BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. május 3. 06:10

Hogyan alakult a migráció Európában az elmúlt években és a közelmúltban? Milyen lépéseket tettek Brüsszel és a tagállamok a helyzet javítására, mennyiben voltak ezek sikeresek, és mi várható a jövőben? Sorozatunk második részéből kiderül, hogy a migránsáradat csökkenésének egyik oka a balkáni útvonal csaknem teljes bezáródása, ami nagyrészt az EU-Törökország egyezménynek és a balkáni határzárnak köszönhető.

Migránsok az észak-görögországi Diavata közelében 2019. április hatodikán. EPA/SOTIRIS BARBAROUSIS

Jelentősen visszaesett az Európába érkező migránsok száma 2015 óta – írtuk sorozatunk első részében. (A BBC irányelvei alapján migránsoknak azokat a személyeket – bevándorlókat, menekülteket stb. – nevezzük, akik "úton vannak", és még nem estek át a menedékkérelmi procedúrán – a szerk.)

A csökkenés egyrészt annak köszönhető, hogy a balkáni útvonal 2016 tavasza óta csaknem teljesen bezárult. Ez alapvetően két tényezőre vezethető vissza.

1. Az EU-Törökország egyezmény

A menekültválság csúcspontján, 2015-ben több mint egymillió migráns lépte át az EU határát, közülük mintegy 850 ezren Görögországba érkeztek Törökországból. Brüsszel 2015 őszén kezdett tárgyalásokat a török kormánnyal annak érdekében, hogy változtasson a helyzeten.

A megállapodás, ami végül 2016. március 20-án lépett életbe, alapvetően három célt szolgált: a Törökország felőli ellenőrizetlen migráció megállítása, a Törökországban élő menekültek életkörülményeinek javítása, valamint legális és biztonságos csatornák teremtése az Európába jutásra a szíriai menekültek számára.

Az egyezség kimondta, hogy az EU minden, Görögországba érkező illegális migránst (akik nem adnak be menedékkérelmet, vagy kérelmüket visszautasítják) visszaküldhet Törökországba. Ugyanakkor vállalja, hogy minden visszatoloncolt szíriaiért cserébe befogad egy szíriai menekültet, valamint kezdetben hárommilliárd euróval támogatja a Törökországban élő szíriaiakat, és felgyorsítja a tárgyalásokat a törökök vízummentességéről.

Ankara cserében megígérte, hogy együttműködik a migránsok visszafogadásában és áttelepítésében, lépéseket tesz az embercsempészek ellen, és megakadályozza új migrációs útvonalak létrejöttét.

Zuhant az érkezők száma

Bár a menekültáradat már az egyezmény előtt mérséklődött, annak életbe lépése után további látványos csökkenés ment végbe. Míg 2016 februárjában 55 ezer új migránst regisztráltak a görög szigeteken, áprilisban már csak kevesebb mint négyezret. Azóta ez a szám havi pár ezres szinten maradt.

A jelentős csökkenés azt jelzi, hogy tönkre lehet tenni a migránsokat és a menekülteket kizsákmányoló csempészek üzleti modelljét

- áll az Európai Bizottság idén márciusban publikált jelentésében. A testület statisztikái szerint az egyezmény életbe lépése óta 97 százalékkal esett vissza az érkezők száma, és jóval kevesebben veszítik életüket útközben.

A Görögországba érkező menekültek és bevándorlók számának csökkenése éves szinten is szembetűnő:

Az egyezmény megszületése után egyúttal elindult a szíriai menekültek áttelepítése Törökországból az uniós tagállamokba.

Az Európai Bizottság szerint eddig 20 ezer szíriait telepítettek át - tehát nagyságrendekkel kevesebbet, mint amennyivel az érkezők száma csökkent. A műveletet az EU csaknem 200 millió euróval támogatta.

Milliárdokkal segítenek

Az EU és a tagállamok emellett hatmilliárd euróval segítették (és segítik) a Törökországban élő migránsokat: az összeget humanitárius segítségnyújtásra, iskolaépítésre, egészségügyre, infrastrukturális fejlesztésekre, tehát az életkörülmények javítására költik.

A segítségnyújtás célja, hogy az ott élő menekültek és bevándorlók ne induljanak meg Európa felé, hanem helyben próbáljanak boldogulni, majd - ha lehetőség van rá - visszatérjenek szülőföldjükre. Az ENSZ adatai szerint Törökországban csaknem négymillió menekült él, túlnyomó többségük Szíriából érkezett.

Az EU emellett Görögországot is támogatta mintegy kétmilliárd euróval 2015 óta, hogy segítse az ott ragadt migránsok elhelyezését. (A törököknek szánt vízummentességből viszont nem lett semmi.)

2. A balkáni határzár

A magyar kormány 2015 nyarán kezdte meg a kerítés építését a magyar-szerb, majd a magyar-horvát határon, szeptemberben és októberben pedig mindkét szakaszon teljes egészében lezárta a zöld határt.

Ezt követően, 2015 őszén Ausztria is bejelentette, hogy kerítést épít az osztrák-szlovén határon - mégha ezt nem is merték annak nevezni - , aminek első szakasza év végére el is készült. Majd határozott arról is, hogy 2016-ban maximum 37 500 menekültet fogad be.

2016. februárban egy bécsi konferencián, amelyen Ausztria mellett kilenc térségbeli állam kormánya képviseltette magát, pedig arról született döntés, hogy a balkáni országok is lezárják határaikat a migránsok előtt. Március elején Macedónia, Horvátország és Szlovénia már tényként közölte ennek megvalósulását, tehát ezáltal a balkáni útvonal nagyrészt bezárult.

Hogyan érint ez minket?

Az EU-Törökország egyezménynek, valamint a magyar, az osztrák és a balkáni határzárnak köszönhetően a Magyarországra érkezett bevándorlók és menekültek száma is a korábbi töredékére csökkent a KSH adatai szerint.

Ugyanakkor a migránsok túlnyomó többsége amúgy is csak tranzitországnak használta Magyarországot, és továbbment Ausztria irányába (függetlenül attól, hogy sokan itt regisztráltatták magukat). Ráadásul a magyar kormány is nyilvánvalóvá tette, hogy nem kívánja őket befogadni, és csupán minimális számú, 2014 és 2016 között évi 4-500 menedékkérőt részesített védelemben.

(Sorozatunk kedden megjelenő, harmadik részében a migránsáradat csökkenésének másik okát, az olasz útvonal bezáródását vizsgáljuk. Első rész: Radikálisan csökken az Európát elérő migránsok száma.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Így nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:13
A statisztikai hivatal második becslése megerősítette az elsőként közölt, 2 százalékos, szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedést.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a koronavírusos halálesetek száma Moszkvában
Wéber Balázs | 2020. május 29. 08:58
Az orosz fővárosban több mint kétszer annyian haltak meg koronavírus miatt áprilisban, mint eddig gondolták. A járvány lakosságszámra vetített halálozási rátája Belgiumban a legmagasabb a világon.
Makro / Külgazdaság A koronavírusról indít nemzeti konzultációt a kormány
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 08:16
Mivel a miniszterelnök szerint most egy csendesebb időszak következik, ezért alkalmas az idő egy nemzeti konzultáció lebonyolítására. 
Makro / Külgazdaság Válságálló lehet a régiónk
MTI | 2020. május 28. 22:51
Közép-Európa EU-gazdaságai sem tudják elkerülni az idén a koronavírus-járvány okozta mély recessziót, de a térségi gazdaságok zöme gyorsan talpraáll a Moody's Investors Service értékelése szerint.
Makro / Külgazdaság USA: megroppanó költségvetés, egekbe törő gyilkossági mutatók
Káncz Csaba | 2020. május 28. 19:07
A múlt hónapban egyes amerikai szövetségi államokban 25 százalékkal csökkentek a költségvetési bevételek. Eközben az ország harmadik legnagyobb városa gyors ütemben halad azon az úton, amelyen már a bűnözés poklára jutott Detroit és Baltimore végigment. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél