 55 éves Harris tehát friss erőt visz a kampányba, ráadásul ügyészi és politikai pályáján is olyan agresszív hozzáállást tanúsított, amely kompenzálja Biden visszafogottságát.

Kamala Harris kaliforniai szenátor, Joe Bidennek, a demokraták várható elnökjelöltjének alelnökjelöltje a Delaware állambeli Wilmingtonban tartott kampányrendezvényen 2020. augusztus 12-én. (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster) Kamala Harris kaliforniai szenátor, Joe Bidennek, a demokraták várható elnökjelöltjének alelnökjelöltje a Delaware állambeli Wilmingtonban tartott kampányrendezvényen 2020. augusztus 12-én. (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

A fiatal kora azt is jelenti, hogy eddig kevés politikai hibát követett el, tehát Trump csapatának nehezebb lesz őt támadnia – ennek ellenére már komoly tapasztalatokat szerzett igazságügyi, gazdasági és társadalmi programok területén. Harris a kampány során várhatóan direkt támadásokat fog intézni a Trump-kormányzat koronavírus-járványos melléfogásai kapcsán.

Harris eredményesen szólíthatja meg a női szavazókat. 1984-ben Walter Mondale választott maga mellé női alelnökjelöltet, 2008-ban pedig John McCain. 2016-ban aztán Hillary Clinton lett az elnökjelölt, így most Harris az amerikai történelemben a negyedik nő, akinek esélye van megszerezni a legmagasabb politikai pozíciót az USA-ban.

Harris anyja indiai, apja pedig afroamerikai volt, Jamaikából. Ez sokat nyomhat a latba fontos etnikai csoportoknál (India és az indiai sajtó máris ujjong) és személye megtestesíti a sikeres amerikai multikulturális integrációt. Ha eredményesen szólítja meg az afroamerikai és latin közösséget – ahogyan azt Obama tette 2008-ban –, az vízválasztó lehet olyan szövetségi államokban, mint Georgia, Florida, Texas, Észak-Karolina, Dél-Karolina és Arizona.

Harris árnyoldalai

Kérdéses, hogy Harris meg tudja-e szólítani a politikai centrumot. A fehér szavazók jó része megerősödhet a saját etnikai identitásában és elhatárolódhat a demokrata párttól. Az etnikai identitáson alapuló politikai polarizáció még inkább megerősödhet a már amúgy is súlyosan megosztott országban.

Harrisnek nincs említésre méltó külpolitikai tapasztalata, de annyi tudható, hogy közeli kapcsolatot ápol a legfőbb izraeli lobbiszervezettel (AIPAC) és kemény vonalat visz Észak-Koreával, valamint Oroszországgal szemben.

Az egészségügyi rendszerrel kapcsolatos álláspontja zavaros – ahogyan Bidené is –, és ez elbizonytalaníthat sok demokrata szavazót. Határozott kiállása az abortusz, a melegek jogai és a marihuana legalizálása mellett is elijeszthet több centrista szavazót

Sem Harris, sem Biden nem kapcsolódik egyetlen jelentős társadalmi vagy politikai reform-mozgalomhoz. Csakúgy, mint Dianne Feinstein és Nancy Pelosi, Harris is szorosan kötődik a kaliforniai milliárdos családokhoz. Harris milliomos ügyvéd férjével együtt 2018-ban 1,88 millió dollárt keresett. Az alelnökjelölt nettó vagyona 6,3 millió dollár, ezzel az amerikai társadalom legfelső 0,1 százalékához tartozik.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél